Budapesta city break 2022 (I): drumul, cazarea, parcarea

Budapesta city break

Când am făcut planul de articole despre city break-ul nostru la Budapesta aveam vreo 5 puncte pe listă, semn clar că eram lovită de nebunie temporară sau de febra călătoritului. Între timp, am ajuns acasă și realitatea m-a lovit în moalele capului. Nu am nici o șansă what so ever să scriu câte un articol în parte despre fiecare obiectiv pe care l-am vizitat. Fizic nu am suficient timp. Chiar și aceste rânduri sunt, de fapt, scrise în timp furat în care atenția Avei este distrasă de mami și de tata.

Așa că am decis să fac un jurnal de călătorie pe zile în care să vă povestesc pe scurt ce am vizitat, unde am stat, cum a fost experiența de city break cu un bebe de 1 an. Practic tot :))). S-ar putea să mă lungesc, caz în care voi despărți articolul în 2, dar încă nu e nimic sigur. Aveți răbdare cu mine. Sunt o biată mamă :))).

De ce Budapesta?

În primul rând pentru că e aproape și am putut merge cu mașina. În al doilea rând pentru că e destul de accesibilă ca și preț. Nici Budapesta nu mai e ce a fost, să ne înțelegem. Am fost de-a dreptul șocați să descoperim diferențele de costuri față de ultima noastră vizită, însă aceea a fost în 2018 (???) ceva de genul. Înainte de pandemie, înainte de recesiune, înainte ca planeta să se oprească și să o ia cu toată viteza înainte din nou.

Bineînțeles că proximitatea nu a fost singurul criteriu pentru care am ales Budapesta. De fapt, principalul motiv a fost Aquaworld, unul dintre cele mai mari parcuri acvatice din Ungaria și favoritul meu dintre toate cele vizitate până acum. Voiam să mergem aici pentru că Ava este mai mare acum și eram sigură că se va bucura maxim de experiență. Nu avea cum să fie altfel când, în vară, i-a plăcut atât de mult la Debrecen.

Budapesta

Al doilea motiv a fost Tropicarium. Ava este mare fan animale (presupun că toți copiii mici sunt) și la Tropicarium este un acvariu mare și super fain pe care eu îl vizitasem deja și știam la ce să mă aștept. În plus, ca să ne facem o idee dacă îi va plăcea sau nu am dus-o la un Zoo Center la mall și i-am arătat acvariile. Reacția ei a fost tot ce aveam nevoie ca să ne convingem că Tropicarium e o super idee pentru ea.

Contrar aparențelor (Budapesta, decembrie, alea alea), târgul de Crăciun nu a fost în topul motivelor pentru care am ales Budapesta, deși orașul are unele dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa. Pentru noi nu a fost prioritat pentru că Ava nu se împacă bine cu aglomerația, lucru de care suntem foarte conștienți. Adică nu știu cum sunt alți copii de un an, dar ea, atunci când este supra stimulată, devine turbo și te înnebunește de cap. Cam ca gremlins atunci când le dai mâncare dupa 12 noaptea :D.

Budapesta

Drumul

Ca să nu prindem foarte aglomerat la vamă am decis să plecăm pe 1 decembrie și nici că puteam să ne orientăm mai bine. Am stat în vamă jumătate de oră, maxim, timp în care Ava a fost destul de liniștită. Apoi am făcut un mic pitstop în prima parcare liberă peste care am dat în Ungaria pentru că piceta avea nevoie să își consume energia. După aceea a fost super cuminte cele aproape 2 ore pe care le-am făcut până în centrul Budapestei, unde eram cazați. Am fost foarte impresionați de acest aspect pentru că, până acum, nu s-a împăcat prea bine cu drumurile lungi. Bine, în apărarea ei, autostrada i-a plăcut întotdeauna :))). Să fie acesta un semn că trebuie să călătorim mai mult în afara României și mai puțin în interiorul ei? Întreb și eu :D.

Ce mai voiam să menționez legat de drum este faptul că autostrada e foarte ok până la Budapesta. Este super bine marcată. Poți ajunge până în centrul Budapestei fără să ai neapărată nevoie de GPS. Cât despre vinietă, eu am o aplicație care se numește Tpark și am plătit-o direct acolo. A fost undeva la 50 și ceva de lei, bani foarte bine cheltuiți. Și tot cu aplicația asta poți plăti și parcarea în oricare dintre orașele din Ungaria (și din România, evident).

