De vorbă cu Cornel Crișan

Cornel Crișan

Iulie a fost o lună extrem de complicată în care, dintr-un motiv sau altul, abia mi-am văzut capul. Din păcate, blogul a avut destul de mult de suferit ca urmare a tuturor celor ce s-au întâmplat, dar sper ca în august să revenim la normal. Și cred că cel mai bine pentru a începe această lună este să stăm de vorbă cu un om absolut genial, pe care am avut norocul să îl cunosc anul trecut, cu ocazia Opera Fashion Fair și cu care am reușit să leg, destul de ușor, o frumoasă prietenie. Doamnelor, domnișoarelor și domnilor, astăzi vorbim puțin despre modă și nu numai cu o persoană foarte dragă mie, carismaticul Cornel Crișan. (Bine, eu am stat de vorbă cu el în cadrul OFF 2019, chiar de ziua lui, dar înțelegeți voi ideea :))).)

Andra Costa: Te-ai născut pe data de 13, dar nimeni nu ar putea spune că a fost cu ghinion. Ce părere ai despre această superstiție?

Cornel Crișan: 13 este în mod clar cu noroc, cel puțin pentru mine. Eram mic, în clasele I-IV și am câștigat la lotto cu numărul 13. Deci numărul este în mod clar cu noroc și hotelurile care nu au camera 13 pentru că o consideră cu ghinion ar trebui să o instituie pentru cei născuți pe data de 13 ca și mine.

Când și cum a debutat pasiunea ta pentru modă?

Mmmm… a debutat de mic… dar la un nivel mai profi am ajuns o dată cu emisiunea Celebrity de pe Look TV. Atunci am început să învăț stiluri vestimentare. Am început să învăț designeri după croiul ținutelor, după calapodul pantofilor. Practic după această emisiune a explodat din toate punctele de vedere această pasiune.

Care este evenimentul de modă pe care ți-l vei aminti până la adânci bătrânețe?

Fără doar și poate, Săptămâna Modei Haute Couture de la Paris. Aceasta este specială pentru că toate creațiile de acolo sunt realizate manual. Fiecare accesoriu, fiecare detaliu, este realizat manual în atelierele designerilor francezi și nu numai. Cu siguranță o să îmi rămână în suflet pentru că m-am simțit integrat de la prima prezentare de modă la care am participat acolo. Toată lumea a fost foarte drăguță cu mine, în ciuda așteptărilor mele pentru că puțini jurnaliști din România ajung acolo, iar eu am ajuns. Deci îmi voi aminti până la 150 și ceva de ani de ea :D.

Cornel Crișan

A existat un moment în care ai ajuns la un eveniment și nu erai îmbrăcat conform dresscode-ului?

Cu siguranță. Nu neapărat recent, dar acum vreo 7-8 ani am avut și evenimente la care am mers îmbrăcat ca noaptea. Adică nu aveam nici o legătură cu evenimentul :))). Dar cred că și dacă ajungi la un eveniment și nu ești îmbrăcat cum trebuie cea mai importantă este atitudinea. Dresscode-ul este un indiciu cu privire la ceea ce ar trebui să porți, dar este la latitudinea ta să îți alegi ținuta. Singurul dresscode mai strict este black tie. În rest, îți poți folosi fără probleme imaginația.

Ai luat foarte multe interviuri personalităților din lumea modei și nu numai. Care a fost preferatul tău și de ce?

Au fost multe interviuri minunate și mi-e greu să încep cu unul anume, dar voi încerca să îți spun pe scurt câteva. De exemplu, am realizat un interviu în Sofia cu Eric Daman, stilistul Gossip Girl, Sex and the City și a fost absolut extraordinar. Și interviul cu Tim Yip, câștigător al unui premiu Oscar și al unui premiu BAFTA a fost minunat. Nu pot să nu o menționez pe Diane Pernet, fashion iconul pe care l-am cunoscut cu ani în urmă și de care m-am îndrăgostit absolut. Sunt multe interviuri pe care mi le amintesc cu drag și toate se găsesc pe siteul meu.  Bineînțeles că la fel de dragi îmi sunt interviurile cu persoane care au ajuns să îmi fie prieteni. Mira Postolache de la The Secret Code of Fashion sau Tuna Yilmaz, președintele Istanbul Film Festival sunt doar două dintre persoanele pe care le-am cunoscut de-a lungul timpului și cu care am legat prietenii frumoase.

Cornel Crișan

Crezi că lumea modei chiar este așa de superficială cum cred oamenii?

