De vorbă cu mami

– despre Dana –

Astăzi este ziua de naștere a celei pe care o consider a doua mea mamă. Dana este un om extrem de special pentru mine, fără de care viața mea nu ar fi niciodată la fel. Și pentru că nu am putut să fiu alături de ea de ziua ei (dar ne sărbătorim noi în weekend, nu e stres :P), am decis să îi fac un cadou mai special. Și am stat puțin de povești cu mami despre Dana. Am încercat să o descos cu privire la copilăria lor, la ceea ce înseamnă pentru ea să fie sora Danei. Iată ce a ieșit:

Care este prima ta amintire cu Dana?

Nu știu chiar prima amintire… însă am două amintiri foarte clare, chiar și acum. Când era mică, Dana voia să fie gimnastă. Îmi amintesc cum făcea roata țiganului prin curte, pe iarbă, îmbrăcată cu un trening galben. Și spunea că e Emilia Eberle. Altă amintire frumoasă o am de la fân, când îi spuneam povești pe drumul spre izvor. Eu eram până în clasa a VIII-a, ea încă era în ciclul primar. (începe să râdă) Îi spuneam povești cu Feți Frumoși și zmei și îi spuneam că se înfruntau în luptă dreaptă și ea mă întreba Cum în luptă dreaptă? Și răspunsul meu era (râde cu lacrimi) în luptă dreaptă că-i mai dreaptă.

Îi spuneai des povești?

În fiecare vară. Pentru că mie îmi plăcea să citesc și ei nu îi plăcea să citească. Îi plăceau doar poveștile.

Ți-ai fi dorit ca Dana să fie fost băiat?

Niciodată.

Cum vă înțelegeați când erați mici?

Rău (râde). Bine, aș putea împărți în două copilăria noastră… și adolescența. Până am stat amândouă la Sălaș aveam conflicte cum au toți frații. După ce am plecat fiecare de acasă, eu la facultate și ea la liceu, am ajuns să ne ducem dorul și să prețuim legătura noastră mult mai mult.

Care a fost cea mai mare bătălie pe care ați purtat-o? Știu că ați dus ceva lupte în copilărie.

(râde cu gura până la urechi) Au fost mai multe. Îmi amintesc că o dată ne-am bătut în casă pentru un echer. Am ajuns pe sub masa pe care era pus televizorul. Într-o iarnă ne-am bătut în zăpadă și a venit bunu după noi cu mătura (râde) pentru că îi împrăștiam zăpada.

Ai simțit responsabilitatea de soră mai mare?

Cel mai mult atunci când eram la liceu și ea era în clasele V-VIII. Atunci am ajutat-o să se pregătească pentru admiterea la liceu. În rest nu a fost neapărat nevoie să îi port eu de grijă pentru că ea este genul de om care se descurcă singur. Are o încăpățânare nativă care nu a părăsit-o niciodată. Ea a știut întotdeauna care îi era scopul și uneori pur și simplu avea nevoie de un mic ajutor, iar eu eram acolo să o ajut.

Cine lua mai multă bătaie când erați mici?

Eu! Clar și categoric! (râde)

Dacă ar fi să o descri pe Dana în 3 cuvinte, care ar fi acelea?

Bună, dar numai acum. Când era mică nu era bună :))))). Ambițioasă și organizată.

Ți-ar fi plăcut să locuiți mai aproape una de alta?

Nu cred că distanța a avut neapărat o influență asupra relației noastre. Sunt momente în care îmi lipsește, normal, însă ea știe că eu sunt acolo pentru ea și eu știu că ea este acolo pentru mine. Practic sentimentele noastre nu țin de locul în care ne aflăm.

Ce ți-ai dori ca Dana să facă mai des, dar nu face?

Ooooo. Să plece de la Hațeg! Să muncească mai puțin. Să își facă mai mult timp pentru ea. Cât de lungă poate să fie lista? (râde)

Paralia

Ce ai simțit când Dana ți-a spus că este gravidă și că vei avea prima ta nepoțică?

M-am bucurat foarte tare pentru că eu cred că numai după ce are copii o femeie este cu adevărat împlinită.

Care este trăsătura pe care o admiri cel mai mult la Dana?

Inteligența ei.

Dacă ai putea să pleci în vacanță împreună cu Dana, doar voi două, oriunde în lume, unde ai duce-o și de ce?

Aș face cu ea un tur al lumii. Aș duce-o la Paris deoarece am învățat împreună franceza. De fapt am sta mai mult în Franța pentru că ar trebui să ne oprim și pe Valea Loirei. Suntem două romantice și nu putem rata acest loc. Apoi am merge în Africa în safari pentru a ne aminti de serialul Dactari pe care îl vedeam duminică dimineața în pat la televizor. Ultima oprire ar fi în Japonia, ca să ne amintim de poveștile japoneze pe care i le spuneam în copilărie. Mi-ar plăcea foarte mult să călătoresc împreună cu ea și unul dintre regretele mele este că nu am făcut acest lucru mai des.

Tu știi multe poezii (extrem de multe). Care versuri crezi că o descriu cel mai bine pe Dana?

Sunt niște versuri scrise de Mircea Baniciu cred… care exprimă destul de bine ceea ce simt eu pentru Dana.

Daca ai ghici
Tot ce-ti pot dori,
Eu ti-as prinde-n par
Cununa de sori,
Stopita cu flori.

Incearca sa zambesti
Far’sa te-amagesti
Si sa iti doresti
Un lucru usor
Fiindca-i trecator.

Ce urare ai pentru Dana de ziua ei?

Îi doresc tot ce îmi doresc și mie. În primul rând să fie sănătoasă. Să se bucure de tot ceea ce are. Să călătorească mai mult și să muncească mai puțin. Practic, să se concentreze mai mult pe ea și pe ceea ce își dorește.

În ceea ce mă privește pe mine, cred că ce-mi doresc cel mai mult pentru Dana este să aibă parte în viață de atât de multe zâmbete câte a adus ea pe fețele noastre. Și să nu mai fie o fricoasă, să își facă pașaport și să zburăm la căldură, nisip și mare împreună.

Te iubesc, Dani!

Untold 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.