Cu mocanita pe la Brad

mocanita

Imi doresc de foarte mult timp sa scriu acest articol pentru ca povestea este de dinainte sa plec in Italia. Dar nu am avut timp si oricum este o recomandare turistica, deci se nimereste numai bine inainte de mini vacanta de 1 iunie. Asa ca va invit in continuare sa aflati totul despre o duminica putin cam rece de aprilie in care ne-am plimbat cu mocanita.

mocanita

O duminica de aprilie

Inca de cand a fost mami in Maramures fara mine si a mers cu mocanita la Viseu mi-am dorit sa trec aceasta experienta pe lista mea de chestii misto facute in viata. Pentru ca aceste trenuri ce circula pe linie ingusta sunt o specie pe cale de disparitie. In Romania mai sunt doar vreo cateva care inca mai functioneaza ocazional. Cea din Maramures este, evident, cea mai cunoscuta si mai bine intretinuta, insa mai circula mocanite si pe la Anina (cel mai spectaculos traseu), pe la Hutulca prin Moldova, pe la Sovata, pe la Sibiu  si cea cu care am calatorit noi, pe la Brad.

Am urmarit ceva timp programul mocanitei de la Brad pana sa prindem weekendul propice. Insa de Pastele mici eram la Salas, mocanita avea program, deci nu am stat pe ganduri. Ba am mai luat-o si pe mama Serica in excursie, ca sa nu se plictiseasca acasa. Ea, oricum, e mare fan plimbari.

mocanita

Crisciorul fantoma

Planul initial era sa luam mocanita din gara orasului Brad. Problema a aparut atunci cand nu am gasit gara din Brad. Deja imi faceam tot felul de filme cum o sa luam o teapa de zile mari. Dar nu ne-am dat batuti din prima. Am zis ca daca nu gasim statia din oras trebuie sa incercam in Criscior, mai ales ca aceasta localitate nu era departe de Brad.

Am ajuns in Criscior si aici am dat de o fundatura. Adica existau ceva indicatoare, dar nimic cert. Am tot intrebat pe unii si altii, doar ca sa descoperim ca mocanita noastra pleca din curtea unui soi de depou de trenuri dezafectate. Sau poate nu :))). Parca intrasem intr-o scena de film post apocaliptic, cu tot felul de ruine si trenuri parasite, multi caini si 2 mecanici creapy care misunau pe langa o locomotiva.

mocanita

Plina de curaj, mami s-a avantat sa interactioneze cu bastinasii. Eu m-am limitat la a telefona la un numar de pe o pancarta. Amandoua am primit aceleasi asigurari ca mocanita va porni la ora stabilita in program.

7 km in jumate de ora

Intr-un final, scotand mai mult fum decat am vazut eu vreodata, a aparut mocanita. Locomotiva cu carbuni tragea dupa ea 2 vagoane minuscule, dintre care unul restaurant. Noi eram singurii calatori. Am urcat in vagoane, a aparut si o tanti care vindea pufuleti la barul mocanitei si, intr-un final, am pornit.

Drumul serpuia agale pe langa curti si case, prin localitatile din jurul Bradului. Fumul era extrem de dens si de toxic, insa vantul batea si il trimitea cumva departe de noi. Intreaga calatorie parea scoasa dintr-o poveste ruseasca. Iar eu eram o printesa, evident. Imi lipseau doar coroana si blana :))).

mocanita

Nu cred ca m-am miscat vreodata mai incet de atat. Dar calatoria a avut un farmec aparte. Chiar vreau sa o repet si in alte anotimpuri. La un moment dat am ajuns in Brad, unde am descoperit gara. Ea exista si este in renovare, deci daca decideti sa porniti cu mocanita va sfatuiesc sa mergeti si voi in Criscior.

De ce mocanita?

Probabil acum va intrebati ce om intreg la cap s-ar plimba cu un trenulet pe o sina ingusta in timp ce este afumat si umplut de funingine. Pai sa va spun eu: Ciresarii :))). Si refuz sa cred ca nu exista putin din spiritul lor in fiecare dintre voi. Pentru ca, asa cum am spus si mai sus, mocanitele sunt pe cale de disparitie. Si daca nu le ajutam sa devina o parte a circuitului turistic din tara noastra, vor muri de tot. Iar acest lucru ar fi un mare pacat. Deoarece experienta este una unica, ce iti ofera o perspectiva extrem de relaxata asupra vietii.

Deci trebuie sa intreb: ce faceti in acest weekend? Pentru ca mocanitele sigur vor circula prin toata tara. Deci cautati-le (programul celei de la Brad il gasiti aici) pentru ca veti avea parte de o super experienta.

Pupici si calatoriti cu grija.

mocanita
Vagonetul trist
mocanita
Mami
mocanita
Ecofriendly :)))
mocanita
Mocanita iubirii :))))
mocanita
Cu mami
mocanita
Look far, look wide, follow your dreams
mocanita
Crisciorul fantoma

P.S. Nu uitati de #30yearschallenge. Inca mai astept provocari. Si chiar as prefera si unele care nu au nici o legatura cu felul in care arat :D. Multumeeeesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.