Și da și nu. Oarecum este superficială și cred că ar trebui să fie mai mult îndreptată spre tot ceea ce înseamnă sustenabilitate, dar acest lucru a început să se întâmple. Există designeri care lucrează mult mai responsabil și, din punctul acesta de vedere, nu mi se mai pare superficială. Iar acest lucru se întâmplă chiar și în România. Pe de altă parte, dacă ne gândim la marile branduri, cu siguranță ei atrag persoane care vin acolo doar pentru show off, da cred că superficialitatea este peste tot.

Care este creatorul sau brandul care ai vrea să te îmbrace, dar nu a făcut-o încă?

Wow… Nici nu cred că am un creator preferat cu care să îmi doresc… Sigur că aș putea să spun Dior și Lacroix și habar nu am… Chanel și așa mai departe… dar nu am unul preferat. Dacă mă simt bine într-o anumită piesă, nu contează dacă este de la un brand consacrat sau de la un proaspăt absolvent al unei universități de specialitate. Esențial este să mă simt bine și în largul meu în ținuta pe care o port.

Dacă ai putea să iei ceaiul cu o personalitate marcantă din lumea modei, dead or alive, cine ar fi?

Întotdeauna m-am ferit de întrebarea aceasta deoarece nu am știut ce să răspund :))). Sunt prea mulți și nu știu… mai repede aș face un ceai dansant unde aș chema de la Karl Lagerfeld până la… redactori șefi de reviste… actualii designeri. Sunt prea multe persoane ca să aleg și nu aș vrea să se supere nimeni. Giani Versace, Valentino, Gaultier, toată lumea este binevenită la ceai cu mine :D.

Cornel Crișan

Ce nu ar trebui să lipsească niciodată din garderoba unui bărbat cu stil?

Cămașa albă nu ar trebui să lipsească sub nici o formă, cum nu ar trebui să lipsească nici cel puțin un costum. Butonii, un papion pe care ți-l legi tu, sigur o cravată neagră și o pereche de pantofi buni trebuie să existe în garderoba oricărui bărbat. Ce ar trebui să lipsească, pentru că nu mai pot când văd astea: șosetele albe la pantofi negri, maieurile pe sub cămașă (n.b. fața lui când spune acestea este priceless :)))), cămășile cu mânecă scurtă – pe care nici nu o pot descrie în termeni ce ar putea fi redați pe un blog – și mocasinii purtați cu costume elegante cu cravată și papion. Aceștia sunt strict pentru ținute mai lejere.

Ce nu ar trebui să lipsească din garderoba unei femei cu stil?

Little black dress fără doar și poate. O pereche de pantofi roșii. Lenjerie foarte senzuală și nici un ruj roșu, chiar dacă nu are legătură cu garderoba.

Crezi că este mai simplu să faci haine pentru femei sau pentru bărbați?

Oh… clar e mai simplu să faci haine pentru femei decât pentru bărbați. Toți prietenii mei designeri spun că mai repede fac o rochie decât un costum. E mult mai greu să îmbraci un bărbat decât o femeie deoarece pentru femei tiparele sunt mult mai lejere. Pentru bărbați este mult, mult mai complicat.

Cornel Crișan

Ce remarci pentru prima dată la o femeie?

Părul. Dacă are un păr frumos și cu bucle imense este genial. Mai remarc pantofii. Îmi plac foarte mult pantofii cu toc. Am o pasiune pentru pantofii cu toc. E o chestie pe care o am întipărită în cap. Mi se pare că femeile ar trebui să poarte tocuri peste tot, chiar și la sală dacă se poate. Dar cel mai mult și cel mai mult contează până la urmă vibeul pe care ți-l transmite. Poate să fie Miss Planeta Care-Vrei-Tu dacă atunci când este în preajma ta nu îți transmite nimic, toate celelalte se anulează.

Acum ultima întrebare: pe când o colecție, de femei sau de bărbați, semnată Cornel Crișan?

Nu cred. Cel puțin în viitorul apropiat… nu mă gândesc. Eu nu sunt designer și dacă ar fi să lucrez cu cineva aș face cel mul tricouri. Deja nu mai pot cu asocierile astea… Adică mie mi se pare că fiecare ar trebui să facă treaba lui: designerul este designer, cântărețul este cântăreț, sudorul este sudor. Fiecare face ce știe mai bine. Eu cel mult aș face tricouri.

Amuzant, jovial, extrem de dechis, acesta este Cornel Crișan. Mă bucur că am putut să stau mai mult de povești cu el și să îi descopăr povestea. Iar dacă vreți să vedeți cum este viața la Cluj, cât de mult muncește o persoană din lumea modei și care sunt cele mai cool evenimente la care trebuie să participați, urmăriți-l pe Facebook și pe Instagram. Doar aveți grijă pentru că pe Insta postează mult de la sală și s-ar putea să vă simțiți ușor vinovați pentru lipsa de activitate fizică. I know I do :D.

Untold 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.