Alita: Battle Angel

alita

Deși Alita nu a ajuns pe lista oficială a filmelor pe care vreau să le văd în 2019 (până în iunie, that is :))), am văzut de atâtea ori trailerul încât, în momentul în care am primit invitația oficială la avanpremieră eram Yesssss! Și evident că am mers să văd filmul, de la care aveam așteptări destul de mari. Dar numai la capitolul efecte speciale. Din fericire, vă pot spune de acum că acestea mi-au fost atinse și depășite chiar.

Povestea

Într-un viitor distopic oamenii de rând trăiesc în Orașul de Fier și lucrează pentru bunăstarea ultimului oraș din cer: Zalem. La 300 de ani de la Ultimul Război, doctorul Ido descoperă la groapa de gunoi a orașului de fier un bust de ciborg al cărui creier era intact. Doctorul, priceput în arta reparațiilor, îi oferă fetei un corp și o identitate: Alita. Dar Alita este mai mult decât un ciborg de rând. Inima sa ar putea alimenta orașe întregi, iar adevăratul său scop este mai mare decât ar putea crede oricine, inclusiv ea. 

Alita comments by Andra

După cum menționam încă de la început, la capitolul efecte speciale filmul a fost maxim. Mi-a plăcut mult lumea viitorului pe care au construit-o (ca și imagine). Mi-a plăcut CGI-ul pentru Alita. Ea a fost construită după chipul și asemănarea Rosei Salazar, în cel mai minuțios mod cu putință. De la expresii faciale, la mișcările corporale, totul la Alita se armoniza perfect. CGI-ul este, oficial, cea mai tare chestie ever. Și vă dați seama că după acest film sunt din ce în ce mai curioasă de filmele ce urmează să apară. Parcă mă și văd bocind la Dumbo :))).

Revenind la Alita, filmul mi-a plăcut. Deși viitorul pe care îl prezintă mi se pare extrem de sumbru. Sper să nu ajungem niciodată la stadiul în care suntem înlocuiți, într-o măsură mai mică sau mai mare, cu roboți sau părți mecanice. Dar chiar și așa, filmul a fost foarte mult despre umanitate. Momentul în care Alita își oferă inima, la propriu, mi s-a părut atât de frumos și de emoționat și cumva specific pentru femei. Bărbații nu prea fac chestia asta.

Christoph Walz și Jennifer Connelly au jucat extrem de fain. Nici nu mă așteptam la altceva din partea lor. Iar la ea mi-au plăcut la nebunie și ținutele. Într-o lume de metală, eleganța clasică făcea cu atât mai puternic contrastul.

Alita m-a surprins, pe alocuri și m-a dezamăgit la final. Acțiunea mi s-a părut o idee prea complexă pentru un film de 2 ore. Erau prea multe planuri pe care se întindea și, chiar dacă toate depindeau de personajul principal, cumva, tot mi s-a părut mult. Se vede clar că au încercat să integreze cât mai multe dintre personajele din seria manga în film. Și unele dintre ele și-au pierdut din substanță.

De exemplu, mi-ar fi plăcut ca personajul negativ să fie ori Zapan ori Grewishka, dar el să fie mai bine conturat. Așa, dacă au apărut amândoi, s-a pierdut din povestea lor. Nu am înțeles exact de ce Zapan era cel mai bun vânător războinic, nici cum a ajuns Grewishka să lucreze pentru Nova. Mai mult, Nova a rămas o mare necunoscută, un puppet master atent conservat pentru următorul film. Care SPER să apară. Pentru că am mai trăit o fază de genul acesta la The Last Airbender. Și nu mi-a plăcut deloc.

În rest, filmul a fost foarte fain, acțiunea explozivă. Scenele de luptă au fost mai ceva ca originalul Matrix, toate în slow motion și super dramatice. Mi-a plăcut mult faptul că i-au făcut pe androizi să sângereze. Cumva, asta îi făcea să apară mai umani.

Alita

Nota mea pentru Alita este 9.

Filmul este proaspăt aterizat în cinema, azi e vineri, deci nu mai stați pe gânduri. Recomandarea mea este să îl vedeți în format Imax pentru că experiența este mult mai tare. Și după, vă aștept pe blog sau în social media, să îmi spuneți cum vi s-a părut.

Untold 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.