Baie la copcă la Țarina lu’ Petre și alte povești

baie la copcă

Ați văzut vreodată un clip pe Facebook care se numește Little Russians in Training sau ceva de genul ăsta? Ei bine e un clip cu niște copilași din Rusia care fac baie la copcă, iarna. Când l-am văzut, am râs de mama focului. Ruși nebuni, mi-am spus. Apoi a venit 2020 și am primit invitația de a face baie la copcă la Țarina lu’ Petre. De ce am acceptat, habar nu am, dar sunt tare mândră de mine. Și a venit momentul să vă povestesc mai multe despre experiență, despre țarină și despre Petre. Faceți-vă comozi!

Cine este Petre?

Îl știu pe Petre de ceva timp. Suntem prieteni de familie. Îmi place de el pentru că râde mult și este nonconformist. Îmi place și pentru că face tot felul de chestii naturale, mai ales miere. Albinele lui lucrează de zor, iar el culege roadele pentru binele nostru. Și îmi place pentru că este un om generos care te primește cu brațele deschise la el acasă, dar și la el la țarină.

Uneori, Petre pare excentric. Aș spune că suferă de spiritualitate mai mult decât restul oamenilor, dar acesta nu este un lucru rău. Cu toții avem nevoie de ceva în care să credem, iar eu admir oamenii care împacă religia ortodoxă cu alte practici spirituale. De ce spun asta? Pentru că, printre altele, Petre studiază yoga și șamanismul, plus metoda de respirat a lui Wim Hof.

baie la copcă

Ce este metoda Wim Hof și ce rezultate are ea?

Wim Hof este un olandez care a dezvoltat o tehnică de a rezista super mult la temperaturi super scăzute. Practic e o tehnică de respirație care te ajută să îți supra oxigenezi celulele și, cumva, nu mai simți frigul, iar Petre o practică de 13 luni. Iată ce are de spus despre rezultate și despre rutina sa zilnică:

Reușesc să merg desculț în zăpadă, să stau în pantaloni scurți la -10 C timp de 7-9 minute. Mă trezesc dimineața la 6, beau apă, iau o linguriță de miere și una de extract hidrogliceroalcoolic din flori de femele de cânepă industrială făcut de mine, apoi 15 minute gimnastică. Este o încântare ca la 46 ani să pot iarăși să stau în poziția de lotus, poziție care îmi reduce fluxul sanguin spre picioare, în timp ce creierul și organele interne sunt hiperoxigenate. Apoi o cafea, un măr și plec la servici – sunt inginer șef la CET Sud, centrală termoelectrica ce aparține de Colterm SA.

Petre Nenu

Aceeași metodă o practică și doctorul Ionucu Gașpar de la Fitcamp Timișoara, prietenul lui Petre. Ideea băii la copcă îi aparține acestuia, Petre punând la dispoziția doritorilor doar lacul, sauna, ciubărul cu apă caldă, ceaiul, vinul fiert, gogoșile și nectarul de mere. O nimica toată :)))). Și tot el m-a invitat și pe mine. Cum aș fi putut refuza?

baie la copcă

Sosirea la Țarina lu’ Petre

Iarna aceasta am fost pentru prima oară la țarină. Situată la 2 kilometri de Giroc, în mijlocul câmpului, țarina este un loc pașnic unde simți o energie aparte. Este un loc al inventivității și al posibilităților, unde cineva întotdeauna meșterește ceva. Iazul este artificial, realizat de Petre. Sauna este artizanală. Ciubărul va fi în curând înlocuit cu un jacuzzi mult mai natural. Și mai este și dealul, de unde poți admira întregul peisaj.

Când am ajuns noi, lumea deja se strânsese și începuse exercițiile Wim Hof. Erau și televiziunile venite, totul pașnic și frumos. Eu aveam costumul de baie pe mine, dar eram în dubii. Chiar vreau să fac asta? Sincer… am stat puțin pe gânduri. Dar când am văzut doar fețe zâmbitoare și nerăbdătoare, inclusiv la o tăntică surprinzător de mobilă pentru vârsta ei, am zis că nu pot să rămân eu așa, mai fraieră, pe margine.

Baie la copcă

Deci am început să mă dezbrac, surprinsă de cât de cald era, de fapt afară. Pe Flavius l-am pus să mă filmeze (evident), deci a trebuit să își aștepte rândul. Și fără să mă mai gândesc prea mult la ceea ce aveam să fac, am pornit spre intrare în lac.

Petre făcuse un culoar de vreo… 20 de metri? Pe care trebuia să îl parcurgem prin apa congelată a lacului.

Dacă nu ați făcut niciodată baie la copcă, hai să vă spun care sunt stadiile prin care treci în timpul îmbăierii:

 1. Nu e chiar așa de rău. Asta simți în momentul în care bagi pentru prima oară picioarele în apă.
 2. Hai că pot îți spui atunci când deja îți ajunge apa până la brâu.
 3. Fuck, fuck, fuck! (scuze, mami!) când îți dai seama că mai ai mult de mers până să ajungi la ieșire, iar între degetele de la picioare simți tot mâlul înghețat de pe fundul lacului.
 4. Unde mi-e prosopul? atunci când ieși din apă.
 5. I
 6. AM
 7. ALIVE
 8. !!!! după ce ești complet înfofolit și simți că viața îți revine în celule :D.

Acum… așa a fost la mine. Plus ceva clănțănit din dinți și un interviu pentru televiziune în care am vorbit cu 5 cuvinte pe secundă 😀. Bine că m-au văzut toți vecinii la televizor, nu?

După care am mers la saună și am intrat în apă pentru turul 2 :D. De ce? Pentru că te simți atââââââât de viu după ce faci baie la copcă. Te simți absolut viu, mai viu ca niciodată. Parcă ai o explozie în cap… și asta știu că nu sună bine în țara oamenilor care bagă petarde în gurile proprii… dar așa te simți. Doar că nu este o explozie de petardă, ci o explozie de viață. Practic simți că poți face orice, iar eu am făcut un video cu întreaga experiență :))).

Planuri de viitor

Da, este minunat la țarina lu Petre. Și în condițiile în care este atât de fain iarna, nu am putut să nu îl întreb pe Petre ce planuri de viitor are. Trebuie să împartă țarina cu restul lumii. Nu o poate ține doar pentru el!

Iată ce a avut de spus:

Anul acesta se împlinesc 20 de ani de când avem terenul și am decis să deschidem publicului Țarina. Cine vrea poate face aici chefuri în aer liber, grătare, se poate bucura de pescuit, în anumite condiții și poate achiziționa produsele naturale pe care le producem aici: miere, polen, propolis, hidromel, tinctură din diverse plante.

În plus, până în primăvară vreau să construim o salină, iar pentru cei ce doresc un retreat, vom avea disponibile 5 camere în regim de pensiune agroturistică. Iar pentru a completa peisajul, cu ajutorul lui Dumnezeu vom avea și o piscină la vară.

Petre Nenu
baie la copcă

Sună bine, nu? Foarte bine, deci pe mine sigur mă va vedea destul de des Petre în 2020. Dacă amenajează și o zonă de tras cu arcul, probabil îl voi vizita săptămânal.

https://www.jojobride.co.uk/collections/all-formal-dresses

One thought on “Baie la copcă la Țarina lu’ Petre și alte povești

 1. ianca says:

  VAI ce experienta faina, Andra!! Nu creeed, si eu as fi reticenta la aceasta idee, dar OMG daca se amenajeaza ca lumea si mai mergi, let me know:))) As fi curioasa pe viitor 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.