Gala UNITER la Timisoara

Gala UNITER

Anul acesta, Gala UNITER isi desfasoara a 25-a editie la Timisoara. Conferinta ce anunta evenimentul a avut loc ieri si am avut norocul de a participa. Ba mai mult, am putut arunca o privire in sala, pentru a descoperi ce se pregateste (arata minunat) si am aflat, first hand, care sunt proiectele culturale spre care orasul nostru aspira pentru anul 2021.

Pasiunea pentru teatru

Desi am crescut mergand la teatru, impreuna cu elevii mamei mele de cele mai multe ori, nu pot spune ca am dobandit o pasiune pentru aceasta arta pana anul acesta. Probabil si pentru ca m-am maturizat, dar am inceput sa vad teatrul intr-o lumina cu totul diferita si mi-a placut sa il redescopar. Pentru ca, privit cu ochi de copil, teatrul este fascinant. Dar privit cu ochi maturi, este plin de intelesuri, o adevarata oglinda a societatii, dupa cum spunea si domnul Caramitru ieri.

In aceste conditii, cand am primit invitatia de a promova Gala Premiilor UNITER, nu am stat pe ganduri. M-am simtit flatata si am stiut ca trebuie sa fac tot posibilul pentru a insufla nou descoperita iubire si altor persoane. Pentru ca teatrul nu este o forma usoara de divertisment. El te provoaca, este perisabil, iar oamenii care il aduc in fata publicului, fie ei actori, scenografi, costumieri, regizori etc, merita sa le fie recunoscuta munca.

Gala UNITER la Timisoara

Dupa cum a fost subliniat in conferinta de presa, atat de catre directoarea Teatrului National „Mihai Eminescu”, doamna Ada Lupu Hausvater, cat si de distinsul presedinte al UNITER, domnul Ion Caramitru si de domnul primar, Nicolae Robu, era si momentul ca Timisoara sa fie gazda pentru Gala UNITER. Orasul nostru dispune de nu mai putin de 4 institutii culturale care functioneaza in cladirea Operei Nationale: Teatrul National, Opera, Teatrul Maghiar si Teatrul German. Mai mult, acestea si-au extins activitatea, iar numarul spectacolelor a crescut considerabil (cel putin asa mi s-a parut mie :)))).

Asa ca luni, sarbatorind parca numirea Timisoarei ca si Capitala Culturala Europeana in 2021, incepand la ora 21, usile se inchid, cortina se trage si spectacolul incepe.

Alegerea nominalizatilor si a castigatorilor

Nu stiam nimic despre sistemul de alegerea al nominalizatilor pana ieri. Se pare ca nu votul popular este cel definitoriu si mi se pare normal. Pana la urma, teatrul este atat de subiectiv incat doar o persoana avizata ar putea sa il inteleaga in totalitate. Ca sa nu mai spunem cat de multe piese se joaca in fiecare an in Romania. Astfel, pentru a stabili nominalizarile, un juriu pregatit colinda Romania in lung si-n lat si vede sute de piese de teatru in fiecare an. Apoi, un al doilea juriu decide cine sunt marii castigatori. Votul popular nu are nici o relevanta aici.

Planuri pentru 2021

Mi-a placut la nebunie conferinta de presa pentru ca a fost un moment extrem de relaxat. Se vedea clar ca toata lumea era super incantata de Gala UNITER. Mi-a placut sa il ascult pe domnul Caramitru vorbind, cu atat de multa pasiune, despre teatru si despre orasul nostru. Dar mi-a placut si mai mult cand a venit cu propunerea ca, in 2021, Timisoara sa gazduiasca reuniunea membrilor Parlamentului Cultural al Europei.

Domnul Robu a acceptat cu mult entuziasm si a plusat cu invitatia de a organiza si in 2021 Gala UNITER tot la Timisoara. Iar doamna Hausvater a venit cu ideea si mai buna de a organiza aici Festivalul National de Teatru in 2021. In plus, au aparut ceva discutii despre un nou teatru in Timisoara, ceea ce ar fi foarte, foarte tare.

AMR: 1 zi

Stiu din surse sigure ca mai sunt invitatii disponibile, deci daca vreti sa participati la un spectacol de zile mari, maine trebuie sa fiti in Timisoara. In 8 mai teatrul romanesc isi anunta castigatorii.

Ne vedem la Gala UNITER!

Gala UNITER

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.