10 motive pentru care iubesc să citesc

citesc

2019 update: Carmen a făcut pozele din acest articol mult după ce articolul fusese scris, în librăria Cărturești din Iulius Town. Mi-au plăcut foarte mult și m-am gândit că sunt perfecte pentru un articol în care să vă spun de ce citesc. Doar că articolul exista deja pe blog, din aprilie 2013. Motivele au rămas aceleași. Nu avea rost să le repet. Așa că am dat un refresh rapid și restul este (sau va fi la un moment dat) istorie.

Mi-e de-a dreptul ciudat să mă gândesc la 10 motive pentru care citesc. Niciodată nu mi-am pus problema De ce citeşti? Pur şi simplu aleg o carte şi nu o las până nu o termin. Zilele acestea însă am stat şi m-am gândit serios la motivele pentru care, de atâţia ani, sunt pasionată de lectură.

Principalul motiv  pentru care citesc este ca să evadez. În momentul în care deschid o carte, mai ales dacă e vorba despre o carte care îmi captează interesul, lumea din jurul meu dispare. Nu mai există gânduri şi griji şi probleme. Las povestea să mă poarte şi nici măcar nu mai aud dacă mă strigă cineva. Nu de puţine ori a trebuit să vină mami să mă bată pe umăr ca să-mi atragă atenţia. Iar dacă povestea e suficiente de captivantă, pot să mă pierd în ea ore în şir.

În al doilea rând, citesc pentru că aşa trăiesc alte vieţi. Sufăr, iubesc, urăsc, trec prin tot felul de peripeţii, în siguranţa patului meu, cu o ciocolată caldă alături.

citesc

Dar lectura nu îmi aduce doar alte vieţi de trăit, ci mă transportă în alte locuri, chiar şi alte timpuri. Dacă vreau să trăiesc în Japonia medievală, am Shogun. M-am plictisit de viaţa pe Pământ? Dune abia aşteaptă să fie descoperită. Vreau să fac o călătorie subacvatică? Pentru asta există 20.000 de leghe sub mări. Sunt curioasă cum trăiau oamenii în perioada comunistă? Trebuie doar să aleg ţara în care acest regim a fost la putere şi sigur există o carte care să descrie mai mult decât detaliat ororile din acea perioadă.

Un alt aspect pe care eu îl iubesc la cărţi e că te îndeamnă să visezi. După ce ai citit o carte, mai ales dacă în acea carte este descris foarte amănunţit un anumit loc (ţară, oraş etc), parcă după ce o citeşti rămâi aşa cu gândul la el şi te-ai duce şi tu să vezi despre ce tot vorbeşte omul acela acolo. Aşa am păţit eu după ce am citit Cartea norilor. Mi-am spus clar că Berlinul este unul dintre oraşele pe care trebuie neapărat să le vizitez.

Să nu uităm însă de personaje. Nu ai cum să nu iubeşti cărţile când în ele gaseşti adevărate modele de viaţă. Am iubit-o pe Scarlet pentru că nu a renunţat niciodată oricâte dificultăţi a avut de înfruntat şi întotdeauna am vrut să fiu ca ea. După ce am citit primul volum din Cireşarii, am decis să fiu şi eu mai temerară şi, de multe ori, am pornit în tot felul de expediţii, doar ca să îmi hrănesc curiozitatea (bineînţeles că printre primele locuri pe care le-am explorat a fost o peşteră :D).

citesc

Dacă pentru mine nu au făcut nimic altceva, cărţile mi-au deschis mintea, faţă de idei noi, de posibilităţi noi şi noi principii. Sunt ferm convinsă că cititul este direct proporţional cu orizontul nostru. Cu cât citim mai mult, cu atât suntem mai deschişi faţă de tot ceea ce ne înconjoară.

Iar prin finalurile deschise, cărţile ne dezvoltă imaginaţia. Probabil aţi fost frustraţi de multe ori pentru că nu vi se spunea exact ce se întâmplă cu eroul pe care l-aţi iubit de-a lungul romanului sau nu vă convenea deloc sfârşitul (ştiu că eu am fost). Dar am ajuns să privesc acest tip de final ca pe un exerciţiu pentru că de acolo povestea putea să meargă oriunde vroiam eu. Puterea trecea în mâinile mele şi puteam să fac ce vroiam cu ea. Chiar să scriu o nouă carte, aşa cum a făcut Alexandra Ripley care, nemulţumită fiind de finalul poveştii lui Scarlet, a decis să scrie o continuare a romanului Pe aripile vântului. Nu vreau să vă dau detalii, în caz că v-am făcut curioşi, dar vă pot asigura că este o carte foarte frumoasă, care se termină mai pe gustul meu :D.

citesc

Trebuie să menţionez cât de mult ni se dezvoltă vocabularul dacă citim? Privind problema strict logic, într-o carte de 300 de pagini, cititorul întâlneşte cel puţin 30 de cuvinte noi, ca să nu mai spunem de toate cuvintele pe care nu le folosea în mod uzual, dar îi sunt reamintite. Dacă citim 10 cărţi pe an, suntem mai bogaţi cu minim 300 de cuvinte. Şi acum să fim serioşi: aţi prefera să fiţi mai bogaţi sau mai săraci cu 300 de cuvinte? Pun pariu că v-aţi amuzat copios cel puţin o dată pe seama unei persoane mai… sărace… din punct de vedere lexical.

