Pe vremea când era iarnă

Când eşti copil eşti destul de susceptibil la poveşti, mai ales când poveştile sunt spuse în seri geroase de propria ta mămică. Şi povestea aceasta în special a avut darul de a-mi bântui puţin copilăria. Au fost ani la rând în care visam, cu regularitate, că eram în povestea mamei mele.

După cum v-am mai spus şi cu alte ocazii, pe vremea când nu exista încălzire globală, iernile era destul de grele la Sălaş. Zăpada, gerul şi îngheţul erau la ordinea zilei, iar nopţile erau de 100 de ori mai rele. Şi cum Sălaşul e totuşi un sat de munte, animalele sălbatice nu îl ocoleau în condiţiile în care nu mai aveau parte de mâncare prin pădure. Aşa se face că, într-o asemenea noapte cu lună plină, când mami şi Dana erau copii mici, câinii au început să urle din ce în ce mai tare, iar ele au fugit la geam să vadă ce se întâmpla. Parcă le văd, cu feţele mici lipite de geamul îngheţat. Îmi pot închipui uimirea când au văzut o haită de lupi trecând pe sub geamul lor.

Probabil nu pare cine ştie ce acum şi nici nu ar fi fost cine ştie ce dacă nu s-ar fi repetat evenimentul în acea iarnă. Nici una nu îşi mai aminteşte dacă a mai şi văzut lupii în altă noapte, însă mami ţine minte că într-o noapte câinele ciobănesc al unui vecin a dispărut. Nimeni nu a ştiu ce s-a întâmplat cu el şi au presupus că fugise. Însă în primăvară, când i-au găsit oasele pe câmp, nu foarte departe de sat, a apărut şi ipoteza că urmărise lupii şi aceştia îl mâncaseră.

Când eram noi mici, iernile deja nu mai erau aşa de grele, iar singurele sălbăticiuni care mai vizitau ocolul nostru erau vulpile şi dihorii, dar asta se întâmpla foarte rar. Acum nici măcar iarna nu mai vine, ce să mai zic de vietăţi ale pădurii.

Însă în ceea ce priveşte coşmarurile, vorbeam foarte serios. Mult timpu după ce mami mi-a povestit despre lupi visam că mă fugăresc prin Sălaş sau că dau târcoale staului oilor pe al cărui acoperiş eram cocoţată :)).

Voi ce poveşti cu iarna ştiţi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.