Budapesta

Exclusive Homes Budapest: cazarea noastră

Cazarea am căutat-o foarte din timp așa că am găsit un apartament absolut superb în centru Budapestei: Exclusive Homes Budapest. L-am ales atât de central deoarece mi s-a părut cea mai simplă metodă de a și ajunge să vizităm ceva în condițiile în care eram cu Ava. Astfel, târgul de Crăciun, bazilica, New York Cafe, toate erau la doar 10-15 minute de mers pe jos. Chiar și la Palatul Parlamentului am ajuns lejer în 25 de minute.

Bineînțeles că localizarea nu a fost singurul motiv pentru care am ales Exclusive Homes Budapest. De când călătorim în familie (cu mami și Ava), preferăm apartamentele în detrimentul hotelurilor pentru că e mult mai simplu de gestionat grupul. Ava e un copil care are nevoie de foarte multă atenție și de mult spațiu. Nu vreau nici măcar să mă gândesc ce ar însemna să stăm la un hotel, în două camere diferite, iar ea să vrea să se plimbe constant de la noi la mami. Horror!

În plus, mă cam orientez spre apartamente destul de măricele pentru a avea fiecare dintre noi parte de intimitate. Și în acest caz, apartamentul din Budapesta a avut 2 dormitoare, o baie mare, o baie de serviciu și un living cu bucătărie foarte generos. Ca să nu mai vorbim de o priveliște absolut spectaculoasă deoarece era la etajul 5 și se vedeau absolut superb acoperișurile orașului, inclusiv cupola bazilicii. Aveam o idee de niște poze în geam, dar nu s-au mai concretizat. Viața de mamă :)))).

Budapesta

Situația parcărilor

Partea cea mai dificilă în această excursie (pe care nu am anticipat-o deloc) a fost parcarea mașinii. Atunci când mergem în călătorie încercăm să fim foarte atenți unde lăsăm mașina. Nu doar pentru a evita amenzile, ci mai ales pentru a evita blocarea roților sau ridicarea mașinii. Ultimul lucru de care am avea nevoie ar fi să fim cine știe pe unde cu Ava și să ne trezim fără mașină.

Din câte țineam noi minte, parcarea în centrul Budapestei nu avea de ce să fie o problemă deoarece străduțele erau înțesate cu locuri în care îți puteai parca mașina. Cel puțin așa stăteau lucrurile în 2018. În 2022 am găsit situația puțin diferită. Adică în timpul săptămânii majoritatea locurilor de parcare din centru au tot felul de restricții. De exemplu, există zone în care trebuie să lași locurile libere între orele 8 și 14 pentru a putea opri fără probleme mașinile de aprovizionare în dreptul localurilor. Apoi, există zone în care nu ai voie să lași mașina între orele 18 și 7 dimineața pentru că aceste spații sunt rezervate locatarilor.

Budapesta

Da, există parcări publice, însă acestea sunt destul de costisitoare. Sau îți mai pot oferi unitățile de cazare parcare, însă în cazul nostru aceasta era contra cost, 22 de euro pe noapte, ceea ce mi s-a părut enorm de mult. Ce am făcut? Am jonglat cu mașina pur și simplu. Am găsit o parcare ok unde puteam lăsa mașina toată noaptea, iar pe timp de zi am fost oricum plecați, deci nu a mai fost problemă.

Vestea bună, dacă mergeți în weekend, este că restricțiile în zona centrală se aplică doar în timpul săptămânii. Sâmbăta și duminica centrul devine un fel de no man’s land unde fiecare se poate parca unde are chef.

Budapesta

Restaurante, cafenele, supermarketuri

Și dacă tot este acest articol atât de plin de informații mai degrabă generale, nu voi intra în detalii la final. Mai bine vă spun că în prezent zona centrală este plină de restaurante și de cafenele de specialitate. Mici sau mai mari, cu tot felul de specifice culinare (indian, israelian, vegan, american, breakfast, brunch), există în Budapesta restaurante pentru toate buzunarele. La fel de multe și la toate colțurile (sau mijlocurile) de stradă sunt și cafenelele de specialitate, iar cafeauna este absolut divină.

Bineînțeles, dacă vrei să mai reduci din cheltuieli supermarketurile sau magazinele ”de cartier” sunt o soluție la îndemână când vine vorba de mâncare. Din fericire și peste ele dai destul de ușor. Cât despre prețurile de la târgul de Crăciun, pot doar să vă spun că trebuie să fii foarte atent. Găsești produse la prețuri accesibile sau la supra preț, ca oriunde altundeva.

Acestea fiind spuse, vă las cum îndemnul să vedeți vlogul nostru de la Budapesta până ajung eu să scriu următoarele articole:

Untold 2018

P.S. OMG!!! Tocmai m-am uitat de curiozitate și am o grămadă de articole despre Budapesta pe blog. Bineînțeles că majoritatea nu mai au poze, dar ceea ce mi se pare super tare e faptul că cel mai vechi e din 2011.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.