Acest motiv nu este cel mai frumos de spus, dar este purul adevăr: pentru unii oameni, cărţile sunt cel mai bun somnifer. Da, da, ştiu că scopul este să citim, dar presupun că până adorm tot citesc şi ei o pagină acolo. Şi, dacă e să privim obiectiv situaţia, mai bine citeşti 2 pagini decât să iei 2 pastile :D.

Şi cărţile oferă inspiraţie. Eu sunt ferm convinsă că dacă nu aş fi citit atât de multe cărţi, nu aş fi scris niciodată atât cât o fac. Poate chiar o să scriu şi eu o carte, la un moment dat :D.

citesc

Mai mult decât orice însă, cărţile reprezintă adevărate lecţii de viaţă. Trebuie să fii un om foarte special (şi nu în sensul bun al cuvântului) ca să citeşti o carte şi să nu rămâi cu absolut nimic. Cărţile te învaţă despre iubire, prietenie, compasiune, durere, suferinţă, îndârjire, putere, oroare, speranţă şi absolut orice sentiment există în gama largă pe care sufletul omenesc o cuprinde. Tot ce trebuie să faci tu, cititorul, este să fii atent şi să nu pierzi lecţia.

Pentru mulţi dintre noi, cărţile sunt nişte prieteni. Gata să ne aline suferinţa. Pregătite să ne poarte pe cărări îndepărate. Mereu acolo, chiar dacă le aruncăm în fundul genţii sau le lăsăm uitate pe un raft de bibliotecă până ne amintim de ele. Şi aici vorbesc despre cărţile acelea cu coperţile îndoite, care au un miros atât de specific încât nu l-ai confunda niciodată, care nu ar putea fi înlocuite niciodată de cărţile online şi de nici un Kindle.

Din fericire, astăzi nu mai avem parte de nici un fel de cenzură când vine vorba de cărţi. Nu trebuie să ne ascundem ca să citim Cel mai iubit dintre pământeni, nici să ne temem pentru că avem în bibliotecă Jurnalul fericirii. Nici măcar nu trebuie să plecăm de acasă pentru că sunt o mulţime de librării virtuale ce abia aşteaptă să fie vizitate, iar cărţile comandate ne sunt livrate direct acasă. Iar dacă nu ştim ce să citim, putem căuta atâtea şi atâtea sugestii pe bloguri, tot din comfortul propriului nostru pătuţ.

citesc

Deci tot ce avem de făcut este să lăsăm serialele care ne tâmpesc şi să punem mâna să citim, pentru că vom fi de 1000 de ori mai câştigaţi. O carte pe lună şi tot e mai bine decât dacă nu am lectura nimic. Iar dacă nu sunteţi atât de pasionaţi ca mine, încât să vă cumpăraţi lună de lună câte o carte (cel puţin :D), există biblioteci care vi le împrumută gratis.

Aşa că nu mai staţi pe gânduri şi citiţi o carte! (Până şi Paraziţii dau sfatul acesta :))) Şi spuneţi-mi, voi de ce citiţi?

Untold 2018

P.S. Recenzii la foarte multe dintre cărțile pe care le-am citit de-a lungul timpului găsiți aici.

20 thoughts on “10 motive pentru care iubesc să citesc

 1. Teodora Elena says:

  Să ştii că mi-am stors şi eu creierii cam jumătate de zi să răspund la această întrebare. Da cărţile sunt într-adevăr lecţii de viaţă şi surse inspiraţionale.
  Îţi doresc mult succes!:)

 2. Iulia Nanescu says:

  Felicitari pentru articol, Andra!

  Imi plac tare mult motivele pentru care citesti. Multe dintre ele sunt valabile si in cazul meu. De fapt, asa cum ai spus si tu nu ai nevoie de un motiv, pur si simplu simti ca e o carte buna, cu o poveste buna. Simti ca vrei sa traiesti prin intermediul acelor randuri si sa dai frau liber imaginatiei tale.

 3. vienela says:

  Intr-un fel sau altul, in functie de stilul fiecaruia, vad ca dam toti aceleasi raspunsuri, pentru ca toti am fost influentati de lectura si toti ne retragem cu o carte in mana cand cautam altceva.
  Bafta la concurs, Andra!

 4. Carti de povesti says:

  Si eu ma regasesc in motivele pe care le-ai prezentat. In plus fata de ce ai spus deja, eu citesc si pentru a-mi inspira copiii sa citeasca. Exista atat de multe tentatii in zilele noastre – televizor, jocuri, internet, incat cartile raman neatinse in biblioteca. Din fericire, copiii mei au inceput sa prinda si ei gustul lecturii. Succes la concurs!

