3 motive să vizitezi Barajul Gura Apelor

barajul gura apelor

Nu mă aflu la prima mea vizită la Barajul Gura Apelor. Situat sus în munte, unde Retezatul meu iubit întâlnește Munții Țarcu și Munții Godeanu, la intrare în Parcul Național Retezat, Barajul Gura Apelor este unul dintre locurile pe care le-am vizitat de multe ori de-a lungul vieții. Dimensiunile impresionante și atmosfera de aici m-au atras întotdeauna și, chiar dacă nu foarte des, ori de câte ori am avut ocazia am dat o fugă să îl redescopăr.

Când l-am văzut prima oară, în adolescență, cu mai bine de 15 ani în urmă, părea suficient de mare cât să aducă potopul biblic peste Țara Hațegului dacă ar fi cedat vreodată. Apoi, în timp, nivelul apei a scăzut, iar vegetația a început să apară tot mai mult pe margini. Nu mai era barajul de care mă îndrăgostisem. Asta până în 2021 când soarta și autoritățile locale au decis că a venit momentul să reumple barajul. Nu vom discuta despre conjunctura politică pentru că nu are rost. Cert este că barajul a revenit la frumusețea de altă dată și, fiind în concediu la Sălaș, am dat o fugă să îl vedem.

instantanee pe baraj

În urma acestei scurte expediții am decis că trebuie să vă încurajez și pe voi să vizitați zona și să descoperiți sau să redescoperiți Barajul Gura Apelor. Așa că am făcut o listă cu 3 motive de necombătut pentru care ar trebui să faceți acest lucru cât mai curând.

1. Izolarea

După cum vă explicam în introducere, Barajul Gura Apelor este într-o zonă destul de sălbatică a țării noastre. Drumul până aici este dificil pe alocuri, cu gropi și denivelări, deci turiștii nu se prea îngrămădesc să urce până la baraj. Cei care o fac, în schimb, sunt clar iubitori ai muntelui, oameni pe care nu îi vezi să se agite sau să țipe degeaba. Sunt oameni ce respectă natura și frumusețile sale, ce nu suferă dacă stau câteva ore (sau zile) fără semnal la telefon. Și da, sunt mulți oameni cu rulote ce se campează direct în zona special amenajată la intrarea în parcul național.

Deci dacă vrei să auzi cum bate vântul printre brazi, să uiți de tine în păduri seculare sau să lași liniștea să te cuprindă pe lac în timp ce plutești în canoe sau în barcă, e momentul să urci până la Barajul Gura Apelor. Izolarea de aici te va apropia de natură, de tine, chiar și de Dumnezeu.

instantanee la barajul gura apelor

2. Natura sălbatică

Tocmai datorită poziționării, Barajul Gura Apelor rămâne o zonă sălbatică. Nu spun că vă veți întâlni sigur cu ursul prin pădure, dar posibilitatea există. În plus, veți da peste fel de fel de plante și alte vietăți, dintre care unele complet necunoscute și e ok. Nu trebuie să știți denumirea în latină a fiecăreia dintre acestea. E suficient să vă bucurați de ele și de ziua petrecută în natură. Puțină deconectare nu a omorât pe nimeni.

Și nu că vreau să o dau eu în dramatisme, dar adevărul e că zonele sălbatice și natura în toată splendoarea ei sunt din ce în ce mai rare. Deci ar trebui să ne bucurăm de ele cât le mai avem. Infuzia lunară de natură sălbatică va fi un must pentru baby BOOM și ar trebui să fie și pentru voi.

3. Priveliștea

Să trecem de la izolare la ceva mult mai plăcut omului modern: rețelele sociale :))) (chiar dacă la Gura Apelor nu ai semnal deloc). Barajul Gura Apelor este cadrul perfect pentru super poze. Apa, cerul, norii (în general norii se strâng ușor aici și vântul bate de mama focului), munții, totul creează un peisaj de poveste în care un ochi antrenat poate surprinde cele mai frumoase imagini. Mai ales acum, când nivelul barajului este super mare, totul este de o frumusețe aproape ireală. Dacă ar fi să mai fac un trash the dress, l-aș face aici fără să stau pe gânduri. Zona este pur și simplu prea frumoasă.

momente cu mami la barajul gura apelor

Cam astea ar fi cele 3 motive. Simple, scurte, la obiect. Aș putea să mă mai lungesc, dar ce rost are. Cred că, de data aceasta, imaginile chiar spun 1000 de cuvinte și am lăsat câteva imagini puternice pentru voi. Ba mai am și clipul acesta pe Instagram pe care îl ador pur și simplu:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ? Andra Costa ? (@bloguluandra)

Acum că v-am convins trebuie să mai menționez 2 aspecte logistice. Da, drumul e rău, dar până la Barajul Gura Apelor se poate ajunge cu mașina fără prea mari probleme atâta timp cât nu vă credeți Don Toretto sau tipul din Need For Speed. Pentru cazare în zonă puteți alege cortul sau una dintre multele pensiuni de pe Valea Râului Mare. Iar dacă preferați ceva mai multă civilizație pentru cazare, vă recomand pensiunea Trident din Hațeg. Bineînțeles că odată ajunși în zonă veți mai avea încă multe de văzut, iar aici găsiți o listă destul de completă a atracțiilor turistice din Țara Hațegului.

Sunt curioasă dacă ați vizitat deja zona și ce anume v-a atras în mod special, deci hai să povestim.

Untold 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.