De vorbă cu Flavius Kelemen

Flavius Kelemen

Cumva, Instagramul mi l-a scos în față pe Flavius Kelemen. Nu știam absolut nimic despre el, dar creațiile lui mi-au atras atenția imediat, în special ținuta pe care el a numit-o Manipulatorul. Da, știu, dubios! Dar trebuia să aflu mai multe despre el. Așa că i-am scris și după răspunsul său destul de prompt, am stabilit o întâlnire. Aveam intenții ascuse, recunosc, dar nu vom vorbi astăzi despre ele :))). Și da, au legătură cu domeniul său de activitate, moda, evident.

Am discutat vreo 2 ore și parcă ne-am fi știut dintotdeauna. Mi-a povestit despre modă, ceea ce îl inspiră și colecțiile lui, trecute și viitoare. Am fost surprinsă că un băiat ce părea atât de timid poate crea piese atât de extraordinare. Apoi am înțeles cum funcționează mintea lui Flavius Kelemen și de unde se inspiră. Până vedeți ce am pus la care împreună, vă invit să îl cunoașteți ceva mai bine.

Andra Costa: Pentru că mi-a atras atenția colecția prezentată de tine la BeCreative, as vrea în primul rând să îmi povestești despre ea. Ce a inspirat această colecție?

Proiectul (Monsters) Under my bed, prezentat în cadrul BeCreative, reprezintă un mesaj de încurajare adresat victimelor abuzului emoțional sau fizic și violenței domestice. Am vrut ca ținutele să ilustreze procesul de vindecare al acestor supraviețuitori și le-am gândit ca pe niște construcții creative. Fiecare ținută ilustrează ideei și personaje diferite precum manipularea sau interiorizare, dar și condiții emoționale precum depresia sau anxietatea.

De ce conține această colecție atât de multe împletituri?

Împletiturile au apărut pe parcus. Inițial au fost explorări creative realizate prin intermediul materialelor textile. Ulterior au rămas deoarece consider că definesc foarte bine caracteristicile sensibile ale condiției de supraviețuitor.

Flavius Kelemen

Cum ai ajuns să participi la BeCreative?

Am simțit nevoia să împărtășesc acest proiect cu cât mai multe persoane și să transmit mesajul cât mai bine. BeCreative s-a dovedit a fi o oportunitate foarte bună în acest sens. Evenimentul este destinat exclusiv studenților la facultățile de modă și absolvenților. Pur și simplu m-am înscris deoarece simțeam că este metoda perfectă de a exprima mesajul colecției. Am fost selectat, iar restul este, după cum se spune, istorie :P.

Cum a început pasiunea ta pentru modă?

Încă din copilărie am fost fascinat de modă și de efectul pe care îl pot avea haine asupra stării de spirit a purtătorului. În plus, am simțit mereu o înclinație către domeniul artistic. Practic, moda a fost modul în care am ales să îmi exprim înclinațiile artistice.

Ca și stil personal preferi minimalismul. Cum se împacă această opțiune cu creațiile tale destul de extravagante?

Imediat ce am început să îmi explorez creativitatea prin intermediul modei, nevoia de a mă exprima prin propria vistimentație s-a pierdut puțin. În plus, apreciez stilul de viață minimalist deoarece dispare nevoia de a urma ultimele trenduri pentru a fi constant fashionable.

Flavius Kelemen

Ești proaspăt absolvent al Facultății de Modă și Design din Timișoara. Cum a fost experiența celor 3 ani de facultate?

A fost o experiență din care am învățat foarte mult. Am avut ocazia să explorez diverse direcții, am descoperit pasiuni pe care nu știam că le aveam și, cel mai important, m-a ajutat foarte mult să mă cunosc pe mine însumi și să descopăr mesajul pe care vreau să îl transmit.

În discuțiile noastre anterioare ai menționat faptul că ți-ar plăcea să pleci la master în Danemarca. De ce acolo?

Momentan nu sunt foarte sigur unde aș vrea să fac masterul. Danemarca mă atrage datorită stilului de viață de acolo. Totuși, înainte să iau o decizie voi cântări foarte atent toate variantele disponibile astfel încât să pot lua cea mai bună decizie.

Știu că ai foarte multe planuri pentru colecțiile viitoare. Ce anume te inspiră atunci când creezi?

Sincer, în momentul de față sunt foarte inspirat de emoțiile umane și de modul fiecăruia de a le percepe. Adică exact acel aspect pe care l-am explorat și în proiectul de licență. Găsesc foarte inspirațională condiția umană, atât din punct de vedere social, cât și fizic. De asemenea, o influență majoră o reprezintă femeile puternice de care am fost mereu înconjurat. Într-un fel, ele au contribuit la decizia de a urma o carieră în domeniul modei deoarece doresc să fac toate femeile să se simtă mai puternice. Aș putea spune că prin intermediul creațiilor vestimentare și a celorlalte preocupări creative pe care le cultiv explorez și încerc să explic mediul exterior și condiția umană.

Flavius Kelemen

Cum vezi următoarea ta colecție?

Fiecare viitor proiect este puțin mai deosebit decât cel precedent. Ce pot spune despre urmatorul meu proiect este că voi explora zone noi și interesante ;).

Dacă ai putea să creezi pentru orice casă de modă, care ar fi aceasta și de ce?

Vivienne Westwood. Mi se pare o femeie extraordinară și consider că m-a influențat în procesul de dezvoltare a abilităților de designer în special datorită atitudinii pe care o reprezintă.

Cum te relaxezi?

Ilustrații în acuarela, diferite tipuri de ceai, lectură cât pot de des. În general, desenul îți oferă șansa să te deconectezi și este foarte relaxant. Îl recomand din suflet.

Ce sfat ai pentru adolescenții interesați să urmeze studii și o carieră în domeniul modei?

Sfatul meu este ca în primul rând să fii onest cu tine însuți și să te gândești foarte bine ce poți aduce nou în acest domeniu. Este foarte ușor să îți formezi o viziune greșită despre ceea ce înseamnă moda și să o privești doar din punct de vedere estetic, însă nu este suficient. Până la urmă nu este vorba doar de haine ce arată bine. Sau nu ar trebui să fie vorba despre asta. Așa că mai bine te concentrezi pe ceea ce ai de spus și nu te compari cu ceilalți.

Acestea fiind spuse, sper că am reușit să vă deschid o fereastră spre lumea lui Flavius Kelemen. Sunt ferm convinsă că va avea multe de spus în lumea modei, așa că vă invit să îl urmăriți de acum pe contul său de IG (unde nu este foarte activ, dar aveți răbdare pentru că l-am certat deja :D). În plus, așteptați numai să vedeți ce planuri avem împreună.

Untold 2018

P.S. Dacă sunteți curioși ce alți oameni m-au mai inspirat, găsiți toate interviurile aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.