 5. roxi says:

  ai dreptate in majoritatea afirmatiilor facute dar cu toate astea, eu prefer sa citesc carti ale caror ecranizari le-am vazut deja. odata ce m-a cucerit un film stiu ca lectura va fi pe masura! 🙂

 6. Mami says:

  Ai reusit sa expui foarte logic motivele pentru care citesti si ma bucur. Daca ma gandesc bine, pentru tine o carte a fost intotdeauna o bucurie. Daca erai bolnava si primeai o carte interesanta,era ca un medicament. Sper sa transmiti si copiilor tai pasiunea pentru lectura, atunci cand va veni vremea…

 7. Iris says:

  Pe alocuri parca as fi citit motivele mele pentru care citesc.
  Din pacate nu am mai citit demult o carte simpla ,care nu are legatura cu dreptul 🙁 totusi am primit cateva carti in dar ,asa ca dupa sesiune ,licenta ,admitere am de gand sa le citesc 🙂
  Pupicei

 8. Diana says:

  Sunt multe motive pentru care citesc, majoritatea cele enumerate de tine. Un alt motiv este ca m-a ajutat sa pot invata o limba noua, citind cu voce tare m-a ajutat la pronuntie si sa vorbesc mai repede acea limba. Atunci cand citesc o carte interesanta imi acapareaza intreaga atentie, adorm cu gandul la actiune, personaje, ma trezesc cu gandul la ele. De cate ori nu am uitat mancarea pe foc pentru ca eram prea implicata in citirea unei carti. Cel mai mult imi plac ecranizarile dupa o carte, dar este lege, prima data cartea apoi filmul. Regret imens de mult ca atunci cand am plecat din tara nu mi-am putut lua cartile.Iubesc cartile, nu as putea trai fara sa am posibilitatea sa citesc.

 9. Hapi says:

  „citesc pentru că aşa trăiesc alte vieţi” Excelent spus
  Citeam ca sa-mi imbogatesc vocabularul, cunostintele, stilul, dar in primul rand pentru ca-mi placea si-mi place. Si nu in ultimul rand pentru motivul expus de tine

 10. Marmotica says:

  Buna, mi-a placut foarte mult articolul. Chiar ieri dupa ce am ajuns acasa si am terminat treburile, mi-am facut un cappucino, mi-am pus puloverul cel gros si m-am asezat frumos pe terasa si m-am pus pe citit. Atat de linistita am fost dupa ce am terminat, o doamne. Deci , unul din motivele pentru care citesc este ca ma linisteste foarte mult, apoi pentru ca ma ajuta sa gandesc mai bine si imi imbogatesc vocabularul ( asa cum ai spus si tu ).
  Bafta la concurs!

 11. Monica says:

  Hello Andra!
  Nici eu nu mi-am pus pana acum intrebarea de ce imi place sa citesc, dar parerea mea, ai rezumat bine motivele.
  Inca din copilarie mi-a placut foarte mult cititul. Imi aduc aminte ca prin clasele primare citeam foarte mult. Biblioteca era un loc drag, dar cu timpul nu stiu ce s-a intamplat si nu am mai citit atat de mult cat mi-as fi dorit. Probabil si din cauza lecturilor obligatorii care nu erau tocmai pe gustul meu. Iar eu cum aveam lecturi obligatorii in ambele limbi… they doubled the „fun” 🙂 Apoi prin liceu mi-am dat seama ca cititul poate avea efect somnifer, cum ai scris si tu :)) Daca pe la orele 10 seara ma puneam sa citesc, sigur adormeam.
  Pe de alta parte, faptul ca trebuia sa imi impart foarte bine timpul, parca nu imi lasa timp si pentru citit. Are de-a face si cu comoditatea, of course. Cand nu citeam, imi era dor sa citesc. Insa concediile erau un prilej foarte bun pentru a consuma lectura. Stand la soare, ascultand marea, hmmm…
  Insa, asa cum stii, acum recuperez din plin 🙂
  Citesc pentru ca imi place, pentru ca sunt curioasa de fel si vreau sa stiu mai multe prin faptul ca citesc, pentru ca e o evadare, pentru ca personajele ma inspira/intriga/surprind, etc., pentru ca vreau un vocabular bogat, pentru ca povestile ma tin in suspans (cele bune, evident), pentru ca e un mod bun, placut si util de a-mi petrece timpul, s.a.m.d.

 12. eumiealmeu says:

  am o postare despre lucrul acesta si pentru ca mi se pare foarte bine scrisa argumentatia ta, o voi adauga la mine. nu de alta, dar mii de adolescenti intra la mine pe blog si tot intreaba de ce trebuie sa citesc, nu-mi pare ca e important!

 13. Pingback: De ce să citim mai mult? | Despre sufletul meu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.