Domnişoara Einstein

– Philip Sington – 

E foarte ciudat să nu pot spune exact dacă mi-a plăcut sau nu o carte. În Domnişoara Einstein au fost părţi care mi-au plăcut şi câteva chestii care nu mi-au plăcut. Povestea e destul de interesantă şi chiar nu a mers unde mă aşteptam eu, ceea ce a fost o surpriză plăcută. Finalul însă mi s-a părut destul de stupid, de tras de păr ŞI lăsat puţin în coadă de peşte. Eram ceva de genu… Hai mă… nu are cum să se gate aşa!

Dar înainte să mă mai plâng, să vă spun despre ce e vorba în carte:

În Germania interbelică, într-o pădure de lângă Berlin, este descoperită o tânără, dezbrăcată, care avea asupra ei programul unei conferinţe a lui Albert Einstein. Legătura dintre fată şi cel mai mare om de ştiinţă al vremii devine obsesie pentru Martin Kirsch, psihiatrul care se ocupa de cazul tinerei. Aflat în căutarea adevărului, acesta descoperă secrete din trecutul marelui fizician, dar şi o altă faţă a acestuia. 

Cel mai mult mi-a plăcut la cartea asta că dădea atâtea detalii despre viaţa lui Einstein şi, după ce am citit-o, chiar am căutat mai multe informaţii, ca să văd cât e realitate şi cât ficţiune din ceea ce spunea Sington.

DAR au existat câteva aspecte care mi-au îngreunat considerabil lectura. În primul rând sunt paragrafe întregi cu tot felul de informaţii ce ţin fizică cuantică, detalii care chiar nu-şi aveau rostul. În al doilea rând, sunt multe multe noţiuni de psihologie şi date despre psihologie, plus o grămadă de descrieri de locaţii şi introspecţie din belşug, iar acesta nu e deloc genul meu de lectură. Deci, dacă eu aş fi fost editorul, reduceam clar cartea la 300 de pagini lejer :)).

În ciuda acestor mici expedimente, după cum vă spuneam, povestea e interesantă şi merită citită. Iar sfârşitul, deşi nu a fost pe placul meu, e unul neaşteptat.

Sper că v-am convins să îi acordaţi o şansă, dar nu pot termina până nu vă spun că că eu am primit cartea de la cei de la ALL şi că această recenzie face parte din campania vALLuntar, ediţia a 2-a, iniţiată de grupul editorial ALL, cu sprijinul ROMSILVA. Deci sunteţi inviaţii mei să lăsaţi un comentariu pentru că am nevoie de cel puţin 15 ca să primesc un copăcel :D.

16 thoughts on “Domnişoara Einstein

 1. Kadia says:

  Fragmentul mi s-a parut interesant, doar ca atunci cand am ales cartea am preferat Omul invizibil, poate din cauza ca mi-a placut atat de mult The Help si sper o carte in acelasi stil.

 2. OFZ says:

  Ce sa-i faci, nu mereu gandurile autorului se potrivesc cu ale cititorului, iar transformarea in text literar si apoi in traducere are si ea pierderile ei. Spor la copac!

 3. vienela says:

  Sunt atat de multe carti interesante pe site-ul editurii ALL, incat as vrea sa am suficienti bani si foarte mult timp, sa le citesc pe toate. Nu inteleg eu mare lucru din fizica, dar tot mi-ar placea sa citesc aceasta carte.

 4. Ionut says:

  Mie, din contra, imi plac cartile care descriu in detaliu locatiile, il ador pe Balzac, si sunt convins ca aceasta carte ar fi pe placul meu. Spor la plantat

 5. Andreea says:

  Si eu eram in dubii cand mi-am ales cartile, parca ma atragea Domnisoara Einstein, dar m-am gandit ca poate nu va fi chiar genul meu. Dar acum, m-ai atras:) Chiar vreau sa o citesc, sa vad exact despre ce este vorba si care este secretul Domnisoarei:)

 6. Maria says:

  Pe mine m-ai făcut curioasă în legătură cu cartea asta 🙂 Nu știu dacă ar fi chiar pe gustul meu, având în vedere că nu mi-a plăcut niciodată fizica, dar mă gândesc că dacă sar peste pasajele respective va fi ok 😛

 7. razvan says:

  fizica cuantica, psihologie, un pic (mai mult) de poveste politista, plus cateva povesti de familie neverosimile.

  partea cea mai interesanta e ca exista si ceva adevar in toata povestea.

  si eu zic ca o sa va placa 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.