Fast fashion nu există!

fast fashion

Știu, sună super dramatic titlul, dar nu este nici un fel de click bait, ci o concluzie destul de simplă la care am ajuns și pentru care am argumente. Așa că, înainte să îmi săriți în cap cum că vorbesc prostii, vă invit să citiți logica mea, iar la final, dacă nu sunteți de acord, putem discuta mai multe despre acest subiect în comentarii.

Ce este fast fashion?

Doar în caz că nu sunteți familiarizați cu termenul, vreau să vă dau o scurtă ”definiție”, ca să zic așa, despre ceea ce înseamnă fast fashion:

an approach to the design, creation, and marketing of clothing fashions that emphasizes making fashion trends quickly and cheaply available to consumers

Merriam-Webster Dictionary

În traducere liberă, dicționarul Merriam Webster definește conceptul de fast fashion ca pe o metodă de a produce și vinde diverse articole vestimentare astfel încât ele să ajungă rapid și ieftin la consumatorul final.

Voci foarte sonore din industrie spun că hainele nu sunt concepute doar rapid și ieftin, ci și prost într-o oarecare măsură, astfel încât perioada lor de viață să fie cât mai mică, iar consumul să se perpetueze etern.

Alternativa ecologică

Bineînțeles că în aceste condiții tot mai multe companii, mai mici sau mai mari, oferă alternativa ecologică. Haine realizate din materiale mai bune, prin procese mai prietenoase cu natura, care să reziste mai mult. Evident, toate aceste piese vin în ediții limitate, ceea ce crește cererea.

Până aici totul este foarte simplu, la fel ca și soluția propusă: în loc să cumperi 3 tricouri ”fast fashion” cumpără un tricou ”slow fashion”, poate de la un mic retailer local căruia să îi aduci zâmbetul pe buze și așa mai salvezi puțin planeta.

Corect?

Greșit!

De ce spun asta? Nu pentru că aș avea ceva cu micii retaileri. Din contră, îmi place maxim de ei și dacă bugetul meu nu ar merge atât de mult spre călătorii și alte cheltuieli adiacente despre care nu vom discuta acum :D, aș cumpăra de la ei în fiecare zi. Mi se par extrem de creativi. Produsele lor îmi plac și da, mă bucur maxim de momentele în care pot să îi susțin.

Problema este că nici dacă aș cumpăra numai de la ei nu aș salva planeta. Pentru că planeta nu este mai salvată (știu că nu este o sintagmă tocmai corectă, dar aveți răbdare cu mine :D) dacă eu cumpăr de la unul dintre acești mici producători/creatori. Da, ei sigur vor fi mai fericiți și da, șansele să mă întâlnesc cu alți oameni care poartă exact aceeași piesă sunt mai mici, dar cam atât.

Atunci care este soluția? probabil te întrebi.

Ei bine, soluția este foarte, foarte, foarte simplă și pun pariu că te-ai gândit cel puțin o dată la ea, după care i-ai dat skip cu viteza luminii:

Poartă ce ai în dulap!

Te-ai gândit la asta, nu? Sugestia nu este vreo revelație pentru tine. Și sunt sigură că ai foaaaaaarte multe chestii în dulap. Ești român, deci ești hoarder prin definiție. Și dacă nu ești tu, e mama ta și sigur e bunica ta. Ea a trăit cel mai mult în perioada comunistă și atunci nu se arunca NIMIC.

Deci soluția la problemă este extreeeem de simplă: POARTĂ CEEA CE AI ÎN DULAP.

Hai să facem un calcul simplu: dacă tu, să te numim Serafima Pexla, ai 4 perechi de pantaloni în dulap (să zicem) și 8 topuri, poți face vreo 32 de ținute. Dacă, prin absurd, nu se potrivesc toate cu toate, sigur poți face cel puțin 16 ținute diferite doar cu acești pantaloni și aceste topuri. Adaugă la combinație toate fustele, rochiile și accesoriile pe care le ai. Și ajungi la și mai multe ținute. Practic, tot ce ai tu în dulap exact acum sigur ți-ar permite să te îmbraci vreme de minimum 20 de zile fără să trebuiască să speli o dată și fără să porți același top sau aceeași rochie de 2 ori.

La aceasta socoteală nu includem persoanele care au o garderobă tip capsulă pentru că, sinceră să fiu, o garderobă de genul acesta a fost creată tocmai pentru a NU CUMPĂRA ATÂT DE MULTE LUCRURI ȘI A PURTA CEEA CE AI ÎN DULAP. Deci tu, din start, asta faci.

Să revenim la Serafima Pexla. Dacă ai atât de multe piese vestimentare, de ce mai cumperi? Și, mai important, de ce dai vina pe retaileri pentru dependența ta de shopping? Fast fashion nu vine doar de la ei, vine și de la noi. Dacă noi nu am mai cumpăra în disperare, nici ei nu ar mai crea în disperare.

De ce piesele couture nu intră la categoria fast fashion? Pentru că se fac puține și sunt scumpe, de-asta. Oamenii nu le cumpără în disperare pentru că nu și le permit. Deci couture este slow!

