De vorbă cu Mihaela și Diana despre prevenție și susținere în lupta cu cancerul la sân

cancerul la sân

Din păcate, eu nu sunt cea mai organizată persoană când vine vorba despre voluntariat și organizații non guvernamentale. Nu e vorba că nu vreau… pur și simplu nu mi-a intrat în reflex și nu îmi vine natural. Totuși, atunci când se ivește ocazia, ajut așa cum pot. Financiar, atât cât îmi permite buzunarul. Moral, atât cât mă lasă sufletul sensibilos. Cu povestea spusă mai departe, atunci când nu am altceva de oferit sau atunci când aceasta trebuie să ajungă la cât mai mulți oameni. Iar atunci când este vorba despre prevenție și susținere pentru femeile ce se luptă cu cancerul la sân, povestea clar trebuie să ajungă la cât mai mulți oameni.

Din fericire, există oameni mult mai implicați, iar unul dintre ei este Dolloshka. Ea adoră să spună povești, dar și mai mult adoră să se implice. Și pentru cauzele în care crede, a creat o serie de traiste cu diverse mesaje. Una dintre ele semăna cu un unicorn și avea scris pe ea ”Sân cu tine”. Mie mi-a plăcut unicornul, iar când am mers să îl recuperez am descoperit povestea ong-ului Moving On. M-a impresionat și am realizat că trebuie să o spun mai departe.

Ce este Moving On Breast Cancer?

Moving On Breast Cancer este un ONG pus pe picioare de către Mihaela Ciotea pentru a susține femeile depistate cu cancer la sân. Inițial, Moving On Breast Cancer se ocupa doar de furnizarea de peruci pentru femeile depistate cu cancer la sân și cu asigurarea consilierii psihologice pentru acestea. Apoi, ong-ul a dezvoltat și un program de prevenție a cancerului la sân numit ”Nu sân singur”. De aici și traistele.

cancerul la sân

De ce am vrut să le iau interviu fetelor?

Pentru că treaba asta cu cancerul la sân mi se pare foarte serioasă. Și da, eu aici, pe blog, încerc să evit subiectele triste, în general, dar sunt momente în care trebuie să iei taurul de coarne. Nu sunt doctor, nici nu voi începe să vă înșir statistici și mai știu eu ce. Dar până și eu sunt perfect conștientă de faptul că la capitolul prevenție stăm extrem de prost. Acest adevăr este valabil pentru toate bolile, deci și pentru cancerul la sân. Doar că diferența vine din faptul că în cazul cancerului la sân dacă este descoperit la timp șansele de supraviețuire sunt maxime. Mai mult, detectarea oricărei nereguli nu ține neapărat de doctori, ci de modul în care fiecare femeie își îngrijește propriul corp.

Problema însă este că prea puține dintre noi facem acest lucru. Și aici mă includ fără nici un fel de reținere. De ce facem acest lucru? Din neștiință. Din teamă de a afla adevărul. Pentru că este mai simplu să nu știi decât să înfrunți realitatea. Poți să plutești și să te prefaci că nu se întâmplă nimic, dar asta nu înseamnă neapărat că ești bine. Viața este plină de surprize, dar ele nu sunt întotdeauna plăcute. Și acum nu e vorba că văd eu partea goală a paharului, este realitatea.

Așa că m-am gândit că luându-le interviu Mihaelei și Dianei mă voi mobiliza și te voi mobiliza. M-am gândit că vom fi mai deschise la a discuta și despre subiecte mai puțin plăcute, dar esențiale. Și, recunosc, m-am gândit că dacă există șansa de a schimba viața unei singure femei, atunci trebuie să scriu acest articol și să iau acest interviu.

cancerul la sân

Despre ce am vorbit?

Ei bine, fetele mi-au povestit pe îndelete totul despre Moving On Breast Cancer, despre cum a luat naștere ONG-ul și cum s-a alăturat Diana inițiativei. Despre tot ceea ce presupune prevenția în lupta cu cancerul la sân, dar și despre ceea ce poate să facă fiecare dintre noi pentru a ajuta. Visul cu care Mihaela a pornit este unul îndrăzneț… chiar foarte îndrăzneț… dar în place pentru că este realizabil. Are nevoie doar de ajutor.

Am vorbit prea mult, nu? Mai bine le las pe fete să vorbească!

Buuuun! Sper că ți-ai făcut deja autopalparea, ți-ai pus un reminder lunar pentru această activitate și ești pregătită să ajuți. Împreună, putem face lumea mai bună.

Deci:

  • dă un share acestui articol pentru a te asigura că toate prietenele tale sunt informate.
  • Urmărește Moving On Breast Cancer pe Facebook și Instagram.
  • Dă un like paginii ”Nu sân singur” și vezi cum îl poți aduce în compania ta.

Orice mic pas întreprinzi astăzi pentru a susține acest ONG este un pas spre sănătate pentru foarte multe femei pe care le cunoști și un pas de susținere pentru acele femei necunoscute diagnosticate deja cu cancer la sân. Nu mai sta pe margine. Dacă am învățat ceva în această perioadă acel lucru este că schimbarea depinde de fiecare dintre noi. Toți suntem mici piese dintr-un puzzle uriaș, iar imaginea de ansamblu o creăm acum.

Untold 2018

P.S. Pentru a cunoaște și alți oameni extraordinari, click here!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.