Minunile Apusenilor – Peștera Urșilor și Muzeul de Etnografie Horea și Aurel Flutur

Peștera Urșilor

Urmând drumurile șerpuite și destul de proaste ale României,sper județul Bihor ajungi undeva în Apuseni, în comuna Chișcău, la Peștera Urșilor. Poate ai auzit de ea, poate nu ai mai văzut-o din copilărie, poate ți se pare lipsită de importanță, dar Peștera Urșilor merită vizitată.

Este una dintre cele mai frumoase peșteri de la noi din țară, bătrână de 4 milioane de ani. A fost descoperită întâmplător, în 1975, de către câțiva muncitori într-o carieră. După 5 ani, în care peștera a fost explorată și amenajată, a fost deschisă publicului larg. De atunci și până în prezent, din cei 1500 m ai peșterii, pot fi vizitați 875 m, adică sala superioară, compusă din 3 galerii: Sala Scheletelor, Sala Emil Racoviță și Sala Lumânărilor.

Numele peșterii vine de la o specie de urs care a trăit aici în urmă cu 15.000 de ani, ursul de cavernă, specie din care au fost găsite aici 141 de cranii. Se spune că aceștia au fost prinși în peșteră din cauza unui cataclism și au murit din lipsa hranei. Un schelet intact este expus în prezent în peșteră.

Biletul pentru Peșteră costă 10 lei per copil și 15 lei per adult.

Muzeul de Etnografie Horea și Aurel Flutur

În apropierea Peșterii Urșilor puteți găsi Muzeul de Etnografie Horea și Aurel Flutur. Familia Flutur, țărani inimoși din satul Chișcău, pune la dispoziția publicului una dintre cele mai mari colecții particulare de etnografie din țară. În prezent, colecția muzeului numără peste 2500 de obiecte și este amenajată într-o gospodărie țărănească construită în a doua jumătate a secolului al XX-lea.

Vizita la muzeu oferă ocazia de a descoperi o gamă variată obiecte ce țin de ocupații de bază ale locuitorilor spațiului rural – agricultura, creșterea animalelor, viticultura, apicultura, vânătoarea, meșteșuguri tradiționale și de interes obșteșesc. Aici sunt prezentate obiecte ce țin de ateliere de olărit, fierărit, cizmărit, dogărit, minerit, prepararea hranei, prelucrarea fibrelor textile, confecționarea îmbrăcămintei, dar și piese de port popular.

De asemenea, muzeu deține obiecte industriale, piesa de rezistență fiind o locomobilă din  anul 1907.

Pentru a vedea toate aceste minunății, intrarea este gratis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.