Cetatea Colț

Mulți dintre noi am citit Castelul din Carpați al lui Jules Verne, dar poate nu toată lumea știe că se presupune că autorul s-a inspirat dintr-un castel adevărat ale cărui ruine există în Țara Hațegului.

Cum mergi dinspre Oțelu Roșu spre Hațeg, după ce treci de Sarmisegetuza, din drumul principal se desprinde un drum în dreapta spre Râu de Mori. Ajuns în sat urmezi indicatoarele și după doar 5 km ajungi în satul Suseni. Aici se găsește Mănăstirea Colț, cu frumoasa sa bisericuță din piatră. Biserica este vegheată din vârful dealului de ruinele Cetății Colț, Castelul din Carpați al lui Jules Verne.

Pentru a ajunge la cetate trebuie doar să urmezi cărarea și triunghiul albastru. Drumul prin pădure nu este greu, iar toamna, când sunt înflorite brândușele este extraordinar de frumos. Urcușul până la cetate durează cam  40 de minute, mai puțin pentru cei antrenați, dar merită din plin. La picioarele tale se întinde Țara Hațegului în toată splendoarea sa, cu satele micuțe și adunate, barajele și drumurile sale. De asemenea, în zile senine, priveliștea munților este una de vis.

La Cetate la Colț te poți urca pe unde te ține răul de înălțime și poți afla povestea lui Jules Verne și a cărții sale. Deși nu este foarte cunoscută în rândul turiștilor, este în mod clar un loc ce merită văzut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.