#24centimetri

#24centimetri

de Adi Hadean

L-am admirat pe Adi Hadean in timpul emisiunilor Master Chef pentru ca parea genul de om care tace si face. Cumva, m-a atras faptul ca nu tinea sa fie exuberant ca si alti jurati de pe la televizor si, dupa ce l-am auzit vorbind in cadrul unei conferinte din Bucuresti (nici nu mai stiu care avand in vedere la cate am participat anul acesta), am decis ca trebuie sa imi cumpar cartea lui. A durat ceva timp pana am ajuns sa o citesc, insa in momentul in care acest lucru s-a intamplat, nu am putut-o lasa din mana.

Nu o carte de bucate, ci o lectie de viata

Pentru mine #24centimetri a fost o gura de aer proaspat. Ca si scriitor, Adi Hadean este la fel de franc si de sincer cum este in bucatarie. Cartea este plina de pasaje din viata lui, povestite cu cel mai sincer umor ardelenesc. De la modul in care a descoperit bucataria, la toate suisurile si coborasurile de care a fost nevoie pentru a-si da seama ca aceasta este pasiunea pe care trebuie sa o urmeze in viata, Adi Hadean vorbeste ca si cum ar sta la un pahar de vin bun cu un vechi prieten. Cred ca acest aspect a fost ceea ce mi-a placut cel mai mult la #24centimetri.

Daca ar fi sa spun ce anume am invatat din cartea lui Adi Hadean, cred ca mi-a ramas in cap ideea ca nu trebuie sa te agiti daca nu iti dai seama de la bun inceput ce vrei sa faci. Poate momentul acela Ahaaaaa!!!! vine la 40 de ani. Nu este nici o problema. Important este sa nu te multumesti niciodata cu putin.

O scurta analiza a bucatariei romanesti

Bineinteles ca o carte scrisa de un bucatar nu poate fi lipsita de sfaturi de bucatarie. Insa nu pot spune ca le-am tinut minte pe toate. Dar ceva mi-a ramas in minte si mi se pare vital. Undeva, in cele 237 de pagini, Adi Hadean spune ca nu poti face mancare buna cu ingrediente proaste. Dupa ce am citit asta, mi-am dat seama ca a existat cel putin un moment in care, aflandu-ma in supermarket, am ales ingredientele mancarurilor mele in functie de pret, iar acest lucru si-a spus cuvantul in rezultatul final.

Intre aceleasi pagini, Adi Hadean spunea ca romanii nu au o cultura a mancarii bune. Probabil datorita vremurilor pe care le-am trait sau suntem noi oameni mai comozi, cert este ca preferam mancarea multa si ieftina. Nu stim sa savuram bucatele din fata noastra, iar acest lucru trebuie sa se schimbe.

Poate o sa sune ciudat, dar de cand am citit aceasta carte, am inceput sa privesc putin altfel mancarea. Am momente in care prefer sa merg in oras si sa savurez ceva, chiar daca primul meu impuls este E prea scump! Apoi imi amintesc de o replica, pe care nu mai stiu unde am auzit-o, care spune cam asa: Suntem prea saraci ca sa mancam prost. Atunci decid sa ma rasfat.

Povesti care schimba vieti

Exista pe lumea aceasta carti care iti ofera o noua perspectiva asupra vietii. Din punctul meu de vedere #24centimetri este exact genul acesta de carte. Asa ca mergeti in librarii, aruncati un ochi peste ea si sigur o veti lua acasa. Iar dupa ce ati citit-o, puteti sa imi lasati un comentariu in care sa imi spuneti cum vi s-a parut. Sigur nu veti regreta.

Untold 2018

P.S. Cover photo credits

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.