Despre viață și vin

– de vorbă cu Fabian Frățilescu –

blogu lu andra

În momentul în care D. a venit și a început să îmi povestească despre el și ceea ce face am știut că trebuie să îl cunosc pe Fabian și, mai mult, să spun mai departe povestea lui.

Am stabilit să ne vedem la Vineri 15 pentru că este unul dintre locurile din Timișoara care îi plac (și îmi place și mie maxim). Când D. și Fabian au venit am lăsat emoțiile de-o parte și am început să vorbesc. Nu mi-a venit să cred ce ușor s-a legat conversația. Am aflat că este o persoană foarte credincioasă, familist convins și cu un deosebit respect pentru originile sale. Deși s-a născut în Hunedoara, Fabian este oltean. Acolo și-a petrecut o mare parte din copilărie și este o adevărată plăcere să îl asculți povestind despre acea perioadă.

Însă în momentul de față Fabian se ocupă de vinuri și am fost foarte curioasă ce l-a îndemnat să urmeze această direcție. Astfel, am aflat că părinții lui au muncit pe vremuri la combinat, în Hunedoara. Când nu a mai mers treaba, s-au reprofilat pe comercializatul legumelor și al fructelor. Afacerea a înflorit, iar când Fabian a decis să se alăture afacerii familiei a primit confesiunea ce avea să îl transforme în persoana extraordinară pe care eu am cunoscut-o – tatăl lui i-a spus asa: Am ajuns unde sunt pentru că am avut-o pe maică-ta lângă mine și m-a ajutat Dumnezeu. 

Au ales să dezvolte afacerea în domeniul vinurilor pentru că au întrezărit o tendință în piață și a fost un pariu câștigat. Au achiziționat franciza Murfatlar, au deschis, în 2010 prima cramă, iar în prezent Fabian administrează 3 crame în 3 orașe diferite: Timișoara, Deva și Hunedoara.

În anii petrecuți în lumea vinurilor, Fabian a observat câteva aspecte foarte interesante în ceea ce privește consumul vinurilor la români. Astfel, el spune că românii preferă să consume bere pentru că habar nu au cum se consumă un vin bun. Pentru că vinul nu se bea așa, pur și simplu. Vinul are nevoie de o poveste, de mâncare bună, de companie plăcută.

Însă noi știm foarte puține despre vin. De exemplu, știați că în mod natural vinul este sec? Și că dacă vrem să îl facem dulce (fără a folosi zahăr) trebuie să facem tot felul de procedee în timpul fermentării, puțin cam complicate ?  Sau știați că vinurile de la Murfatlar sunt atât de bune în primul rând datorită poziționării geografice? Pentru că via crește scăldată în soare și pe un sol nisipos? Sau, mai spectaculos, că cele mai bune vinuri din lume se fac în Africa de Sud?

Nici eu nu știam.

Revenind la Fabian, am vrut să știu care a fost cea mai mare provocare de care a avut parte până acum în industrie și mi-a spus că aceasta este să ai de-a face cu oamenii (îl înțeleg perfect). Însă cea mai mare reușită este aceea că i-a făcut pe ai săi mândri.

Concentrându-ne pe vinuri, trebuie să vă spun următoarele: cel mai bun vin este pentru el zaibărul oltenesc. Am râs când am auzit asta, dar el vorbea foarte serios. Cele mai scumpe vinuri vândute sunt o Taină de Murfatlar din 1977 și una din 1975. Iar vinul pe care îl recomandă oricui, oricând este un Leat 6500, tot de la Murfatlar, un Chardonnay superb, creat de Răzvan Macici (cel mai bun somelier din România) și care este singurul vin de acest gen din România care a primit o medalie de aur.

Aș mai avea foarte multe să vă spun despre Fabian pentru că am vorbit vreo 3 ore, însă o să păstrez câte ceva și pentru data viitoare. Da, aceasta va exista pentru că mai sunt foarte multe de spus și sunt destul de sigură că Fabian va fi unul dintre prietenii buni ai blogului.

Sper că ați reușit să vă faceți o idee despre această persoană deosebită și vreau să vă invit să urmăriți noua rubrică a blogului, Portrete, unde o să mai vorbim și despre alți oameni deosebiți.

Pupici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.