Biserica de piatra Santamaria Orlea

Am trecut pe langa ea de mii de ori. Sunt atat de obisnuita sa fie acolo incat este surprinzator ca o mai si remarc, din cand in cand. Desi nu inteleg cum am ajuns in stadiul acesta pentru ca este superba. Dar sa incep cu inceputul

Tara Hategului: cel mai frumos loc de pe Pamant

Am mai spus lucrul acesta si o sa il repet. Din punctul meu de vedere, Tara Hategului este cel mai frumos loc de pe Pamanant. Si da, nu am vazut eu toate locurile de pe Pamant, dar nimeni niciodata nu ma va convinge ca lucrurile stau altfel. Pentru ca locul acesta este binecuvantat de Dumnezeu. Inconjurat de munti, cu paduri superbe, rezervatii naturale, lacuri, ce ai putea vrea mai mult?

Probabil asa gandeau si stramosii nostri cand s-au stabilit aici, acum mii de ani. Si cu ei a venit, evident, religia, deci bisericile. Acesta este motivul pentru care, in Tara Hategului, se gasesc unele dintre cele mai vechi biserici de piatra din Romania. Una dintre aceste biserici este cea de la Santamarie Orlea.

Biserica cnezilor Candea

Construita spre sfarsitul secolului al XIII-lea, biserica sta semeata si in zilele noastre, amintind de familia Candea si de severitatea unor timpuri in care nu era usor sa traiesti. Este ridicata fix la marginea drumului, iar calatorilor le este usor sa nu opreasca. Pare doar o alta biserica parasita, unde singurele semne ale recunoasterii din partea statului sunt tabliile cu explicatii. Insa aceasta biserica nu este ca oricare alta.

Legenda spune ca atunci cand biserica a fost construita un cocos de aur a fost ingropat in fundatia ei. Acesta aminteste de lepadarea Sfantului Apostol Petru si sta ca o avertizare pentru toti credinciosii ce ii calca pragul.

Turnul cu clopot

Biserica de la Santamarie Orlea este construita foarte auster, cu un turn ca poarta de intrare spre partea centrala. Cum nu a mai fost restaurata de foarte mult timp, biserica este in stare destul de degradata in interios. Iar schimbarea confesiunilor ce au folosit-o a lasat nenumarate urme asupra sa. Din acest motiv persoanele care se ocupa de intretinere spera ca intreagul edificiu sa intre cat mai curand in renovare.

In aceasta vara am oprit pentru prima data in fata bisericii pentru a o vizita. Am gasit poarta  deschisa si ne-am spus ca ar merita sa vedem mai de aproape acest monument pe care l-am tot ignorat.

Curtea este ingrijita cu mare atentie de o familie din sat, aceiasi oameni care primesc si turistii atunci cand acestia le bat la poarta. In interior, biserica nu are nimic din exuberanta ortodoxiei, fapt deloc surprinzator in conditiile in care in prezent aici se oficiaza slujbe de rit reformat.

Partea cea mai buna a intregii experiente a fost ca doamna care se ocupa de biserica ne-a permis sa urcam in turn, pana la clopot. A fost destul de straniu sa pasesc pe scarile acelea subrede, insa curiozitatea a invins in cele din urma.

Pentru ca am crescut cu legenda, aveam cumva impresia ca daca voi ajunge in turn voi gasi cocosul de aur. Insa aici nu era decat un clopot mare si o super priveliste a zonei. Ceea ce nu a fost deloc dezamagitor.

brick backdrop photography
brick backdrop photography

Sfaturi pentru turisti

Daca decideti sa vizitati Tara Hategului, nu ratati biserica de piatra din Santamarie Orlea. Acest obiectiv este mult prea putin cunoscut, insa calatorii care ii calca pragul nu regreta. Iar daca veti gasi un cocos de aur, nu uitati sa ma anuntati pentru ca eu v-am spus povestea prima data si merit macar un procent din castig :))).

Stiu ca in poze sunt cam dezbracata, dar noi plecam la mare cand am facut aceasta mica escala. Deci trebuie sa ii multumesc lui Flavius pentru rabdare si incurajari. Fara el nu prea cred ca urcam in turnul bisericii.

Pentru mai multe idei de calatorie, nu uitati subscribe. Si cum vineri are loc editia a doua a November Notes in Social Media trebuie sa va spun ca inca puteti achizitiona bilete la conferinta si workshopuri de aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.