Biserica din Bobda: o bijuterie arhitecturală în ruină

imagine de ansamblu și de detaliu cu biserica din bobda

Absolut întâmplător am dat peste o imagine cu biserica din Bobda postată pe Instagram de o prietenă. Mi-a plăcut atât de mult clădirea, deși se vedea clar că este în paragină, încât am știut că trebuie să merg să o vizitez. Așa că, fără să stau prea mult pe gânduri, într-o însorită duminică, am pornit spre Bobda.

Care Bobda?

Bobda este un sat din județul Timiș situat la doar 26 km de Timișoara. Un drum șerpuit, dar destul de bun, te poartă peste pusta bănățeană, prin sate tipice zonei. Poți folosi Waze pentru a ajunge în Bobda sau poți urma drumul spre Cenei și apoi indicatorul spre Bobda. În momentul în care treci un pod și vezi satul în depărtare observi imediat biserica. Aceasta continuă să domine, maiestuoasă, dar sumbră, localitatea.

În Bobda nu există semne care să indice prezența bisericii, iar în momentul în care ajungi în fața acesteia vezi doar o poartă mare și ditamai lacătul. La îndemnul Corinei noi am cerut indicații la magazinul aflat vis-a-vis de biserică. Așa am ajuns în fața casei cu numărul 283 (situată pe drumul principal ce iese din Bobda) unde am început să o strig pe doamna Margareta. Aceasta nu a fost disponibilă, în schimb ne-a deschis poarta fiul său, unul dintre ultimii credincioși catolici din Bobda și cel responsabil cu trasul clopotului la biserică în fiecare zi la ora 12 fix.

detalii cu interiorul bisericii din bobda

Povestea bisericii

În timp ce mergeam înapoi spre biserică am încercat să intru în vorbă cu el și am reușit să aflu frânturi de informații deoarece domnul nu era cel mai sociabil. Totuși, ceea ce mi-a spus m-a făcut suficient de curioasă încât să îmi doresc să aflu toată povestea. Deci în momentul în care am venit acasă am făcut ceea ce face orice om al secolului XXI atunci când vrea să afle ceva: am intrat pe google. Acolo am găsit un articol foarte fain scris de cei de la prinbanat.ro în 2014 pe care vi-l recomand.

Deci povestea e cam așa: a fost odată ca niciodată, pe la 1900, un baron ungur super bogat care a venit la Bobda. El avea o grămadă de bani și a construit în sat un castel și un mausoleu uriaș pentru familia sa. Mausoleul avea o formă magnifică, inspirat fiind de bazilica din orașul său natal, Esztergom, dar și de catedrala Sfântul Ștefan din budapesta. Din păcate, toți banii baronului nu aveau cum să îl protejeze de soarta ce îi era rezervată. În anul 1911 baronul și soția sa mor, corpurile fiind depuse în cripta mausoleului. Apoi viața în România devine tot mai grea, iar copiii baronului sunt nevoiți să renunțe la o parte din avere. Castelul este demolat cărămidă cu cărămidă de legionari, enoriașii catolici renunță unul câte unul la credința lor, iar mausoleumul transformat în biserică este părăsit.

vedere spre biserica din bobda

Comunismul nu se dovedește a fi un regim mai bun pentru moștenirea baronului din Bobda. Mormintele sunt profanate de mai multe ori, până când ghidul nostru antisocial decide să ia osămintele și să le ducă pentru somnul de veci în cimitirul din localitate. Biserica este luată în vizor de către hoți, iar tot ceea ce se putea fura este luat și valorificat. Evident că nu se mai fac lucrări de reabilitare, nici în perioada comunistă, nici după revoluție și, încet, dar sigur, clădirea începe să se degradeze, ajungând la starea în care am găsit-o și noi în prezent.

Cum este biserica?

În momentul în care am parcat în fața bisericii am simțit o durere profundă în suflet ce s-a adâncit atunci când am intrat în interior. Întotdeauna mă doare să văd clădiri atât de frumoase într-o asemenea stare de degradare. Cred că la Herculane m-am simțit ultima oară așa. Cu o dorință profundă de a face ceva, dar complet incapabilă să aduc o schimbare…

Cu toate că nu mă așteptam să simt altceva decât dezamăgire, biserica din Bobda m-a impresionat. Dacă o privești și îți folosești puțin imaginația poți vedea gloria de altă dată. Ferestrele mari m-au făcut imediat să mă gândesc la lumina ce inunda clădirea în vremurile bune. Am privit cupola mare cu aceeași fascinație cu care am privit toate cupolele din marile biserici pe care le-am vizitat de-a lungul timpului. Altarul m-a dus cu gândul tot la gloria pierdută. Iar toate resturile și tot rahatul de porumbel m-a scos pur și simplu din sărite.

