Cărturești Operei: refugiu cultural în centrul Timișoarei

Cărturești Operei

Știți foarte bine că ador cărțile. Altfel nu aș continua să scriu recenzii de carte în condițiile în care Alin îmi tot spune că ar trebui să nu mai fac acest lucru :D. Și pentru că ador cărțile, evident că ador și Cărturești. Mi se pare unul dintre cele mai mișto branduri din România. Ador modul în care pur și simplu au revoluționat conceptul de librărie. ADOOOOR Cărturești Carusel. Și nu aveam cum să lipsesc de la deschiderea celei mai noi librării din Timișoara: Cărturești Operei.

Un urmaș demn de Eminescu

În copilăria mea, centrul orașului era dominat de librăria Eminescu. O relicvă comunistă din punctul meu de vedere, această librărie a dăinuit vreme de ani și ani de zile, cu rafturile ei perfect ordonate, cu aceeași vitrină pe care o știam de ani de zile, cu statuia lui Eminescu pusă pe piedestal și cu zona de papetărie unde nu știu dacă am găsit vreodată ceva mai extraordinar decât un dosar plic :))).

Totuși, librăria Eminescu era un punct de referință pentru mine. Mai existau și alte librării în centrul orașului nostru, dar nici una nu era ca și Eminescu. Drept urmare, în momentul în care librăria a fost închisă, eu am fost extrem de tristă și de curioasă ce anume va apărea în locul ei.

Sincer, timpul a trecut peste locul respectiv și nici măcar nu știu dacă spațiul a fost utilizat în vreun fel între momentul în care a fost închisă librăria Eminescu și deschiderea noului Cărturești. Pur și simplu a intrat într-un con de umbră în mintea mea și, probabil, în mintea timișorenilor.

Cărturești Operei

Pregătiri pentru Cărturești Operei

Apoi, în decembrie, am descoperit că spațiul fusese complet închis vederii. Eternele vitrine comuniste erau acoperite de folie verde închis, dominată de logo-ul celor de la Cărturești.

Filmam vlogmasul atunci și ne-am nimerit, într-o seară, în Centru cu Alin și Erika, Adriana și Oli. Nu știu dacă a fost vinul fiert, atmosfera sărbătorilor sau entuziasmul meu nativ, dar chiar atunci s-a nimerit să fie ușa deschisă (adică neîncuiată :)))) și am aruncat o privire înauntru. Totul era în construcție, dar mi-am făcut o idee clară despre cât de mișto va arăta spațiul doar din cât era de luminos. Nu mi-a venit să cred că librăria întunecată din copilăria mea avea să se transforme în ceva atât de extraordinar.

Cărturești Operei

Dacă sunteți curioși să vedeți întreaga aventură a serii, aruncați o privire aici.

Marea deschidere

Marea deschidere a avut loc de Ziua Îndrăgostiților, pe 14 februarie. Am văzut evenimentul pe Facebook și l-am notat în agendă. Apoi am zis că hai să le scriu să văd dacă e ok să și filmez câte ceva acolo. Aveam planuri mărețe care nu au mai devenit realitate, dar am timp să fac și un interviu cu cineva responsabil de la Cărturești Operei. Nu este stres.

Partea faină a fost că atunci când au auzit că vreau să particip la eveniment, cei de la Cărturești m-au invitat și la dineul privat de inaugurare.

Așa că, frumos dichisită, mi-am făcut apariția la ora stabilită pentru a descoperi în liniște și pace noul Cărturești. Doar că liniștea și pacea nu prea au de-a face cu această librărie. Încă de la deschidere au fost o mulțiiiiime de oameni. Și nu doar la dineu, ci și în momentul în care publicul larg a putut trece pragul librăriei.

Timișorenii iubesc Cărturești

Da, contrar tuturor așteptărilor mele, coada pentru a descoperi noul Cărturești a fost de câteva sute de persoane. Ușile s-au deschis la ora 19:30, dar oamenii au trebuit să intre pe rând pentru că nu aveau loc toți în interior. Nu mi-a venit să cred. Mami a așteptat 30 de minute până a putut intra… sau mai mult. Adri a așteptat vreo 40 de minute. Toată lumea era înnebunită.

Poze am putut face mult prea puține pentru că nu aveam loc :))). Cărturești Operei are un balcon (balcon?) are un fel de zonă suspendată ce mă duce cu gândul la interiorul unei balene. Nu întrebați de ce, dar în timp ce mă plimbam și admiram oamenii de dedesubt, mă simțeam precum Iona și mă întrebam în câți pești mă aflu de fapt.

Da, necunoscute sunt căile creierului meu, știu. Mai bine vă arăt un foarte scurt clip de la deschidere ca să vă faceți o idee despre cât de mulți oameni sunt acolo și cum arată spațiul:

V-am convins? Sunt sigură că da. Pentru că acest Cărturești este magic!

De ce avem nevoie de librării?

Probabil v-ați întrebat cel puțin o dată de ce avem nevoie de atâtea librării. Parcă oamenii nu mai citeau, nu? Parcă internetul este rege când vine vorba de retailul de cărți, iar ebookurile sunt pe val. Deci de ce ne mai trebuie librării?

Ei bine, eu cred că librăriile sunt importante pentru comunitate deoarece îți oferă un spațiu care să te inspire. Mai nou poți să stai și să citești în librărie, pur și simplu. Aici poți descoperi cărți pe care poate nu le cunoșteai. Și te umpli de o magie aparte. Cărțile fizice sunt, cu adevărat, magice.

Bineînțeles, nu sunt naivă să cred că, în ziua de azi, librăriile trăiesc doar din vânzarea de carte. Acesta este și motivul pentru care produsele pe care le oferă sunt foarte variate. În Cărturești Operei găsești de toate, de la cele mai cute căni și cănuțe, la ceai, obiecte decorative, cadouri funky și o grămaaaadă de chestii pentru copii, una dintre cele mai prolifice piețe ale momentului.

Acestea fiind spuse, cred că este ok să spun că noul Cărturești Operei a adus un suflu foarte fresh în viața culturală a orașului, un suflu de care publicul avea nevoie și se bucură din plin. Și știu asta din surse sigure, care sunt toată ziua (aproape :P) la Cărturești.

Deci, dacă treci prin centrul Timișoarei, nu uita să faci și tu un scurt popas în Cărturești. Bucură-te de vibe-ul spațiului și cumpără o carte.

Untold 2018

P.S. Dacă nu aveți încă, trebuie să vă faceți un buletin de Cărturești. Adunați puncte și, după, puteți cumpăra cărți sau alte produse pe baza lor. În plus, datorită buletinului aveți extra reduceri la cărți și alte produse. Awesome, nu?

P.P.S: Dacă ai nevoie de inspirație în materie de cărți pe care să le citești, aruncă o privire aici :D.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.