2019 cititor

cititor

Știu, este abia 13 decembrie, cam repede pentru o recapitulare. Mai ales în condițiile în care mai am timp pentru citit și pentru terminat cel puțin o carte. Sunt total de acord cu voi. Este repede. Însă problema cea mare este că în perioada Crăciunului șansele să scriu pe blog sunt minime. De citit, sigur voi mai citi, doar sunt cititor profesionist, însă tocmai am început o carte mare și groasă pe care șansele să o termin până la finalul anului sunt minime. Iar dacă, printr-o minune, acest lucru se întâmplă… pur și simplu voi actualiza articolul și aia e :))).

Acum să trecem la treabă!

The reading challenge

La începutul lui 2019 mi-am propus să citesc 20 de cărți. De ce așa puține? Ei bine, am stat și am cugetat cam ce aș vrea să citesc, dar și cât timp am la dispoziție. Am luat în considerare faptul că urma să citesc și cărți destul de groase, nu doar dintre cele micuțe. Și am ajuns la concluzia că 20 este un număr bun și realizabil.

20 de cărți pe an înseamnă aproape 2 cărți pe lună, deci o medie destul de bună și mult ajutor pentru un blogger ce are nevoie constant de inspirație și un refresh de cuvinte. Am înscris provocarea pe eternul goodreads (aici găsiți profilul meu, în caz că aveți nevoie de inspirație în materie de citit :D), am pus cărțile pe care voiam să le citesc separat, astfel încât să fie la vedere și să nu mă pierd pe drum. După care m-am apucat de citit.

Bineînțeles că au apărut și alte cărți pe parcurs. Ca orice bun cititor, nu aveam cum să nu deviez de la traseu. Dar, în cea mai mare parte, m-am ținut de programul meu. Atât de tare încât acum, la finalul anului, din cele 20 de cărți pe care le alesesem inițial doar 1 a rămas necitită complet, iar o alta am început-o fix în această dimineață.

cititor

26 de cărți pentru 2019

Până la urmă, socoteala de acasă nu a ieșit chiar ca și cea din târg. Cu toate devierile de la traseu, până în momentul de față am ajuns să citesc 26 de cărți, adică bine peste scopul propus. Dar așa se întâmplă când ești cititor de meserie ;). Și pentru că mi-ar fi imposibil să descriu foarte detaliat toate cărțile citite, voi încerca să vă spun cât mai scurt câte ceva despre fiecare dintre ele. În plus, pentru unele (puține) chiar am revizii, deci voi adăuga linkurile astfel încât să puteți studia problema îndetaliu :P.

Sunteți pregătiți? Here goes!

