Alegeri parlamentare 2016 – o scurta analiza

alegeri parlamentare 2016

In general, nu imi prea place sa scriu despre politica pentru ca este un subiect foarte delicat, iar eu am pareri deloc usor de digerat si pe care prefer sa le pastrez pentru mine pentru ca ma aprind foarte repede :D. Totusi, pentru a doua oara consecutiv, am acceptat sa particip la alegeri in calitate de loctiitor de presedinte al unei sectii de votare. Mi s-a parut o ocazie buna pentru a ma implica si, de ce nu, pentru un castig suplimentar (nu am participat din partea nici unui partid, stati linistiti).

Din pacate, dupa fiecare experienta de acest gen (a fost a 3-a pentru mine) am o parere tot mai proasta despre sistemul electoral din Romania. In primul rand, pentru ca oamenii care ajung sa actioneze in interiorul lui nu sunt cel mai bine pregatiti, nu primesc informatii suficiente si sunt, in marea lor majoritate, foarte batrani. Sa nu mi-o luati in nume de rau, nu cred ca persoanele in varsta nu ar fi capabile, dar cand trebuie sa schimbi 2 perechi de ochelari ca sa functionezi si stai putin cam prost cu auzul, nu prea ai ce cauta intr-o comisie de vot.

Exista lucruri pentru care poti fi, pur si simplu, prea batran

In al doilea rand, prezenta la vot atat de scazuta denota, din punctul meu de vedere, o neincredere palpabila in clasa politica si, mai rau, o indiferenta fata de tot ceea ce inseamna conducerea acestei tari. Si da, este simplu sa spui Nu ma duc la vot pentru ca toti fura. Dar aceasta este o atitudine extrem de gresita. Pentru ca avem o responsabilitate. Nu putem sa ne plangem de cum este condusa tara aceasta fara sa fim pus piciorul vreodata intr-o sectie de votare. Si sigur nu o sa plecam toti peste mari si tari sa ramana ei sa fure, cum spun unii si altii.

Da, politica este obositoare. Politica este naspa. Toti fura si nu putem avea incredere in nimeni. Mai mult, nu mai exista nici un fel de moralitate in politica. Dar nu putem sa ne dam batuti. Nu ne putem lasa condusi de aceasta mentalitate gresita. Pentru ca asa am ajuns sa fim condusi de cei decisi de o minoritate. Si da, poate ca nu ne prea asculta nimeni, dar, macar din cand in cand, mai avem si noi cate ceva de spus.

Se plang tinerii, dar la alegeri vin doar batranii

M-am saturat sa aud ca iese PSD-ul pentru ca voteaza doar batranii. De parca tinerii ar fi tinuti cu forta in case de catre sustinatori ai PSD-ului, impiedicati sa isi exercite dreptul la vot.

Nimeni nu ii tine in casa. Pur si simplu nu le pasa. Pentru ca Romania a ajuns tara solutiilor usoare si a fofilarilor, unde totul este posibil daca esti “baiat destept”. Iar batranii vin la vot pentru ca asta au facut toata viata lor, inca de pe vremea in care PSD-ul era un partid de Doamne ajuta. Inca de pe vremea cand existau valori si modele in tara asta.

Sa revenim la 11 decembrie

Sunt foarte curioasa cine o sa mai doreasca sa participe la alegeri in conditiile actuale. Este o paranoia generalizata in randul oamenilor care le organizeaza. Toti vor sa se acopere de hartii si declaratii si traiesc intreaga experienta cu teama. De parca la un buletin de vot lipsa te iau mascatii si te baga direct in duba. Si nu este asa! Refuz sa cred ca este normal sa numeri si rasnumeri buletine de vot. Refuz sa cred ca este normal sa vii cu teama la alegeri. Si refuz sa cred ca este normal sa numeri voturile de parca ai fi in casa Big Brother.

Sunt curioasa cum ati primit voi rezultatele alegerilor…

Pupici!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.