– despre Camara Motului, patriotism si turism –
Dupa cum stiti deja, Vila Vank a devenit casa noastra de la Arieseni, iar domnul Delu si doamna Cristina sunt parte din familia noastra extinsa. Cum s-a intamplat asta? Pentru ca venim aici de atatia ani. Pentru ca ne bucuram de produsele lor minunate de atatia ani. Si pentru ca stiu cat de mult muncesc si cat suflet pun in tot ceea ce fac. Deci consider ca este de datoria mea sa spun povestea acestor oameni. Asa ca sambata seara am stat de vorba, in tihna, ca ardelenii, cu domnul Delu Nicola. Rezultatul? Vine chiar acum!
1. As vrea, in primul rand, sa va intreb cum a luat nastere Camara Motului, brandul dumneavoastra?
Cand am pornit restaurantul am vrut sa valorificam materia prima din zona: fructe de padure, ciuperci, muguri de brad, plante medicinale si altele. Acestea sunt din belsug in aceasta zona binecuvantata de Dumnezeu. Din mai pana in noiembrie avem resurse. Apar probleme daca vremea nu este buna. Unii ani sunt mai saraci, cum a fost 2016. Atunci costurile sunt mai mari. Dar ceea ce facem este pentru oameni. Iubim zona aceasta si vrem sa ajunga la cat mai multa lume produsele realizate din bogatiile Apusenilor. Si cum ne mai ajuta si oamenii din zona cu adunatul celor necesare, simtim ca facem ceva si pentru comunitate.
2. Cum alegeti retetele pentru produsele ce poarta aceasta marca?
Unele retete sunt traditionale. Avem retete de siropuri, gemuri si compoturi cum se faceau in Apuseni din mosi-stramosi. Altele sunt medicinale. Am studiat foarte atent efectele plantelor pentru ca am vrut sa facem produse de leac. Fiecare combinatie este facuta astfel incat sa ajute la ceva. Chiar daca folosim un singur compus (cum sunt mugurii de brad) sau mai multi. Prepararea se face aproape ca la farmacie (spune si rade).
3. Din cate stiu eu, Camara Motului se gaseste si in Auchan. Cum ati reusit sa va mutati atat de departe?
Nu a fost deloc usor. Legile care obliga supermarketurile sa accepte mici producatori locali exista, insa nu s-au stabilit si mijloacele de implementare. Am reusit cu ajutorul lui Dumnezeu, mai mult decat orice altceva. Insa chiar si dupa ce am intrat, ca sa spun asa, in supermarket, nu trecuse partea grea. Pentru ca la noi nu exista o cultura a mancatului sanatos. Poate incepe sa apara, dar oamenii inca au tendinta sa cumpere doar ceea ce este mai ieftin. Nu citesc deloc etichetele. Si nu realizeaza ca ceea ce “economisesc” acum pe mancare, vor plati cu dobanda la batranete in farmacii.
4. Care este cel mai apreciat produs al dumneavoastra?
Nu pot spune ca exista neaparat un produs preferat, insa avem un produs inedit, ca sa spun asa: dulceata de lapte (rade pentru ca eu zambesc gen pisica lui Alice pentru ca m-am delectat cu aceasta dulceata). Desi nu este un preparat traditional, am decis sa il producem pentru ca aici, in Apuseni, inca avem foarte mult lapte. Si asa putem ajuta si oamenii din zona.
5. Este important pentru dumneavoastra sa ajutati oamenii din zona?
Bineinteles! In primul rand pentru ca de aici sunt radacinile mele.
6. Ma scuzati ca va intrerup, dar este adevarat ca sunteti nepotul lui Horea?
(rade din nou, dar nu cu gura pana la urechi, cumva senin, cu mandrie pentru neamul lui) Da, este adevarat! Si consider ca este de datoria mea sa contribui la dezvoltarea acestei zone. Stiai ca avem cele mai multe obiective naturale per kilometrul patrat din Europa? Stam pe un munte de aur, dar in aceasta gradina a Maicii Domnului, suntem cei mai slabi gradinari. In perioada interbelica in Arieseni existau peste 20 de banci care schimbau aur (eram socata, evident!). Acum abia am reusit sa avem peste 10.000 de locuri de cazare in zona, iar oamenii sunt foarte divizati. Si daca noi nu suntem uniti, sigur nu vine nimeni sa ne ajute.
7. Cum este viata de proprietar de pensiune in zona?
Eu niciodata nu mi-am dorit sa fiu hangiu. Niciodata! Dar asa e viata. Trebuie sa te adaptezi. Si ca sa faci meseria asta, trebuie sa fii pregatit sa iti pui sufletul pe masa musafirilor. Ei simt daca nu esti sincer. Dar daca dai ce e mai bun din tine, devin parte din familia ta. Si se intorc, de fiecare data.
8. Daca as veni acum pentru prima data in Apuseni, ce mi-ati recomanda sa vad si in ce perioada?
Pai daca v-ar placea sporturile de iarna, este clar. Iarna! Insa eu prefer Apusenii in restul timpului. Din luna mai pana in noiembrie, fiecare zi este minunata. Cat despre obiective, nu am cum sa spun unul singur. Groapa ruginoasa, Pestera Scarisoara, cascadele, padurea, varfurile… (cred ca ar putea continua la nesfarsit).
Interviul s-a terminat mai repede decat mi-as fi dorit pentru ca domnul Delu avea foarte multa treaba. Am ramas profund impresionata de patriotismul acestui om. Dar si cu un usor gust amar, pentru ca oamenii de felul lui sunt atat de putini. Pentru ca nu au parte de sustinere din partea autoritatilor pentru proiectele lor. Pentru ca zone ca si Apusenii nu sunt promovate cum trebuie…
Asa ca ma duc sa ma indulcesc cu putina dulceata din Camara Motului ca sa-mi mai treaca din suparare si sa pot visa linistita la o Romanie mai buna.
Pupici!
Pensiunea VANK și gazdele -familia Nicola-un loc de vacanta ce nu yrebuie ratat!
Făcând emisiuni pentru Radio Timișoara am reușit prin doamna Cristina și domnul Delu Nicola sa transmit pe unde Raiul numit Apuseni,sufletul minunat ak moților și savoarea produselor și bucatelor moților dar și frumusețea incomensurabila a spațiului natural unde poți uita de griji,oboseala și sa devii un visător neobosit!Eu le mulțumesc în timp,inchizandu-i în suflet și intr-o capsulă a timpului!Sa ii am pentru restul vieții!
Da, familia Nicola sunt o familie absolut extraordinara. Sper sa ii revedem in curand.