Trebuie să recunosc că în materie de filme nu sunt cea mai elevată cinefilă. Adevărul e că mie îmi plac filmele americane, previzibile, iar pe cele considerate filme de artă le înțeleg destul de puțin. Aș putea chiar să spun că mă deprimă relativ.
Totuși, există și filme chiar ok. La master am avut chiar un curs de cinematografie în care am vazut o gramadă de filme de artă. Unele mi-au plăcut, altele… not so much.
Totuși, aseară, în cărturești, ceea ce au spus Lucian Mircu (critic de film și fost prof de-al meu de la facultă) și autorul Marian Sorin Rădulescu, nu putea să nu rezoneze cumva în mine. Adevărul e că imaginea îți fură foarte ușor ochii și, la un anumit nivel, chiar te influențează mai mult decât te-ai putea aștepta.
Din acest motiv, Marian Sorin Rădulescu a ales o listă de filme de artă, mai noi sau mai vechi, capodopere ale cinematografiei, semnate de regizori excepționali, pe care le analizează. Pentru fiecare cinefil pasionat, ambele volume Pseudokinematikos ar trebui să fie lista filmelor ce trebuie văzute într-o viață.
Nu am mai fost demult la o lansare de carte, dar aceasta, organizată la Cărturești, mi-a plăcut foarte mult. Vorbitorii nu s-au lungit, am văzut un scurt-metraj foarte interesant intitulat Ajutoare umanitare, regizat de Hanno Hofer, pe care-l puteți vedea și voi aici, am primit ceai și prăjiturele.
Să particip la evenimentul acesta a fost ceva… diferit… dar mi-a plăcut și pentru că am aflat de el trebuie să-i mulțumesc în primul rând Mihaelei. Deci, de acum în colo, o să vă anunț de mult mai multe evenimente de genul. Gata cu Andra cea sedentară :)).
Andra, iti multumesc pentru feedback. Ma bucur ca ai sesizat faptul ca imaginea e “cu doua taisuri”, ca iti fura foarte usor ochii. Practic, de-acum mingea e la tine in teren. Nu ramane decat sa te inarmezi cu indelunga rabdare, cu multa curiozitate (dar nu dintr-aceea carcotasa), cu o vointa de fier ca sa ajungi si pe continentul filmelor acelea “de arta” despre care pomeneai. De fapt, e inexact spus. Mai degraba e vorba despre filme care ne adreseaza chemarea de a le deslusi, de a ne deslusi. In felurite si negandite chipuri …