Drumeție la Fundătura Ponorului

Priveliște spre Fundătura Ponorului

Deci sunt așa de pierdută în spațiu, împărțită în atâtea direcții, încât nu mai știu nici în ce zi suntem :))). Dar preconizam că așa va fi. Am zis de la bun început că în decembrie voi scrie un articol pe săptămână și cam atât. Bine că găsesc timpul să îl scriu și pe acesta. Nu că aș fi putut să nu scriu despre Fundătura Ponorului pentru că este o zonă prea frumoasă ca să nu vă povestesc despre ea. Așa că hai să începem 😀

Ce este Fundătura Ponorului?

Acest loc ascuns în Munții Șureanu are mai multe nume, dar este cunoscut de destul de puțini oameni. Situată în Parcul Național Grădiștea Muncelului-Cioclovina, Fundătura Ponorului sau Palma lui Dumnezeu sau Raiul Fotografilor, este o zonă extraordinară din România, de o frumusețe aparte.

Am spus că este ascunsă deoarece Fundătura Ponorului se află sus în munte. Drumul de acces până aici este destul de anevoios dacă nu ai 4×4… sau un cal strașnic. Dar asta nu înseamnă că este un loc părăsit. Din contră! Există oameni, unii chiar foarte în vârstă, care trăiesc aici tot timpul anului. Și există oameni care vin și locuiesc aici doar peste vară.

Urcând spre Fundătura Ponorului

Doar că cei care locuiesc aici nu au parte de hoteluri de 5 stele sau case super luxoase. Au parte de căsuțe (ca să nu zic bordeie) super rudimentare. Au parte de prea puțin confort. Au parte de o mare de stele în nopțile senine și de un vânt crunt, mai mult ca sigur, tot timpul. Au parte de dealuri și văi la o aruncătură de băț. De un pârâu ce curge lin și dispare în stâncă. Au parte de liniște și de o frumusețe ce rămâne sălbatică. Iar asta s-ar putea să fie cea mai mare dintre toate binecuvântările.

Cum ajungi la Fundătura Ponorului?

Dacă ceea ce ți-am spus până acum este suficient pentru a te face să îți dorești să vezi Fundătura Ponorului, atunci scoate carnețelul și ia notițe :)))). Pentru a ajunge aici trebuie să cauți în primul rând satul Federi pe Waze sau Google Maps… orice altă aplicație de GPS folosești. Doar că după ce ieși de pe drumul național și mergi spre Ohaba Ponor-Federi, ai mare grijă la mașină pentru că drumul este îngrozitor. Practicabil, dar complet horror. Cu o grămadă de gropi și denivelări, îngustat la o singură bandă la un moment dat.

Partea bună este că există foarte multe semne și panouri care să îți arate pe unde ar trebui să mergi. Mai mult, indicatoarele sunt roșii, deci îți sar în ochi IMEDIAT! Așa că, 10 puncte pentru… oricine le-a instalat. Nu știu dacă au fost autoritățile locale sau terțe persoane dornice să promoveze frumusețile României.

Cu un ochi spre Dumnezeu și unul spre Fundătura Ponorului

Pe drumuri de munte

Noi am ajuns aici după muuuuulte dezbateri. Ne-am gândit și ne-am răzgândit de o grămadă de ori. Pentru că Fundătura Ponorului este foarte aproape de Sălaș, deci ar fi fost normal să vizităm acest loc mai repede, nu?

Să trecem peste :)))). Într-un final am decis să facem marele pas și să pornim la drum. Am citit câte ceva despre ceea ce presupune drumul. Am făcut sandwichuri. Am găsit multe informații super utile despre traseu pe aplicația Munții Noștri. Ne-am făcut o OARECARE idee, foarte, foarte vagă, despre ce ar trebui să facem și aia a fost :))))). Ne-am trezit și am plecat :D.

Drumul până la ieșire din Federi, unde am lăsat mașina, a fost cum vă povesteam mai sus. De acolo am luat-o pe un drum de piatră pe care s-ar putea circula destul de ușor cu o mașină de teren sau chiar și cu o mașină mai ridicată. Mașina noastră, destul de joasă, nu avea ce să caute pe acolo numai dacă voiam să rămânem fără baia de ulei :)))))). Nu e cazul.

Între peisaj și Andra zână

Pe jos am urcat cum am putut, după cum veți vedea în curând :)))). Mai ușor pe drum. Mai greu pe cărările de munte :)))). Nimic neașteptat având în vedere antecedentele mele cu rampele și potecile montane :)))).

Noi am ales să urmăm traseul indicat pe aplicația Munții Noștri. Nu am fost atenți la ea de fiecare dată, drept urmare ne-am rătăcit puțin prin pădure :)))). Papucii mei nu vor uita niciodată acel drum :))). Iar sfatul meu este, dacă vă dați seama că ați deviat de la cărare, reveniți până dați peste primul semn, nu o tăiați direct prin pădure :))).

Esențialul, însă, este că suntem niște puternici și, cu bombănelile de rigoare, am ajuns la poteca magică :D, iar de aici la Fundătura Ponorului.

Un colț de rai

Când am ajuns într-un final să vedem Fundătura Ponorului în fața ochilor, am fost uimită de frumusețea locului. Am rămas puțin fără cuvinte și nu mai știam unde să mă uit. Voiam să absorb efectiv toată minunăția acestui loc. Să mă uit și să îmi rămână imprimată pe retină. Cred că de-asta nici nu m-am plâns când Flavius a făcut o grămadă de clipuri. De-asta le-am și pus pe toate în clipul de pe Youtube :))). Erau prea faine ca să le tai la montaj :P.

Aș fi vrut din suflet să stau mai mult acolo. Să ne plimbăm pe acolo mai mult. Să văd de aproape căsuțele. Să mă plimb pe malul pârâului. Ar fi fost magic să avem o dronă. Să vezi atunci poze :))).

Andra, revino cu picioarele pe pământ.

Am petrecut prea puțin timp la Fundătura Ponorului. Mult prea puțin. Mai puțin decât mi-a luat să scriu articolul acesta kilometric :))). Și mult mai puțin decât mi-a luat să editez vlogul. Și aș fi vrut din suflet să pot sta mai mult aici. Să facem un picnic în vale. Să escaladăm una dintre stâncile de acolo. Să facem MAI MULTE POZE. Nu știu cum aș putea să explic mai tare nevoia de a explora mai mult această zonă. Poate dacă vă spun că plănuiesc să revin în primăvară în ciuda dificultăților legate de urcuș sunt destul de clară?

Bine, e o afirmație ușor pripită pentru că am mai plănuit eu multe chestii și nu mi-au ieșit. Așa că mai bine las 2021 pentru carpe diem și mă concentrez pe prezent.

Și mai bine las vorbitul și te invit să vezi vlogul de la Fundătura Ponorului (mai ai energie?)

Cam asta ar fi pentru azi. Dacă ai nevoie de ceva mai multe idei de travel, nu uita că am o întreagă secțiune dedicată călătoriilor pe blogÎn plus, feedul meu de Instagram este pliiiin de poze din călătoriile noastre. Iar pe youtube am un playlist pe care am strâns ceva vloguri de călătorie amatoristice MI-NU-NA-TE.

Și acum că pauza publicitară s-a terminat, mulțumesc pentru că mi-ai fost alături. Aș vrea să îți promit articole mai scurte, dar s-ar putea să mint. Nu mă pot opri din vorbit, pur și simplu :))). Dar acum chiar te las. Cel mai probabil ne auzim săptămâna viitoare. Până atunci…

Untold 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.