explorând biserica din bobda

Trecând peste aspectele pe care le-am romanțat, trebuie să vă spun că biserica este dubios de nesigură, dar domnul care e responsabil cu ea te lasă să te plimbi peste tot. Și când spun peste tot să înțelegeți că poți urca la primul nivel, unde există un balcon generos, dar fără balustradă. Apoi, dacă ești curajos, poți urma scările în spirală și urca în turnul cu clopot. Ultima porțiune este mega dubioasă și foarte strâmtă. Eu am crezut, sincer, că nu o să încap să ies pe mica deschizătură din tavan, dar am reușit să mă strecor.

Priveliștea din turnul bisericii din Bobda este extrem de faină. Am avut noroc să mergem și la o oră la care lumina era foarte frumoasă, deci am făcut câteva poze absolut superbe în timp ce admiram peisajul.

La plecare am fost sfătuiți să vizităm și cripta. Am ocolit biserica, am urmat cărarea neîngrijită și am ajuns la intrarea în criptă unde ne-am oprit abrupt. Mie mi s-a părut mult prea creapy să intru, iar Flavius nu s-a arătat interesat de explorarea acestei zone. Culmea, chiar dacă în momentul de față cripta e goală, ea continuă să fie înspăimântătoare, cel puțin așa am simțit eu. Dacă ar fi să fabulez, aș spune că sufletul baronului sigur nu și-a găsit liniștea după ce oasele i-au fost mutate în cimitirul din sat și încă mai bântuie prin zonă. Dar nu îmi place să fabulez, așa că mă abțin :D.

imagini din excursia noasta la bobda

Ar putea fi restaurat acest monument istoric?

În mod clar și cert DA. Din ceea ce am citit pe internet, chiar au fost făcute tot felul de evaluări de către experți din cadrul Facultății de Arhitectură din Timișoara și restaurarea este posibilă. Practic, în ciuda daunelor din ce în ce mai mari la clădire, structura sa de rezistență nu este afectată. Ba mai mult, aceasta a fost construită pe baza unui sistem folosit și pentru Catedrala din Timișoara, sistem care este atât de ingenios încât distrugerea completă a clădirii va mai dura o perioadă bună de aici înainte. Deci autoritățile încă mai au timp să ia situația în mâini și să facă ceva în privința bisericii din Bobda.

De ce nu se întâmplă acest lucru? Pentru că nu există nici un interes în acest sens. De ce am vrea să avem o mini catedrală veche de 100 de ani introdusă în circuitul turistic al Banatului? Poate ar atrage turiști și bani pentru comunitatea locală. Doamne ferește de așa ceva! Să vină străinii cu banii lor murdari. Mai bine o lăsăm să se distrugă, furăm din ea ce se poate și facem un ciubuc și noi că deh, trebuie să trăim din ceva și nu ne place atât de mult munca cinstită :D.

Clopotul bisericii, turnul rămas fără acoperiș și andra costa

Bine, am fost răutăcioasă. Cred că unul dintre motivele pentru care acest obiectiv nu este restaurat este faptul că este destul de puțin cunoscut (spre deloc). Până ieri nici nu auzisem de Bogda sau de biserica ei. Dacă prietena mea nu ar fi mers acolo probabil nu aș fi aflat niciodată. În schimb cred cu tărie că dacă mergem mai mulți să o vedem. Dacă punem poze cu ea. Dacă dăm share articolelor despre ea. Dacă o aducem în atenția unui număr suficient de mare de persoane, cineva cu autoritate va lua inițiativă. Poate autoritățile locale din Cenei. Poate Biserica Catolică în a cărei grijă se află în prezent biserica. Poate Ministerul Culturii sau un om cu bani și viziune care vrea să facă ceva bun cu bogăția lui. Nu știu cine, dar refuz să cred că nu va face nimeni nimic.

Vizitați Bobda!

Acestea fiind spuse, vă recomand din suflet să vizitați Bobda. Indiferent că locuiți în Timișoara sau sunteți simpli turiști, dați o fugă până la Bobda până mai aveți ce vedea. Nu veți regreta.

imagini din turnul bisericii din bobda

Aveți nevoie de mai multă inspirație pentru călătoriile viitoare? Aruncați o privire peste secțiunea dedicată călătoriilor de pe blog.

Untold 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.