Later edit: Am scris acest articol în februarie, imediat după Creative Mornings. Am așteptat pozele Danei Moica, apoi am așteptat să termin blogul, apoi am așteptat să treacă pandemia. Nu a trecut, dar sentimentele mele din acea zi au rămas aceleași: uimire, dorință de a explora, dorință de a aduce schimbare. Așa că trebuia să împărtășesc acest articol cu voi. Enjoy!
A trecut ceva timp de la ultimul meu Creative Mornings, dar în momentul în care Came mi-a arătat eventul pe Facebook, am zis că trebuie să mă mobilizez. Pentru că fiecare ediție Creative Mornings a însemnat multă inspirație pentru mine și îmi lipsea lucrul acesta. Așa că m-am trezit frumos, m-am dichisit (pentru că știam că Dana Moica va fi cu obiectivul pregătit :P) și am înfruntat elementele (pentru că ploua/ningea groaznic) pentru o nouă dimineață creativă.
Cine este Oana Mondoc?
Sincer, nu știam nimic despre speakerul lunii februarie, Oana Mondoc. Și având în vedere tema, mă așteptam la o femeie super office, în costum, care să ne vorbească despre gestionarea banilor și oportunități financiare. În nici un moment nu am crezut că tipa minionă, super chill, care a apărut în fața noastră, este Oana Mondoc. Pentru că nu arăta ca cineva care ar ști foarte multe despre investiții.
Apoi am realizat că Invest nu se referă explicit la bani. Invest înseamnă să investești în lucrurile care contează, adică în natură și în oameni. Mai mult, nici măcar investiția pe care o realizezi nu este absolut necesar să fie una financiară. De multe ori expertiza ta este mai valoroasă decât o sumă de bani care, oricât ar fi de mare, la un moment dat se termină.
Știți vorba aceea:
Dă-i unui om un pește și îl hrănești pentru o zi. Învață-l să pescuiască și îl hrănești pentru toată viață.
Nu știu unde am auzit această expresie, dar mi-a rămas în cap pentru că este extrem de adevărată… dacă gândești pe termen lung. Dacă gândești pe termen scurt… iei peștele și mâine mori iarăși de foame.
Dar nu am răspuns la întrebare, nu?
Oana Mondoc este ecologistă. Nu cred că apreciază în mod special să se afle în centrul atenției, doar dacă trebuie să apere ceva în care crede sau dacă trebuie să învețe oamenii ceva.
Oana Mondoc este unul dintre oamenii ce au reintrodus zimbrii în sălbăticie, undeva în munții din Caraș Severin, la Armeniș. Și pentru că ea a ales să își înceapă prezentarea cu acest clip, cred că se cuvine ca și eu să o prezint utilizându-l:
Da, este cel mai tare clip ever!
În ce investim?
În timp ce Oana Mondoc vorbea despre modul în care reintroducerea zimbrilor în sălbăticie a schimbat comunitatea, nu am putut să nu mă întreb în ce investim noi?
Armeniș este o comună ca oricare alta din România. O comună de munte, cu o populație ușor îmbătrânită, cu infrastructură proastă și oameni prietenoși, dar sceptici în fața schimbării. Atunci cum au ajuns zimbri aici? Datorită unui om vizionar (și nu folosesc termenul cu ușurință), care era primar în momentul în care echipa de proiect a venit cu propunerea.
Fără prea multe întrebări și fără a pune bețe în roate, omul a acceptat ca pe teritoriul comunei sale să apară o zonă protejată în care zimbri să cutreiere liberi. Iar de aici, lucrurile au început să fie din ce în ce mai bune. Oamenii au început să vină pentru a descoperi magnificele animale. Alte inițiative au început să ia naștere în comunitate. Obiceiuri ce păreau să fi murit au renăscut și, cel mai important, oamenii au început să fie din ce în ce mai mândri de comuna lor, inclusiv persoanele foarte tinere.
În aceste condiții, revin la întrebarea Noi în ce investim? Da, ne cumpărăm tot felul de chestii și ne gândim toată ziua cum să facem mai mulți bani, dar acestea nu sunt investiții. Acesta este consum. Investițiile ar trebui să fie de viitor, faza aia cu copiii copiilor noștri, știți?
Of, mi se pare că sunt atât de haotică în momentul acesta. Îmi pare rău. Entuziasmul este de vină. Știți cum se întâmplă când intră creierul în overdrive…
Întoarcerea la natură
M-am tot legat de subiectul acesta și mi-a tot dat bătăi de cap. Am scris despre el, pe alocuri, în articolele de pe moderncasa.ro. Am cugetat la el din greu, dar până la Creative Mornings l-am și evitat cumva. Pentru că nu este un subiect ușor.
Oricât am fi de tehnologizați. Oricât am fi de urbanizați. Oricât am fi de dependenți de viața asta dintre betoane, natura ne cheamă. Și nu o spun eu, o spun oameni mult mai deștepți care au demonstrat că o ducem mult mai bine atunci când suntem înconjurați de natură. Astfel, cel mai nou proiect al celor de la We Wilder invită persoane tinere și nu numai să muncească în natură. Și nu, asta nu presupune muncă fizică decât dacă asta îți dorești. Ideea este de a crea un fel de refugiu de cowork în mijlocul naturii. Spațiul va fi perfect pentru workshopuri și alte lucruri de genul. Mai mult, va fi gratuit dacă dai ceva înapoi comunității.
Unde vei sta ca să te poți bucura de acest spațiu? Tot în mijlocul naturii. În propriul cort, dacă vrei, într-un glam cort sau în cele mai cool căbănuțe pe care lumea le-a construit acolo.
Ce faci la vară?
Aceasta e întrebarea. Pentru că eu sigur voi merge la Armeniș. E coronavirus free :)))), e destul de aproape și arată prea bine ca să îl ratez. În plus, cred că aș da un boost maxim creativității dacă lucrez de acolo. Și de ce să nu le arăt și oamenilor din zonă cum stă treaba cu social media? Poate acolo se ascunde următorul Ghiță ciobanul :D.
Da, iar am deviat. Am început cu Oana Mondoc și am luat-o pe arătură. Aș putea să spun că îmi pare rău, dar aș minți :))). Unele articole merg unde vor ele. Important este să țineți minte că acest eveniment, Creative Mornings, este absolut genial care sigur vă va inspira. Oana Mondoc este parte a unui proiect despre care trebuie să aflați mai multe. Și viața înseamnă mai mult decât coronavirus și social media. Go out and live, people!
P.S. Despre alte ediții de Creative Mornings la care am participat puteți citi aici.