De vorbă cu Alexandra Vitan

Alexandra Vitan

Pe Alexandra Vitan o cunosc de foarte mult timp și întotdeauna mi-a plăcut de ea. Are ceva aparte, un zâmbet molipsitor care te face să o îndrăgești de la bun început. Așa că în momentul în care a început să facă bijuterii am știut clar că voi achiziționa multe produse de la ea. Cumva, eram sigură că orice va face Alexandra va fi minunat pentru că ea este genul acela de om care pune suflet.

Sper că înțelegeți acum de ce, în luna martie, am ales să povestesc mai mult cu ea și să descopăr inspirația și motivația din spatele brandului pe care a început să îl construiască, Adot Design.

Andra Costa: Ești studentă la Facultatea de Arhitectură și, din ce am văzut eu, acest domeniu te defineste. Ce te-a făcut să alegi această facultate?

Alexandra Vitan: Nu am avut nici un fel de așteptare atunci când am ales această facultate. Pur și simplu îmi plăcea foarte mult matematica, dar a contribuit și faptul că arhitectura presupune și creativitate, desen. Nu m-a indrumat nimeni. Nu am avut nici un fel de insight. A fost un domeniu pe care l-am descoperit pe parcursul facultății, dar simt că am ales bine.

AC: Tot ceea ce faci are un puternic caracter geometric. Este efectul facultății pe care o urmezi?

AV: Facultatea a avut o anumită influență. În momentul de față clar simt o înclinație puternică pentru minimalism datorită proiectelor la care lucrez. În plus, geometria a fost partea din matematică ce mi-a placut cel mai mult întotdeauna. Așa că ar fi fost aproape imposibil să nu influențeze ceea ce creez.

AC: Să vorbim puțin despre brandul tău – Adot Design. Mi se pare un nume foarte creativ. Cum ți-a venit această idee? Doar de la inițiala numelui tău sau a fost ceva mai mult?

AV: (râde usor) Într-adevăr, am vrut să aibă un dublu sens. În primul rând, A-ul vine de la Alexandra și punctul – dot – este cel care însoțește orice inițială. Dar am vrut să fie și a dot adică un punct adică punctul care este începutul creației.

 

View this post on Instagram

 

Ne vedem la Zaza azi! ☺️@artisansbazaar @zazarestopub

A post shared by ADot (@adot.jewelry) on

Aici mi-a luat puțin să îmi revin din uimire. Unii oameni – Alexandra în mod special – sunt incredibil de creativi și fac niște corelații… OMG!!!!

AC: Acum că mi-am revenit din umire trebuie să întreb: de ce ai ales să creezi accesorii?

AV: Am pasiunea asta încă din liceu. Era ceva ce făceam în timpul liber și îmi plăcea. Era și încă este un fel de relaxare.

AC: Se vede că iți place ceea ce faci, în special pe Instagram. Profilul @adot.jewelry arată genial. Cine te ajută cu partea vizuală?

AV: Practic eu fac tot pentru că nu am timp să lucrez cu altcineva :))). Îi mai cer părerea prietenului meu, dar cam atât.

 

View this post on Instagram

 

???#handmade #design #transparent

A post shared by ADot (@adot.jewelry) on

AC: Ai spus ca simți o chemare spre minimalism. Aceasta se vede atât în creațiile tale, cât și pe instagram. Este o decizie deliberată sau o preferință personală?

AV: Acum mă simt foarte atrasă de partea minimalistă, dar nu doar în forma pieselor pe care le creez, ci și în ceea ce privește sentimentele pe care femeile sper să le aibă atunci când le poartă. Cel puțin asta încerc să fac… nu știu dacă îmi și reușește :))).

AC: Ce anume te inspiră atunci când creezi o piesă? Pentru că ai avut câteva etape destul de bine definite pâna acum, în procesul tău creativ.

AV: Tot ce este în jurul meu mă inspiră. Pot să merg printr-un magazin, să îmi atragă ceva atenția si de acolo să vină inspirația pentru următoarea piesă pe care o creez. Și nu este vorba doar despre designul propriu-zis. Uneori mă inspiră materialele, pur și simplu. Ajung să mă gândesc cum ar fi să combin 2 materiale. Și de fiecare dată încerc să caut o semnificație mai profundă.

AC: Colecția actuală se bazează pe pietre, lava rock si moon rock. Acestea ce îți inspiră?

AV: La început m-a atras la ele textura. Mi s-a parut extrem de interesantă pentru ca este o piatra ce seamană cu Luna, în cazul celei albe, iar cea neagră este cumva antiteza ei…

AC: Dark moon :D.

AV: Exact :))). Dar am vrut să le asociez și cu visarea, în special piatra albă. Pentru că luna este liniște și îți dă o stare de reverie…

AC: Știu că nu este întrebarea preferată a oamenilor, dar care sunt planurile tale de viitor?

AV: (râde usor) Păi mi-ar plăcea sa dezvolt mai mult partea de design și accesorii, dar totul depinde de arhitectura. Aceasta este prioritară în momentul de față și există câțiva pași pe care vreau să îi urmez, care îmi solicită mult atenția. Dar nu vreau să renunț nici la accesorii. Și aș vrea mult să călătoresc, să descopar materiale noi… poate nu neapărat în Timișoara pentru că aici resursele sunt oarecum limitate…

AC: Deci te gândești să pleci din țară?

AV: Nu știu încă (rade). Depinde ce oportunitati as avea aici. Nu as vrea sa plec doar de dragul de a pleca. Dacă mi s-ar ivi o super oportunitate în străinătate, da, aș pleca. Dar mai mult mi-ar placea sa gasesc aici un job ok, în domeniul arhitecturii.

AC: Ce anume ți-ar plăcea sa creezi, ca arhitect?

AV: Spații artistice, expoziționale, muzee. Știu că pare fantezist, dar așa as avea parte de o libertate mai mare de creatie. Nici case nu m-ar deranja să fac pentru că aș putea transpune în realitate dorințele oamenilor…

Aceasta este Alexandra Vitan: visătoare, modestă, empatică. Sunt sigură că viitorul îi rezervă multe surprize minunate. Și având în vedere cât de mult muncește, nu are cum să nu realizeze tot ceea ce își propune. Eu nu pot decât să îi urez succes și să o urmăresc cu atenție, ceea ce vă invit și pe voi să faceți la @alemvitan. Sigur vă va inspira!

Untold 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.