Budapesta

Deși am trecut de nenumărate ori pe lângă ea, până weekendul trecut nu am ajuns niciodată să vizitez Budapesta. Și chiar mi-am dorit, în primul rând datorită clădirii Parlamentului.

Din păcate excursia nu a fost exact așa cum mă așteptam din cauza domnului ghid care efectiv ne-a terorizat. Totuși, orașul este absolut minunat și chiar merită vizitat.

Noi am început cu Grădina Zoologică. Deși este iarnă, am putut vedea o grămadă de animăluțe pentru că în acest anotimp ele se refugiază în niște „căsuțe” foarte interesante. De fapt sunt case mari, specifice fiecărui continent de unde animalele provin. Bineînțeles că în unele dintre ele mirosul era cel puțin greu de suportat, dar am înfruntat situația cu stoicism :D.

Ce mi-a plăcut foarte mult a fost că la unele animale, cum ar fi leneșii, puteai să intri și să-i vezi foarte de aproape. Ce m-a enervat la culme a fost că toate, dar absolut toate tăblițele cu explicații erau în maghiară. Nu aveam eu pretenții de română, dar măcar în engleză puteau să pună totuși.

După Zoo am vizitat parcul Milenium, construit la sărbătorirea a 1000 de ani de la instalarea triburilor maghiare în câmpia Panonică (sau ceva de genu). Acest complex era foarte interesant, în centru se afla un obelisc în vârful căruia era Sfântul Gabriel (Gabor), ocrotitorul Ungariei. Pe margini erau tot felul de statui ale conducătorilor triburilor ungare și la baza statuii era Matei Corvin. Știu că descrierea mea nu e foarte exactă, dar credeți-mă pe cuvânt că merită vizitat. În plus noi am prins și o depunere de flori de către un pluton militar, deci am avut ce vedea.

De aici am plecat spre Catedrala Sfântul Ștefan. Aceasta era foarte mare și adăpostea mâna dreaptă, mumificată, a Sfântului. Pentru a o vedea însă trebuia să plătești 200 de forinți, de fapt pentru a o vedea 2 minute, atât se aprindea becul :D.

Apoi ne-am plimbat prin centru, am băut o ciocolată caldă foarte foarte scumpă, dar eram în centru, deci ce mai puteam comenta?

Ziua următoare am văzut Buda, adică partea de coline a orașului. Aici am vizitat Catedrala lui Matei Corvin și zona istorică a orașului, plus castelul regal. Deși panorama era foarte frumoasă, m-a enervat la culme că nu am vizitat mai pe îndelete aceste obiective. De exemplu, aici se găsea un labirint care putea fi vizitat, dar la care noi nu am mers pentru că domnul ghid nu avea timp. Tot de aici am văzut și noi Palatul Parlamentului, care ne-ar fi plăcut să-l vizităm mai de aproape, dar nici asta nu s-a putut. Oricum, chiar și văzut de la distanță, era un vis.

După ce am văzut partea aceasta de oraș am mers la Muzeul Marțipanului. Eu nu sunt fană a acestuia în mod special, dar cel de aici chiar era bun. Nu am mâncat exponatele, nu vă speriați, doar de la magazinul de suveniruri am cumpărat câte ceva. În materie de exponate, am văzut o grămadă de lucruri făcute din marțipan: piese de mobilier mai micuțe, locomotive, o statuie a prințesei Diana, una a lui Michael Jackson, tot felul de personaje de desene animate și ilustrații din basme ungurești sau internaționale (cum ar fi Piroska and the Wolf :)) a.k.a Scufița Roșie).

Mâncarea ungurească e ciudată pentru gusturile mele. Prea multe condimente, prea multă ceapă și nush… prea ciudată. Până și mâncarea de la Mc e mai iute decât la noi.

Ce mi-a plăcut mult la Budapesta au fost podurile. De toate felurile și formele, absolut minunate.

Ce mi-ar mai fi plăcut să văd? În primul rând Parlamentul, up close and personal, apoi labirintul și, bineînțeles, citadela. Le-am văzut de departe, dar aș vrea să am ocazia să le vizionez mai pe îndelete.

Nu știu când o să mai am ocazia să mai vizitez Budapesta, dar sper să fie curând și sper să am ocazia să văd toate locurile pe care nu am apucat să le văd.

All in all, excursia a fost faina. Am râs, am vizitat, ne-am distrat, am fost mean, nervii au trecut și au rămas amintirile frumoase. Plus multe multe poze :D.

2 thoughts on “Budapesta

  1. Oana says:

    Piroska and the wolf? :)))))
    Nu ma gandisem niciodata la traducerea scufitei in maghiara :)). Nu ai vazut nimic cu Matei (si) Gascanul?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.