Instalart 2017

Instalart 2017

Trebuie sa va marturisesc, de la bun inceput, ca nu am inteles intotdeauna arta moderna. Poate prefer lucrurile mai directe, nu metaforele artistilor moderni. Dar asta nu inseamna ca trec nepasatoare pe langa lucrarile lor sau ca le evit. Pentru ca arta moderna este o provocare adresata privitorilor, iar eu ador provocarile. 

Instalart 2017

Instalart pe strada

Anul acesta am participat pentru prima oara la Instalart si am fost impresionata. Partea de arta stradala mi-a placut mai mult. Piesele expuse in interior mi-au dat de gandit si, pe alocuri, m-au oripilat. Cert este ca scopul artistilor a fost atins: nimic nu m-a lasat rece. 

Daca nu si-a facut furtuna de duminica de cap cu lucrarile, pana pe 24 septembrie, toti cei ce trec pe strada Episcop Augustin Pacha din Timisoara pot admira o serie de instalatii care mai de care mai intrigante. Preferatul meu este norul inchis. Mi se pare ca te indeamna sa gandesti in afara cutiei, ca sugereaza imaginatia inchisa ori libertatea pierduta. Consider ca vorbeste despre spiritul romanesc atat de inchis in perioada comunista. L-as face mai mic si l-as transforma in obiect decorativ. Ca sa le mai dea oamenilor de gandit.

Instalart 2017
`

Mi-au placut si cuburile multicolore. Sunt un fel de unicorn cube :))). Ar fi perfecte ca si jucarii anti stres. Oare este ceva ciudat in faptul ca gandesc arta ca pe ceva comercial?

A mai fost o chestie cu barbatul si femeia si legatura dintre ele pe care nu am inteles-o, dar mi-a explicat-o Georgeta (multumesc!). Oricum, faptul ca barbatul era reprezentat ca un triunghi cu varful in sus mi s-a parut cam… evidenta alegerea :))). Falus much? :)))) Aceasta lucrare este situata ciar in fata Casei Artelor si sunt foarte curioasa cum vi se pare. Deci, daca o vedeti, comment away!

Pe aceeasi mirifica strada timisoreana se gaseste si padurea de plastic a spanzuratilor. Ceea ce mi-a demonstrat aceasta lucrare este ca si daca ramanem fara paduri adevarate pentru ca le exploadam fara cap, plasticul este pregatit sa devina plamanul inutil si artificial al Romaniei :D.

long prom dress

Instalart indoor

Lucrarile expuse in Casa Artelor au fost putin cam sinistre pentru mine. Daca cineva vedea in doua dintre lucrari expresia celulei, pulsand de viata, eu nu am prea putut trece peste aripile sinistre de insecte care au fost folosite pentru crearea operei de arta. Si acum mi se face pielea de gaina cand ma gandesc la ele. Dar daca este adevarat ca asta voia artistul sa sublinieze, consider ca lucrarile din subsolul Casei Artelor exemplifica perfect efemeritatea fiintelor vii. Altfel nu pot sa imi explic de ce ar crea cineva cateva zeci de cranii din ghips sau ar pune in scena un priveghi.

Vedeti, aceasta e partea mai putin frumoasa a acestui gen de arta. Oricum eu nu aveam cum sa rezonez cu ceva atat de macabru nici in cele mai depresive zile ale mele. Eu sunt sunshine and unicorns. Un cadravu care nu am realizat daca e barbat sau femeie (pentru ca parea sa aiba erectie, dar si sa fie imbracat in rochie) pentru ca nu m-am putut uita prea mult la el, nu e deloc sunshine and unicorns :)))).

Instalart 2017

Art away!

Ca un bun critic de arta incepator, am incercat sa va expun viziunea mea asupra lucrarilor prezentate de Instalart. Dar nu trebuie sa ma credeti pe cuvant. Sfatul meu este sa mergeti si sa vedeti cu ochii vostri. Intrarea este libera, iar impactul garantat. Si dupa aceea, sa imi spuneti cum vi s-a parut.

Felicitari artistilor: Marius Leonte, Catalin Batranu, Eugeniu Tibuleac, Ilie Duta si Baraka. Ati facut o treaba minunata!

black-prom-dresses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.