A început FEST-FDR S.O.S. 2020

blogu lu andra fest-fdr s.o.s. 2020

La cum a mers anul acesta, nu credeam că va mai avea loc FEST-FDR. Cum ar fi putut când toată interacțiunea este atât de limitată, iar o ușoară teamă se simte, de multe ori în aer? Ei bine, Teatrul Național Timișoara a scos-o la capăt și de data aceasta, iar pe 13 septembrie, cu Jurnal de România 1989, un spectacol emblematic, a debutat FEST-FDR S.O.S. 2020.

De ce S.O.S.?

FEST-FDR S.O.S. 2020 poate părea un nume ciudat, dar dacă nici 2020 nu are nevoie de ajutor, nu știu cine mai are. Bine, anul nu are nevoie de ajutor, dar noi, toți, cam avem. Pentru că, așa cum au identificat și cei de la Teatrul Național Timișoara, cu toate lucrurile ce s-au întâmplat anul acesta, societatea s-a schimbat foarte mult. Izolarea își spune cuvântul și prea mulți dintre noi au ajuns să vadă doar partea goală a paharului. Avem nevoie de o infuzie de creativitate și de imaginație, iar teatrul exact asta ne oferă: posibilitatea de a visa, posibilitatea de a evada.

Fiecare piesă de teatru este o lume nouă pe care un grup de privilegiați o împărtășește. După fiecare piesă de teatru vizionată ești puțin schimbat. Idei noi încep să îți dea târcoale. Vezi viața puțin mai altfel. Iar lumea pare un loc puțin mai magic. Cel puțin așa mă simt eu ori de câte ori merg la teatru.

Unde și ce se joacă?

Pentru siguranța spectatorilor, dar și al actorilor, Teatrul Național Timișoara a venit cu o soluție foarte faină: organizarea unei scene outdoor. Aceasta este amplasată în Parcul Civic, în fața Sălii 2 și este dotată cu scaune amplasate la distanța regulamentară.

Spectacolele din cadrul FEST-FDR S.O.S. 2020 sunt exclusiv spectacole românești pentru că pandemie. Totuși, acest fapt nu știrbește din puterea acestor acte artistice, iar pe scena din Timișoara își vor juca (sau și-au jucat deja) numărul actori mari precum Marcel Iureș, Oana Pellea, Maia Morgenstern, Marian Râlea și mulți alții.

Programul complet al FEST-FDR S.O.S. 2020 îl găsești aici (dacă vrei să afli mai multe despre fiecare piesă) sau în continuare:

fest-fdr s.o.s. 2020

De ce ar trebui să mergi la teatru în această perioadă?

Ei bine, răspunsul este destul de clar: cea mai mare parte a acestor spectacole se joacă, în general, în alte zone ale țării. Deci dacă ești pasionat de teatru, sigur nu vei vrea să le ratezi.

Dacă nu ești pasionat de teatru, tot am 3 motive pentru care ar trebui să vezi exact ce are de oferit FEST-FDR S.O.S. 2020:

  1. Ieși din cotidian. Vorbim despre 2020, anul în care nimeni nu a prea plecat pe nicăieri. Anul lui home office și al ieșitului puțin din casă. Dacă nici acum nu te-ai plictisit de ai tăi 4 pereți, nu o vei face niciodată. Deci du-te la teatru.
  2. Admiri niște super actori. Vorbim aici despre nume mari care nu se plimbă toată ziua prin țară cu spectacolele lor.
  3. Dai un reboot creierului. Revenim la punctul 1, dacă nici după 2020 nu ai nevoie de un refresh în ceea ce privește modul în care vezi lumea, nu știu când vei mai avea.

În plus, este o chestie faină de povestit mai departe. Condițiile actuale sunt unice și, cu puțin noroc, nu vor dura la nesfârșit. Gândește-te numai cât de fain va fi să spui, povestea mersului la teatru pe timp de pandemie. Eu deja îmi imaginez nostalgia din vocea mea. Cam ca atunci când îmi povestesc ai mei despre cozile la paine de pe vremea lui Ceaușescu. Pentru că și eu, la fel ca ei, mă voi bucura că momentul acela a trecut, dar mi-l voi aminti toată viața.

Acestea fiind spuse, mai trebuie doar să menționez că biletele pentru oricare dintre spectacolele din cadrul FEST-FDR S.O.S. 2020 se pot achiziționa online www.tntimisoara.com sau de la casele de bilete ale Teatrului Național.

Eu am decis deja ce vreau să văd și sunt curioasă care sunt alegerile tale. Hai să povestim în comentarii.

Untold 2018P.S. Dacă ești curios ce alte piese de teatru am mai văzut din repertoriul Teatrului Național Timișoara (și nu numai) aruncă o privire aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.