Fii schimbarea

Vrei să faci un bine și să schimbi lucrurile? Nu mai sta să te gândești cum să faci acest lucru, ia atitudine. Nu îți mai cumpăra chestii doar de dragul de a cumpăra sau pentru că sunt super ieftine, iar dacă le cumperi, nu mai renunța la ele după prima purtare. Privește hainele ca și cum ar fi o investiție și pune-ți întrebările pe care trebuie să le pui înainte de fiecare achiziție:

  1. Ce valoare îmi aduce această piesă?
  2. Cât timp mă pot bucura de ea?
  3. Cum să o folosesc la capacitate maximă?

Un alt aspect foarte important este felul în care ai grijă de hainele tale. Dacă le arunci în mașină fără să te uiți la specificațiile de întreținere, le distrugi și contribui la tot ceea ce este fast fashion. Dacă le porți o dată, după care le uiți în dulap pentru că ai achiziționat altceva mai nou și mai cool, contribui la fast fashion. Dacă atunci când se distrug le pui fără nici un discernământ în sacul de gunoi menajer, hello, fast fashion!

4 metode de reciclare pe care poate le-ai știut, poate nu 😀

Da, hainele pot fi reciclate. Orice poate fi reciclat. Și iată cum poți contribui tu la încetinirea domeniului modei:

Dăruiește hainele pe care nu le mai porți

Am spus dăruiește nu donează deoarece nu trebuie să donezi neapărat hainele. Poți face schimb de haine și accesorii cu prietenele tale. Poate pentru tine nu se mai potrivește rochița aceea pe care ai purtat-o de 2 ori, dar pentru BFF-ul tău ar fi perfectă. De ce nu i-ai da-o ei?

Dacă nu te potrivești nici cum ca și gusturi cu prietenele tale, ai întotdeauna opțiunea de a ajuta pe cineva care chiar are nevoie. Da, faci un lucru bun și nici nu lași hainele să se risipească. În majoritatea orașelor există locații de colectare a hainelor sau poate cunoști tu persoane care au nevoie și le poți ajuta direct. Dacă acesta e cazul, poți evident să îți inviți și prietenele care au cu totul alt stil să contribuie și uite cum faceți bine împreună.

Transformă hainele pe care nu le mai porți

Da, ai citit bine. Am zis să le transformi. Adică ok, poate ai o rochie care nu își mai prea place, dar există ceva aparte la ea. Ei bine, poți folosi doar topul sau doar fusta. Mergi frumos la o croitorie, schimbi ce e de schimbat et voila! Ai o piesă nouă de purtat și combinat cu ai tu chef.

Sau, varianta numărul 2, poți aduce orice haină la o viață nouă pictând-o. Există o grămadă de culori pentru textile sau alte variante de refresh și personalizare. Iar dacă nu ai tu talent, au alții. Recomandarea mea este Flavius Kelemen sau Alexandra Guțu (click pe numele lor pentru a afla de ce :D).

Vinde hainele pe care nu le mai porți

Dacă nu cumva ai trăit sub o piatră până acum, sigur ai observat că piesele vintage sunt din ce în ce mai căutate, iar în fiecare zi pe internet mai apare cineva care vinde astfel de piese. De ce? Pentru că lumea s-a cam săturat de aceleași lucruri disponibile în toate magazinele. Pentru că moda revine. Pentru că dacă îl promovezi bine și ai piese de calitate, poți transforma un brand care se ocupă cu așa ceva într-un adevărat fenomen (vezi interviul cu Ina Awesome de la Tombabe în acest sens).

Poartă haine din second hand

Știu că sună mai frumos vintage, dar second e second și aici și în China. Da, le putem denumi mai frumos, dar ideea este că tot haine care au mai fost purtate sunt. Doar că ideea este că hainele din seconduri sunt, de multe ori, super rezistente, produse de mărci pe care în mod normal nu ți le-ai permite și foarte diferite de ceea ce se găsește în magazine pentru că nu au nici o treabă cu trendurile. Noile lor colecții sunt, de fapt, vechi colecții scoase de la păstrare :))))).

Iară m-am lungit

Ok, ar mai fi fost chestii de spus. Cum h&m colectează hainele folosite și reutilizează materialele pentru colecția lor Conscious. Cum noi, oamenii, am putea să nu mai fim atât de superficiali și să ne fie RUȘINE să apărem în 2 poze cu aceeași ținută în social media. Unii influenceri chiar fac asta și vreau să îi felicit. Cum dacă ești pasionat de fashion și fotografie poți, pur și simplu, să împrumuți haine de la diverși designeri pentru pozele tale. E win-win.

Și altele.

Dar m-am lungit și, de fapt, totul a pornit de la botinele mele aurii pe care le-am purtat again, de data aceasta pe străzile din Milano, pentru Milano Fashion Week.

Sigur ați văzut imaginile la mine pe insta și știți despre ce vorbesc. Ideea este că după această purtare va trebui să renunț la ele. Deja le aveam de câțiva ani buni. Au fost niște botine EXCEPȚIONALE, exact cum ar trebui să fie fiecare piesă din garderoba ta.

Deci data viitoare când dai iama în magazin și cumperi TOT ce e de cumpărat, nu mai da vina pe fast fashion. Asumă-ți responsabilitate. Folosește-ți imaginația. Caută inspirația. Și fă lumea puțin mai bună.

Fast fashion nu există, doar oameni care nu își asumă responsabilitatea pentru alegerile lor.

2 thoughts on “Fast fashion nu există!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.