Salvează-mă

Guillaume Musso – 

Am mai spus-o şi mă repet: în iubesc pe Musso. Cărţile lui au tot ce îmi trebuie mie când vine vorba de o carte: acţiune, romantism, neprevăzut, un pic de supranatural şi, most importantly, happy end (cel puţin din ce am citit până acum :D). Îmi place atât de mult cum scrie încât sunt foarte hotărâtă să citesc cărţile ce nu le-am citit până acum şi au fost publicate la noi în ţară (adică ar mai fi Şi după… şi După şapte ani).

Să vă povestesc totuşi despre Salvează-mă. Cartea mi-a plăcut foarte mult. Poate a avut o idee prea multe personaje, ceea ce a făcut acţiunea puţin cam fracturată, dar am citit-o foarte uşor.

Salvează-mă este povestea lui Juliette şi a lui Sam. Ea este o tânără franţuzoaică ce a venit la New York cu speranţa că va deveni o actriţă cunoscută, dar, după trei ani de eşecuri, decide să se întoarcă acasă. El este un tânăr doctor, provenit dintr-un cartier rău famat care încă nu a depăşit pierderea soţiei sale. Cei doi se întâlnesc din întâmplare şi se îndrăgostesc la prima vedere. Însă dragostea lor pare condamnată pentru că Juliette trebuie să plece la Paris, iar Sam nu este pregătit să renunţe la doliu. Totuşi, întâlnirea lor este un moment de răscruce, care va schimba cel puţin două vieţi.

După cum eram obişnuită, cartea este o adevărată comoară în materie de citate şi de lecţii de viaţă. Iată câteva dintre preferatele mele:

„Iubirea este ca febra, apare şi dispare fără ca voinţa sa aiba nici cea mai infimă contribuţie.” Stendhal

„Omul nu rezistă tentaţiei, de aceea trebuie s-o evite.”

„Căci strălucirea câtorva ore de fericire ajunge uneori cât să facă suportabile deziluziile şi mizeriile pe care viaţa nu se fereşte să ni le ofere.”

„Men plans, God laughs.”

„Destinul îl conduce pe cel care îl acceptă şi îl trage înapoi pe cel care refuză.” Seneca

„Viaţa trebuie trăită privind înainte, dar nu poate fi înţeleasă decât privind înapoi.” Soren Kierkegaard

„Vampirii au noroc: se hrănesc cu alţii. Noi suntem obligaţi să ne devorăm singuri.” extras din filmul Bad Lieutenant de Abel Ferrara

„Când mă gândesc la tot ce mi s-a întâmplat, nu pot să-mi scot din minte ideea că un misterios destin ţese firele vieţilor noastre cu o viziune foarte clară a viitorului, fără să ţină cont de dorinţele şi proiectele noastre.” după Matilde Asensi

„Universul mă tulbură şi nu pot să cred că acest tulburător ceasornic nu are şi un ceasornicar.” Voltaire

Cred că acum, după ce v-am dat o mostră de înţelepciune extrasă din Salvează-mă nu o să mai staţi pe gânduri şi o să o citiţi. Şi dacă nu găsiţi cartea aceasta, încercaţi orice altă carte a lui Musso. În afară de Vei fi acolo, care e cam ciudăţică, toate sunt geniale :D.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.