De vorbă cu Ana Dernovaia despre păpuși handmade și nu numai

handmade dolls

După cum s-ar putea să vă fiți dat seama deja, Instagramul a fost pentru mine o poartă spre o lume minunată, plină de oameni super talentați. Printre aceștia se numără și Ana, care m-a fascinat cu păpușile handmade pe care le crează, adică cele mai cute păpuși ever, genul de cadou pe care mi-l doresc fără să fiu copil :))).

Doar că Ana trăiește și creează în Berlin, deci șansele să ne vedem la o cafea sunt minime. Așa că am făcut ceea ce fac întotdeauna atunci când vreau să aduc o poveste aici pe blog: i-am scris un mesaj. Ana a fost super drăguță și a răspuns tuturor curiozităților mele, iar rezultatul îl găsiți în continuare:

Cum a început pasiunea ta pentru creațiile handmade?

Eu am crescut înconjurată de oameni care au iubit mereu frumosul și tot ceea ce înseamnă munca de mână. Cum se zice, așa a fost bunica, așa mama,  așa și eu. De mică frumusețile handmade mi-au furat inima și m-au purtat în lumea lor așa de tare că îmi căutam tot timpul treabă prin casă. Îmi plăcea să cos haine pentru păpuși, să fac carnețele din foi de desenat, să strâng flori și plante pentru ierbare. De aici până la păpușile handmade pe care le creez acum a fost doar un pas.

păpuși handmade

De ce ai început să creezi aceste păpuși?

Pentru că iubesc păpușile! Ele au ceva special. Mi se pare că știu să trăiască o viață de poveste. Încă din copilărie, prin intermediul păpușilor te poți afirma ca designer, pictor, stilist, makeup artist și tot așa. Nu există limite. În plus, eu nu îmi pot imagina să fac altceva decât ceea ce iubesc, adică să creez.

De unde vine inspirația pentru păpușile handmade pe care le creezi?

Mă inspiră natura, oamenii, senzațiile și emoțiile prin care trec. Practic, orice mă poate inspira. Uneori pot să văd o stofă sau un accesoriu care îmi place, iar în mintea mea creez deja o păpușă. Îmi place să îmbin lucruri necombinabile și să le fac armonioase.

Ai o păpușă favorită?

De obicei se întâmplă ca ultima păpușă creată să devină cea preferată și imi este foarte greu să mă despart de ea. Toate îmi sunt dragi. Sunt ca și copii mei.

păpuși handmade

Cum a influențat faptul că ai devenit mamă păpușile handmade pe care le creezi?

Fetița mea și păpușile s-au născut practic în același timp. Pe fetița mea o cheamă Sandra și de aici s-a nascut și brandul meu, Sandra’s doll. Mi se pare un nume de brand minunat, plin de gingășie și rafinament.

Fiecare dintre creațiile tale au o atenție extraordinară la detalii, inclusiv la accesorii. În tot procesul de creație, care etapă este cea mai complicată?

Atunci când faci ceea ce îți place nimic nu îți pare complicat, iar eu iubesc enorm să creez. Singura parte complicată pentru mine este împachetarea și trimiterea coletelor la poștă :))).

Câte păpuși ai creat pentru fetița ta?

Sincer, cred că două :))). Ea este impresionată mai mult de jucăriile cu ochișori și guriță, iar această preferință m-a inspirat și pe mine. De aceea, în ultimul timp am început să creez și păpuși cu fața pictată.

păpuși handmade

Locuiești în Berlin în prezent. Crezi că acest lucru influențează creațiile tale?

Da, în mod clar atmosfera din Berlin m-a inspirat. Aici oamenii apreciază foarte mult tot ceea ce înseamnă handmade, deci mă simt ca peștele în apă :). În plus, un avantaj mare este că pot să expediez păpușile mele foarte rapid și comod în orice colțișor al lumii. Însă, chiar dacă Berlinul a devenit acasă pentru mine, nu plănuiesc să rămân aici pentru totdeauna. Pe viitor mă văd intr-un orășel de poveste din Elveția.

Eu sunt foarte pasionată de călătorii, însă nu am văzut niciodată Berlinul. Așa că, având în vedere că ești de-a locului deja, trebuie să te întreb: care sunt 3 locuri din Berlin pe care oricine ar trebui să le viziteze?

În Berlin sunt atât de multe de vizitat, trebuie doar să știi ce îți dorești. Zidul Berlinului este unul dintre simbolurile orașului, partea de est rămânând una dintre cele mai căutate atracții turistice. Poarta Brandenburgului este astăzi simbolul unificării și al păcii. E locul unde mii de oamenii au sărbătorit căderea zidului și reîntregirea Berlinului. Alături se află memorialul Holocaustului, care comemorează moartea evreilor în timpul regimului nazist.

Totuși, pentru mine cel mai plăcut și ceea ce aș recomanda oricui este plimbatul pe faleza râului Spree sau o croazieră cu barca. Berlinul are mai multe poduri decât Veneția. Dacă alegi o astfel de activitate nu vei avea parte de romantismul italian, însă râul Spree are farmecul lui, la fel ca întreg orașul.

Ce sfat ai da cuiva care vrea să înceapă azi să facă păpuși handmade și să își facă un business din asta?

În primul rând să iubească ceea ce face și să nu se mizeze pe câștiguri materiale imediate. Dacă pui suflet în ceea ce faci, dacă ești creativ, dacă ai personalitate și îți dorești din suflet să începi o afacere în handmade, drumul va fi greu, dar frumos. Tot ce trebuie să faci este să lași imaginația și ideile să curgă, fără să îți impui limite.

Mi-ar fi plăcut să stau mai mult de povești cu Ana, dar nu îmi fac griji. Sunt sigură că la un moment dat voi ajunge în Berlin și dacă nu s-a mutat încă în orășelul ei de poveste, poate ne vedem la o cafea. Până atunci însă, sper că povestea Anei v-a inspirat și v-a convins că merită să vă urmați visurile.

Vreți mai multe povești inspiraționale? Am o grămadă în secțiunea de interviuri.

Untold 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.