S-a dus cititul în tramvai

De vineri aştept să vă spun povestea asta.

Eu citesc oriunde apuc, iar în tramvai chiar foarte des pentru că aşa trece mai repede timpul. Mai ales că de la mine de la lucru până acasă am ceva de călătorit.

După cum spuneam, eu citesc foarte des în tramvai şi până vineri nimeni niciodată nu a avut treabă cu mine. Dar există un început pentru toate.

Încă din staţie eram absolvită de Şoseaua Căţelu 42 şi cum m-am urcat în tramvai, m-am aruncat pe primul scaun pregătită să mă pierd, când aud pe cineva că începe să vorbească în spatele meu:

Cine a spus că nu mai citeşte lumea în România în ziua de azi? Uite tinerii cum nu lasă cărţile din mână nici măcar în tramvai. E clar că nu a murit lectura de tot.

Şi un bombănit continuu, de a trebuit să citesc aceeaşi propoziţie de 5 ori până am fost învinsă de curiozitate şi m-am întors să văd cine vorbeşte (pentru că eu eram sigură că sunt 2 persoane care discută). Aici a fost greşeala mea pentru că în spatele meu era un nene care a început să mă toace la cap.

Îl chema Liviu şi lucra ca şi reprezentant la nush ce editură din Rusia ce abia a intrat pe piaţa din România. Bineînţeles că a ţinut neapărat să-mi arate 2 dintre cărţile distribuite de editura lui, deşi eu am ţinut să îi menţionez de la început că nu am bani. A trebuit să văd de 2 ori o carte uriaşă de bucate şi nush ce carte pentru copii.

Eu, ca un om bun ce sunt, i-am spus că dacă vreau să aibă succes, ca şi editură nouă, ar trebui să ia exemplu de la cei de la editura ALL şi să desfăşoare o campanie bine organizată în on-line. Până la urmă trăim în era digitală.

Când a auzit aşa ceva, m-a informat plin de entuziasm că ei au un site… în limba rusă. Eu eram… WHAAAAT???? şi am încercat să-l lămuresc:

Ştiţi… nu cred că un site în limba rusă e foarte util pentru publicul din România. Poate ar trebui să încercaţi să faceţi o pagină pe Facebook pentru că multă lume foloseşte şi aşa aţi ajunge mai uşor la public….

El în schimb m-a ignorat cu desăvârşire şi a început să-mi povestească despre site-ul lor minunat, unde se găsesc chiar şi cărţi de beletristică ale scriitorilor ruşi: Avem Esenin, Cehov…

No freakin’ way… mi-am spus în sinea mea. Eu nu sunt deloc fană a scriitorilor ruşi. Mi se par prea depresivi. Dar nu puteam să-i spun asta omului. Ba chiar m-am exprimat cu o diplomaţie maximă:

Ştiţi… scriitorii ruşi nu sunt genul eu. Eu prefer cărţile mai… relaxante…

Vaaaai… când a auzit asta arăta de parcă tocmai i-a picat cerul în cap. Dar cum? Cultura rusă e una dintre cele mai măreţe culturi şi scriitorii ruşi sunt cei mai mari scriitori. Şi cărţile lor sunt foarte relaxante.

Not!!!! mă gândeam eu, dar nu am mai zis nimic. Nu aveam ce să mă mai înţeleg cu el şi deja îmi era groază că o să coboare după mine. Mai ales după ce mi-a dat numărul lui ca să-l sun dacă vreau să-mi facă o prezentare.

Vă daţi seama că am scăpat de număr în momentul în care am coborât din tramvai, dar acesta nu e finalul apoteotic al poveştii mele. Super panicată cum eram, mă întâlnesc cu mami şi încep să-i povestesc şi îi spun şi îi spun, după care aştept alinarea.

Nu a venit.

Ea a ţinut să îmi arate eroarea căii mele. De fapt toată vina a fost a mea pentru că nu am fost mai vigilentă. Tu tot timpu’ stai cu căştile pe urechi sau pierdută cu capu’ în cărţi. De o să vină unu şi o să bage cuţitu în tine în tramvai!!! (WHAT????) sau îţi pune o pungă pe cap şi dusă eşti (de parcă aş fi singură în tramvaiu’ ăla, eu şi răpitorii :)))! De acum în colo să caşti bine ochii.

Voi aţi păţit de-astea?

3 thoughts on “S-a dus cititul în tramvai

  1. vienela says:

    Eu sunt ca un magnet pentru astfel de oameni, care ti se baga cu forta in viata… :)) Nu stiu ce le spune mutra mea, dar toti insista sa imi spuna povestile lor, sa ma imboldeasca sa cumpar ceea ce au de vanzare, sa isi spuna ofurile, parca asteptand de la mine salvarea. :))
    Rusii sunt greoi, dar scriu bine… Totusi, un site in limba rusa este absolut neinteresant pentru noi. :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.