Au trecut mai bine de 2 ani de la ultima noastră excursie de duminică la Oradea și mami a venit cu ideea să revenim acolo. Voiam, în primul rând, să ne bălăcim și să ne bucurăm de băile turcești pentru că rămăseserăm cu amintiri foarte frumoase de la Nymphaea Wellness and Spa. Dar voiam să revedem și orașul pentru că Oradea, în prezent, are unul dintre cele mai frumos reabilitate centre istorice din România (aș îndrăzni să spun :D).
Cine se trezește de dimineață la bălăceală ajunge
Ne-am trezit destul de devreme pentru o zi de duminică și în Timișoara ploua.
Mai mergem? a întrebat mami ușor panicată.
Am dat fuga la telefon să verific vremea. Ceva nori și soare se anunța la Oradea.
Da, mergem! i-am spus hotărâtă.
Am pornit la drum și în vreo 2 ore jumate eram în Oradea. Nu voi insista asupra faptului că am fi putut ajunge mult mai repede dacă exista o autostradă. Nu are rost să mă gândesc la asta și să mă enervez iar. Infrastructura din România este cum este și se pare că oricâți de #șîeu s-ar auzi și oricâte greve am face, conducătorii sunt surzi la nevoile țării.
Simțiți o ușoară influență naționalistă? Stați liniștiți că îmi revin.
După cum spuneam, pe la 11 eram deja în Oradea, intram la Nymphaea. Am găsit rapid 3 șezlonguri, ne-am minunat de toate scaunele ce se găseau peste tot în interiorul spa-ului. Adică eu înțeleg că majoritatea oamenilor ce vin la băi nu stau pe șezlonguri, dar totuși.
În fine, ne-am lăsat lucrurile și ne-am îndreptat spre bazinul ce avea ieșire în exterior și care nu era deschis atunci când am fost noi prima dată. Apa era super caldă, vremea perfectă pentru stat afară. Relaxare maximă, nu aveai ce să mai ceri. Am făcut abstracție până și de țăranii care intraseră cu berea în piscină pentru că eu aveam o jucărie nouă: o husă pentru telefon ce îmi permite să fac poze și să filmez subacvatic :D. Vă dați seama că i-am înnebunit pe mami și pe Flavius :))).
Băile Turcești au rămas preferatele noastre
Bineînțeles că m-am dat pe toate topoganele și am intrat în toate bazinele. Unele dintre ele chiar mi se păreau o idee prea calde, chiar și pentru un spa. Nu poți să numești bazinul Everest și să aibă 32 de grade apa, dar aceștia sunt pitici de Andra.
Și am ajuns și la băile turcești. Această parte de spa este separată de zona de distracție pentru că este un loc unde oamenii se relaxează și atât. Bazinele sunt micuțe, lumina difuză, apa diferă de la un bazin la altul, este termală și îți permite să faci ceva exerciții de stimulare a circulației.
Cum? Păi să vă explic. În jurul bazinului circulat din centru există 4 bazine cu apă la diferite temperaturi. Cea mai fierbinte are 40 de grade și te simți în ea ca puiul în supă. Cea mai rece are vreo 26 de grade și era preferata mea :))). Ideea este să traversezi fiecare dintre aceste 4 bazine, de la cel mai cald la cel mai rece, stimulând astfel sistemul circulator. Sună logic? Se pare că șocul termic ajută. Nu mă întrebați de ce pentru că nu sunt doctor :D.
Tot nu sunt prietenă cu sauna
Zona Băilor Turcești are și un fel de saună căreia ei îi spune steam room. Am încercat să stau acolo 2 minute și am crezut că voi înnebuni. Aerul era fierbinte și aproape irespirabil pentru mine. Și aveam o panică din asta că dacă nu se mai deschide ușa eu ce mă fac? Mă tot uitam disperată la butonul de urgență mare și roșu :))).
Deci sauna nu este pentru mine clar, iar oamenii care merg aici, cum sunt Marinel, Dana și Alina, care stau cu orele la saună, clar sunt făcuți din altfel de material decât mine.
Dacă vreți să recitiți review-ul despre Nymphaea, încă este valabil cam tot ce am scris acolo D.
Târgul de Paști din Oradea
După ce ne-am bălăcit bine, am pornit spre centru. Din mașină văzuserăm deja că Târgul de Paști era în plină desfășurare și eram curioși ce avea Oradea de oferit.
Am parcat în apropiere de centru și am pornit puțin pe jos. Am trecut pe lângă ceva sinagogă după care am dat peste pasajul Vulturului Negru. Acesta este aproape complet renovat și arată genial. Mi-a plăcut la nebunie aici. Mi-a plăcut decorul și lumina. Și m-am bucurat că nu este părăsit, ci un loc plăcut unde ai vrea să vii și să stai. În plus, mami a găsit un magazin cute de suveniruri. Practic, ai tot ce trebuie aici.
Restul clădirilor ce înconjoară centrul sunt și ele, în cea mai mare parte, renovate. Iar pe malul Crișului se construiește ceva. Sunt foarte curioasă ce anume.
Și acum, târgul…
Spre deosebire de alte orașe (Timișoara) Târgul de Paști din Centrul orașului Oradea nu este plin de chinezării și nici de mâncare (Timișoara). Aici existau câteva măsuțe… nici nu știu cum să le zic… unde antreprenori locali își afișau produsele. Mi-a plăcut la nebunie. Toți erau oameni obișnuiți ce își prezentau propriile creații. Accesorii, produse cosmetice naturale, foarte puține chestii de mâncare, ceea ce pentru mine nu a fost neapărat un minus, o grămadă de lucruri faine. Bineînțeles că am cumpărat și eu câte ceva :D. Pentru că #buylocal și pentru că erau toate super. Ador să văd ce lucruri mai fac oamenii cu propriile lor mâini. Atât de mult talent trebuie susținut și exact asta au făcut orădenii cu târgul lor.
Planuri de viitor
Ceva îmi spune că următoarea excursie de duminică la Oradea va fi de fapt o excursie de weekend. Orașul acesta este atât de frumos încât simt că trebuie să venim și să stăm aici măcar 2 zile. În plus, vreau să fie neapărat vară. Așa ne putem bucura și de bazinele outdoor de la Nymphaea, dar mai ales de topoganele de afară, care sunt absolut uriașe. În plus, mi-ar plăcea să stau seara la o terasă, bucurându-mă de priveliște și savurând un cocktail. Ca să nu mai spun că Adi Hădean are aici un restaurant unde TREBUIE să ajung :D.
Și pentru că m-am lungit groaznic de tare, mai vreau doar să vă arăt câteva poze care nu au cum să nu vă convingă de frumusețea orașului:




