inCREDibil la Teatrul Național Timișoara

incredibil

Îmi place să merg la teatru. Este o provocare pentru că, de cele mai multe ori, nu înțeleg ce se întâmplă acolo :))). Dar acest lucru face totul mai interesant pentru că îmi pune creierul la muncă. Așa s-a întâmplat și cu inCREDibil, cea mai nouă producție a Teatrului Național Timișoara.

Povestea

Este greu să vă spun povestea pentru că inCREDibil este o povestire în ramă. Practic ni se prezintă 5 povești în cadrul unei emisiuni radio. Avem youtuberul, un cuplu ce caută să se regăsească, un cuplu atipic și un cuplu pe cale să se destrame, plus 2 personaje ce ajung complet întâmplător în același loc în același timp.

incredibil
Photo credits: Adi Pîclișan

O analiză detaliată a relațiilor

Înainte să intru în detalii cu privire la piesă vreau să vă avertizez că nu mai țin minte numele tuturor personajelor. Sunt varză, știu :))), dar nu am ce face. Pur și simplu nu i-am ținut minte, nu m-am gândit atunci să îmi notez și nici nu scrie nicăieri numele lor. Sorry.

Acum, povestirea în ramă o are ca narator pe Noni (parcă :)))). Dacă mergeți și descoperiți că personajele se numesc altfel, să nu mă bălăcăriți pentru că v-am avertizat. Noni spune de la bun început că a divorțat și, pe parcurs, aflăm că a făcut acest lucru deoarece era invizibilă.

Prima poveste pe care se concentrează Noni este cea a Iui Tom (cred :)))). El este vlogger și trăiește, ca noi toți, în lumea lui virtuală :))). Acesta prezintă celelalte personaje deși, pe măsură ce acțiunea se desfășoară, povestea lui se împletește cu povestea acestora.

incredibil
Photo credits: Adi Pîclișan

Așa trecem la Ioana și soțul ei pe care nu mai știu deloc cum îl cheamă :))). Cei doi trec printr-o perioadă dificilă și caută un fel de centru de ajutor spiritual. Relația lor este destul de tensionată, dar se vede că vor să își rezolve problemele. Totuși, nu îmi dau seama ce anume a făcut el atât de rău încât să trebuiască să meargă la un centru de ajutor spiritual. Din ceea ce povestesc aflăm că ceva s-a întâmplat cu copilul lor. Totuși, clar că cei doi, în ciuda micilor certuri specifice oricărei căsnicii, se iubesc, altfel de ce ar încerca să își repare relația?

Trecem la Agata și Ana întrebându-ne ce legătură au cele două cu celelalte personaje – aflăm după că, de fapt, ele sunt vecine cu Ioana și soțul ei. Agata și Ana au o relație tumultoasă și prin intermediul lor descoperim câte ceva despre contextul istoric în care este plasată piesa. Se pare că personajele trăiesc într-o lume în care oamenii trecuți de 60 de ani sunt izolați de societate, trăind într-un cartier numit Social. Agata se apropie de 60 de ani și urmează să fie evacuată, apartamentul ei trecând în posesia statului. Sună crazy, știu, dar noi am trăit în comunism. Chestia asta nu ar trebui să ne surprindă. Ei bine, Ana a fost vecina Agatei toată viața și s-ar putea ca între ele să fi fost ceva mai mult, deși amândouă au fost căsătorite, iar Ana are chiar și o fiică. Cele două par să aibă o relație de tip câine și pisică, însă nu pot trăi departe una de cealaltă. Ana, fiind mai bine informată, încearcă să o convingă pe Agata să se mute împreună în Social. Aceasta este foarte reticentă și descoperă, cu durere în suflet, că Ana vrea să o pregătească pentru momentul în care o va părăsi.

incredibil
Photo credits: Adi Pîclișan

În cele din urmă ajungem la Mirela și Seba, moment în care ni se dezvăluie mai multe despre contextul social: o lume digitală, complet deschisă, în care o familie nu mai trebuie privită în maniera tradițională. Cei doi încep să își facă griji pentru fiica lor, se ceartă pentru că Mirela vrea să îl părăsească pe Seba pentru un Victor ce nu apare decât nominal în piesă, după care mor.

De fapt, cam toată lumea moare în piesa asta, inclusiv ultimele personaje prezentate, Ben și criminalul X, pe care nu mai știu cum îl cheamă, dar știu că o iubea pe Berta.

Ce înseamnă fericirea?

Ce legătură au toate aceste povești? Ei bine, toate personajele doresc să fie fericite, doar că își caută fericirea într-o manieră diferită. Ioana și soțul ei cred că rezolvarea poate veni din afară. Mirela caută fericirea în altă persoană. Agata nu acceptă că fericirea era chiar lângă ea. În timp ce Tom își declară fericirea și singurătatea în direct pe internet.

Dar ce înseamnă fericirea? Să ai lângă tine persoana potrivită? Să ai tot ce îți dorești? Să primești atenție? Să știi că ai pe cine să te bazezi?

incredibil
Photo credits: Adi Pîclișan

inCREDibil ne face să ne întrebăm ce înseamnă să fim fericiți, ce înseamnă împlinirea, în timp ce ne prezintă un viitor în care lumea este dominată de tehnologie, iar persoanele nu mai sunt chiar egale în fața legii.

Să vorbim despre decor

În ceea ce privește decorul, bravo! Scena arată absolut genial. Mi-a plăcut faptul că existau mai multe zone, fiecare reprezentând un anumit spațiu. Pe o scena de… 40 mp? Nu cred că are mai mult, cei de la Teatrul Național Timișoara au reușit să creeze un dormitor, o cameră de zi, un bar, un altfel de cameră… o grămadă de spații. Foarte tare, nu?

Mi-au plăcut la nebunie și efectele audio. inCREDibil este o piesă în care se cântă foarte mult și foarte bine. Nu încetez să mă minunez cât de bine cântă actorii de la Teatrul Național Timișoara.

incredibil
Photo credits: Adi Pîclișan

În concluzie, inCREDibil este o piesă tristă, dar merită văzută. Este exact genul acela de spectacol ce te pune pe gânduri și te lasă cu mai multe întrebări la final.

Chiar, oare de ce avea Ben sânge pe pantofi?

Dacă aveți răspuns la această întrebare sau la oricare alta din articol, lăsați-mi un comentariu.

Dacă aveți mai multe întrebări, lăsați-mi un comentariu.

Dacă ați văzur deja inCREDibil și vreți să dezbatem alte subiecte din piesă, lăsați-mi un comentariu.

Iar dacă aveți alte sugestii de piese pentru mine, evident, aștept un comentariu.

Mergeți la teatru!

Untold 2018

P.S. Am uitat să îl menționez pe soțul lui Noni care deschide piesa și care asigură mare parte din fundalul sonor :D. E foarte cute el, deși cam straniu :))).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.