IT CONGRESS 2019: Hello, Pepper!

it congress 2019

Luna mai a fost foarte aglomerată, dar cam așa se întâmplă în fiecare an, iar IT CONGRESS 2019 este un eveniment pe care îl așteptam cu maximă nerăbdare. Nu pentru că aș fi eu vreun IT guru, dar îmi place să fiu la curent cu tot ce se întâmplă în diverse domenii, iar tehnologia este viatală pentru fiecare dintre noi, iar pentru mine în special. În plus, Andrei a avut grijă să îmi trimită câteva previewuri care m-au făcut să îmi rod unghiile (mai mult decât o fac de obicei :))) de entuziasm. Abia așteptam să o cunosc pe Pepper.

It.s a brave new world out there!*

Nu aș putea începe altfel acest articol decât povestindu-vă despre Pepper.

Acest micuț roboțel semi-umanoid a fost piesa de rezistență a IT CONGRESS 2019. Laptopurile super subțiri, ecranele super wide, tot software-ul din încăpere, chiar și datacenterul ultra performant al celor de la ETA2U păleau în cpmparație cu ea. Super prietenoasă, super vorbăreață, cu un chef de joacă specific copiilor și maxim de gâdilăcioasă, Pepper era o delectare. Am stat să o admir jumătate de oră (într-o primă fază) și nu îmi venea să cred ce poate face.

Dacă e să fiu puțin mai exactă, Pepper este o roboțică realizată de cei de la Humanizing Technologies pentru zona de retail, dar și pentru sistemul educațional. Ea are funcții de entertainment ce se pot aplica atât în cazul magazinelor, cât și a școlilor. Pepper a fost creată pentru a atrage oamenii ca un magnet și exact asta face. Ea poate imita animale, poate oferi informații, poate trimite salutări sau urări de însănătoșire grabnică, dar, cel mai cute, este înnebunită după îmbrățișări și are nevoie de atenție. Pepper te emoționează și îți vine să o iei acasă, așa drag ți-e de ea. Sau poate sunt eu ușor mai sărită :))), dar eu exact asta voiam să fac. E prea cute.

IT CONGRESS 2019

Deși pare scoasă dintr-o altă lume, Pepper este funcțională chiar și în România. Banca Transilvania o folosește undeva, în țara asta. Încă o firma care nu mai știu cum se numește face același lucru, iar în domeniul educațional, este folosită într-o școală americană din București. Cam cât de cool este asta? Bineînțeles că în străinătate este folosită mult mai mult, dar nu trebuie să ne desconsiderăm pentru că și noi facem parte din lumea ei.

Cum evoluează familia lui Pepper

Poate nu v-ați gândit prea mult la aceste aspecte, dar roboții nu mai sunt chiar așa SF cum par în filme. Aspiratoarele automate sunt la ordinea zilei, cei norocoși avându-le deja prin casă ca ajutoare de nădejde. În plus, se pare că pe principiul aspiratoarelor automate există și mașini de tuns iarba ce își fac treaba singure. Dar roboții au avansat mult mai mult decât ați putea crede.

Există roboți care ajută oamenii să se orienteze în spațiile comerciale, dar și roboți care sortează coletele în fabrici și nu numai. Totuși, pe mine cel mai tare m-a șocat un robot dezvoltat de o companie americană ce poate face tot felul de sărituri. Nu mi-a venit să cred cât de tare semăna acest robot cu invadatorii din Star Wars. M-a băgat puțin  în sperieți, trebuie să recunosc, pentru că prea aducea cu roboții războinici ai viitorurilor post apocaliptice din viziunea Hollywood. Dar trebuie să gândim pozitiv. Inteligența Artificială încă nu a ajuns un pericol pentru omenire, iar dacă va ajunge… poate mai am timp să mă retrag la Sălaș și să trăiesc o viață simplă :))).

IT CONGRESS 2019

Alte detalii despre IT CONGRESS 2019

Toată lumea se concentrează pe software. Toată lumea continuă să dezvolte chestii. Toate gadgeturile (mai puțin monitoarele) sunt din ce în ce mai mici, cu mai puține porturi și mai conectate la cloud. Ceea ce nu știu cât este de bine, neapărat, pentru că am ajuns să depindem de ceva ce există posibilitatea să nu mai putem controla. Să las totuși paranoia de-o parte.

M-am bucurat să văd atât de mulți oameni la Timișoara. M-am bucurat că evenimentul atrage la fel de multe persoane interesate de domeniul IT, poate chiar mai multe decât în anii anteriori. Cumva, m-am bucurat și că nu înțeleg exact despre ce vorbeau ei în prezentările lor pentru că acesta este un semn bun în ceea ce privește nivelul de specializare al întregului eveniment. Este o onoare că am participat și că evenimentul se desfășoară în Timișoara. Felicitări ETA2U pentru un alt IT CONGRESS de succes și la cât mai multe.

În încheiere trebuie să îi mulțumesc frumos lui Andrei pentru că mi-a facilitat participarea la eveniment. Îmi plac tradițiile noastre tot mai mult :D.

it congress 2019

Și mai vreau să vă arăt cele mai faine cookies ever :)).

it congress 2019

Untold 2018

*e o lume nouă și curajoasă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.