Dunkirk

Dunkirk

In mod normal, nu pot spune ca sunt mare fan al fimelor cu razboi, dar am decis sa accept invitatia la premiera Dunkirk pentru ca m-a facut curioasa trailerul. In plus, chair sunt intr-o perioada de autodescoperire, cumva si cred ca nimic nu este mai util in astfel de momente decat sa vezi filme sau sa citesti carti care te fac sa iti pui intrebari. Iar filmele de razboi, ce iti aduc in fata ochilor drama in cel mai pur sens al ei, nu pot fi excluse din acest context.

Povestea

Filmul se bazeaza pe o poveste reala care a intrat in istorie. Aproape de finalul celui de-al doilea razboi mondial, dupa ce trupele britanice au esuat lamentabil in eliberarea Frantei de catre nazisti, 440.000 de oameni se gaseau pe plaja de la Dunkirk, asteptand sa fie dusi acasa. Aflati sub amenintarea continua a germanilor, bombardati de artileria nazista sau de avione, impuscati, acesti soldati, imaginea disperarii, stateau la cozi precum oile pentru a fi incarcati in distrugatoare ce pareau sa nu mai vina. Pentru salvarea lor, insa, a fost mobilizata flota de rezerva a Angliei, adica barci de agrement care, fara teama, au traversat Canalul Manecii pentru a-si recupera compatriotii.

Actiunea filmului se desfasoara in paralele pe 3 planuri: 1o saptamana pe plaja din Dunkirk, o zi pe mare si o ora in aer.

Dunkirk comments by Andra

Cred ca motivul pentru care mi-a placut atat de mult filmul a fost modul in care a prezentat dramele razboiului si starile prin care trec oamenii care lupta in el. Mi-a placut mult antiteza dintre curaj si lasitate. Am simtit disperarea oamenilor care trebuiau sa fie evacuati. Am stat cu sufletul la gura in timp ce bombele picau pe langa ei. Si am inceput sa plang in momentul in care micile barci au aparut in golful din Dunkirk.

Bineinteles ca la succesul acestui film au contribuit foarte mult si personajele. In primul rand, mi-a placut la nebunie de Tom Hardy. Joaca omul acela intr-un mare fel. Este intruchiparea curajului si a sacrificiului de sine. Cillian Murphy este trauma personificata si la fel de detestabil ca intotdeauna. Niciodata nu mi-a placut de el, iar acum a fost si mai rau. Personajul central, daca e sa facem clasificarea in functie de cat de mult apare in film este jucat de Fionn Whitehead, pe care il tot confundam cu Printul Caspian. El este intruchiparea inocentei, care se pierde pana la finalul filmului din dorinta de supravietuire.

 

Dunkirk

Photo credits

Toate personajele mi-au placut, pana la urma. Efectele au fost foarte faine, se vedea ca au fost filmate in format Imax de la bun inceput, iar unele scene iti rupeau inima. Cred ca cea mai traumatizanta pentru mine a fost cea in care un soldat anonim a preferat sa se arunce in mare, unde stia ca o sa moara inecat, decat sa mai ramana in expectativa pe plaja. Aceea a fost exprimarea suprema a disperarii. Inca mi se face pielea de gaina cand ma gandesc la ea.

Spre finalul filmului, unul dintre soldati citeste mesajul lui Churchi catre Parlament, un discurs plin de speranta si de recunostinta pentru eforturile poporului englez si evacuarea incununata de succes. Cu ajutorul flotei civile, peste 330.000 de soldati au fost evacuati de pe plaja din Dunkirk. Iata ce spunea premierul englez:

“We shall go on to the end. We shall fight in France, we shall fight on the seas and oceans, we shall fight with growing confidence and growing strength in the air, we shall defend our island, whatever the cost may be. We shall fight on the beaches, we shall fight on the landing grounds, we shall fight in the fields and in the streets, we shall fight in the hills; we shall never surrender.”

Totusi, sentimentul cu care am ramas dupa acest film este ca dualitatea fiintei umane este o realitate. Toti avem in noi bine si rau. Toti avem un inger si un demon pe care ii putem urma. Iar drumul pe care pornim depinde numai de noi. Dar ceea ce nu inteleg este de ce, in situatii extreme, de cele mai multe ori, oamenii aleg drumul mai intunecat. Si acum am fost simpatica, pentru ca facem asta si in viata de zi cu zi. Ganditi-va doar cat de usor criticam si cat de greu laudam.

Andra rates it 10 (culmea, nu? :D)

Avand in vedere ca se apropie weekendul, eu zic sa dati o fuga la cinema si sa vedeti Dunkirk. Nu o sa regretati! Iar pentru mai multe recenzii de film, urmariti rubrica de Movies.

Pupici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.