Degustare Avincis la Enoteca de Savoya

blogu lu andra

Cand vine vorba despre vin, mai am de invatat. Nu stiu exact cum sa il degust. Il miros doar pentru ca am vazut ca asa se face :D. Si nu il apreciez decat pe cel dulce sau macar demi dulce. Prefer rose si nu cred ca mai are rost sa va explic de ce. Iar de la vinul rosu ma doare capul ingrozitor, dar fiert cu mirodenii il beau fara probleme :))).

blogu lu andra

It’s all about the mood

Cat am fost in Italia, in ficare seara ne adunam in jurul mesei si savuram un pahar de vin bun alaturi de o mancare delicioasa. Iar dupa, dormeam mai bine si ma trezeam fara nici un fel de problema, pregatita pentru o noua zi. Din pacate, nu am continuat acest obicei la intoarcerea in Romania. Desi mami si Flavius nu cred ca ar spune nu, daca as institui un astfel de obicei. Deci unde a aparut discrepanta? Probabil in stresul de peste zi, care nu imi permite sa ma bucur de seri linistite cum aveam in Italia. Pentru ca vinul are nevoie de o stare… nu poate fi baut asa, pur si simplu (cel putin nu de catre mine).

Enoteca de Savoya

Saptamana trecuta am avut parte de conditii propice pentru vin. Nu m-am mirat pentru ca mai fusesem la degustari la Enoteca de Savoya si mi-a placut la nebunie. Sticlele ce decoreaza peretii, boltele, zidurile descoperite, oamenii ce par usor sofisticati, nu au cum sa nu te aduca in povestea vinului. Si paharele mari. Ador paharele mari de vin. Mi se par cea mai misto chestie care a fost inventata vreodata.

Cu ocazia acestei degustari, Enoteca de Savoya a fost gazda pentru o crama romaneasca. Vinurile Avincis veneau tocmai din Oltenia, din Dragasani. Cu o poveste extrem de interesanta, crama a revenit la viata datorita unui politician (culmea!), iar in prezent este visul turismului viticol. Vila Dobrusa, construita in stil neo brancovenesc, adaposteste crama si este atat de frumoasa (cel putin in poze), incat imi doresc din suflet sa o vizitez si cred ca o voi face la un moment dat. Poate ii fac o surpriza lui Flavius de ziua lui :P.

5 vinuri pentru o seara de poveste

Sa revenim totusi la vin pentru ca am deviat putin de la poveste. Am primit spre degustare 5 tipuri de vin, branza pentru vinurile albe si mezeluri pentru cele rosii. Asta ca sa nu plecam de acolo pe 4 carari :))).

Am incepu cu un vin alb usor, care mie mi-a placut foarte mult. Se numeste Cramposie Selectionata si este un soi local din Dragasani. Mie mi-a placut foarte mult, dar juriul meu cu experienta (format din Flavius, Piri si mami) i-a acordat doar nota 8,5. Very sad!

A urmat al doilea vin alb, un fel de amestesc intre Feteasca Regala si Pinot Gris. Pentru mine a fost ok, iar juriul i-a acordat nota 8,33.

Preferatul meu a fost rose-ul. Din pacate, juriul nu l-a apreciat in aceeasi masura si i-a acordat doar nota 8.

Vinurile rosii nu mi-au placut deloc. Pinot Noire-ul l-am baut, cu chiu cu vai. In schimb, juriul a fost dat pe spate de el si i-a acordat cea mai mare nota a serii: 8,83.

Cat despre finalul apoteotic, acesta a purtat numele de Cuvee Andrei si era un Cabernet Sauvignon. Mie nu mi-a placut deloc. Era mult prea tare. Si la fel l-a considerat si juriul, drept pentru care a primit cea mai mica nota: 7,66. Doar Ceci a fost atat de impresionata de el incat a si cumparat o sticla.

Post Avincis

Dupa degustare eram lesinati de foame. Vinul are efectul acesta asupra stomacului, indiferent cata branza ai manca in combinatie cu acesta. Si oricat am fi vrut sa mancam ceva cu specific romanesc, de la tarabele din centru, am ajuns la KFC. Asa s-a lasat seara cu hohote de ras, aripioare picante si un plan indraznet pentru viitorul apropiat.

Dar nu va dau nici un spoiler pana nu se concretizeaza treaba :D.

Pentru mai multe evenimente si povesti cu vin (sigur nu este ultima mea degustare), nu uitati sa dati subscribe. Si inca mai aveti timp sa va inscrieti la editia a II-a a conferintei November Notes in Social Media. Nu ratati evenimentul toamnei la Timisoara!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.