 1. Hippie de Paul Coelho – 4 stele pe goodreads (ratingul meu). A fost o carte faină. Coelho e bun pentru începuturile de an. Puțin cam tristă, dar merită citită. Recenzia completă aici.
 2. The Muse de Jessie Burton – 4 stele pe goodreads. O carte încâlcită care te bagă rău de tot în ceață, motiv pentru care vrei să o citești și să o citești în continuare. Recenzia completă aici.
 3. Amantele trecutului de Alexandra Gheorghe – 1 stea pe goodreads. Sincer, una dintre cele mai proaste cărți pe care le-am citit vreodată.
 4. Începe cu De Ce de Simon Sinek – 5 stele pe goodreads. Simon Sinek e foarte tare și cartea asta clar te pune pe gânduri. E un must pentru oricine vrea să facă ceva mai mult cu viața lui și să devină o inspirație pentru alții. Recenzia completă aici.
 5. Amantele trecutului: Ultimul Zbor de Alexandra Gheorghe – 0 stele pe goodreads. Cartea asta, sincer, cred că am citit-o din pur masochism. Altfel nu îmi pot explica ce a fost în capul meu…
 6. The Handmaid’s Tale de Margeret Atwood – 5 stele pe goodreads. Mi-a plăcut la nebunie și, sincer, lumea aceea nu este atât de departe precum pare. #justsayin Recenzia completă o găsiți aici.
 7. Fata din coșmaruri de Kendare Blake – 4 stele pe goodreads. Acum nu mai înțeleg de ce i-am dat 4 stele pentru că, sincer, nici nu mi-o mai amintesc atât de bine. E genul acela de carte pe care pur și simplu o uiți presupun…
 8. Povești cu o pisică roșie și alte reverii de Sorin Lucaci, cu ilustrații de Paul Suciu – 3 stele pe goodreads. Sincer, am cumpărat-o pentru că era ceva cu pisici :)))). Nu este un criteriu bun pentru cumpărat cărți, believe me. Cartea este de poezie modernă, deci ok pentru cine preferă genul.
 9. Regele Magician de Lev Grossman – 4 stele pe goodreads. Este cartea a doua din seria Magicienii și singurul motiv pentru care am cumpărat seria este că ne place serialul TV :)))). Cărțile, însă, diferă mult ca și acțiune și a fost nevoie să disociez cele două povești pentru a mă putea bucura de amândouă. După ce am făcut asta, lectura a mers ca pe roate. V-am spus eu că sunt cititor profesionist.
 10. Infidela de Daniela Faur – 5 stele pe goodreads. Mi-a plăcut maxim. Chiar nu credeam că un autor român poate scrie o poveste erotică funny și mega cool. Sper să apară o continuare a povești pentru că este prea tare. Recenzia completă aici.
 11. The Hours de Michael Cunningham – 3 stele pe goodreads. Nu mai știu în ce limbă am citit cartea :)))). Magic. Faza este că nu eram familiarizată deloc cu stilul Virginiei Woolf, deci The Hours nu avea cum să nu mă bage în ceață.
 12. The Dark Between Stars by Atticus Poetry – 5 stele pe goodreads. Doamne… este atât de frumoasă cartea aceasta. Este mai mult o colecție de poezii de dragoste. Doar că varianta modernă. Dar mi-a plăcut la nebunie. M-am regăsit în ele. Am și început să îl urmăresc pe Atticus pe Instagram. Ar trebui să faceți și voi asta (aici). Poeziile lui sunt pansament pentru suflet, pur și simplu. Iar cartea arată atââât de frumos. E cadoul perfect de Crăciun.
 13. A Gentleman in Moscow by Amor Towels – 4 stele pe goodreads. A fost una dintre cărțile pe care le-am parcurs cel mai greu ever. Pentru că începutul e atââââât de boring. Apoi e superbă. Găsiți recenzia completă aici.
 14. La Măsura 12 Nu Ești Grasă de Meg Cabot – 5 stele pe goodreads. Funny, cu răsturnări de situație, genul acela de lectură ușoară și fun pe care oricare cititor o adoră.
 15. Viermele de Mătase de Robert Galbraith – 5 stele pe goodreads, evident! Cormoran Strike mi-a plăcut la fel de mult ca în Chemarea Cucului. J.K. Rowling (pentru că ea este, de fapt, Robert Galbraith) știe să spună o poveste.
 16. Floare de Zăpadă și Evantaiul Secret de Lisa See – 4 stele pe goodreads. Foarte tare povestea. Lisa See este genială. Atunci de ce doar 4 stele? Pentru că finalul este incredibil de trist. Și nu am avut cum să trec peste acest aspect. Recenzia completă aici.
 17. Copilul lui Noe de Eric Emmanuel Schmitt – 5 stele pe goodreads. Minunată poveste, dar Schmitt este deja unul dintre autorii mei favoriți, deci nu mă mir. Recenzia completă aici.
 18. Roșu ca sângele de Salla Simukka – 4 stele pe goodreads. Hai că prima carte din serie a fost mai ok, dar nu cum mă așteptam eu.
 19. Alb ca zăpada de Salla Simukka – 1 stea pe goodreads. Da, a doua carte din serie deja a plecat pe orbită. Mi s-a părut pur și simplu stupidă. Și premiza și tot. Bine că nu a mai apărut și a treia pentru că probabil o cumpăram doar ca să văd cât de jos poate să ajungă :))))). Paradoxal, pe goodreads are 3,48 stele. Nu îmi dau seama nici acum cui a putut să îi placă. Am luat în considerare și varianta în care este traducerea în limba română a fost foarte proastă, dar nu aș risca să o cumpăr în engleză.
 20. My Grandmother Asked Me to Tell You Shes Sorry by Frederik Backman – 5 stele pe goodreads. Sincer, una dintre cele mai frumoase povești triste pe care le-am citit vreodată. Mi-a plăcut la nebunie.
 21. Tărâmul Magicianului de Lev Grossman – 3 stele pe goodreads. Habar nu am de ce nu am mai fost așa de into it până la final pentru că nu este cea mai proastă carte din lume. Cred că pur și simplu mi-a plăcut mai mult varianta de poveste a serialului, decât a cărții. Iar faptul că unul dintre personajele mele favorite din serial are un rol mult mai mic în carte sigur nu a ajutat :D.
 22. Geometria Iubirii de Jessica Levine – 2 stele pe goodreads. La cartea asta m-a enervat maxim personajul principal. Julia este pur și simplu o proastă și nu mi-e nașpa să spun asta.
 23. A Lifestyle Bloggers Guide to Your First Week of Blogging by Marina De Giovanni – 5 stele pe goodreads. Știu, de ce aș citi așa ceva când eu am blog de 10 ani, nu? Ei bine, uneori trebuie să vezi ce ai făcut bine și ce nu. Iar lucrurile se schimbă în 10 ani. Trebuie să ții pasul cu informația, chiar și cu cea elementară :D.
 24. Influencer Secrets – The Untold Truth About Becoming a Celebrity Influencer by Marina De Giovanni – 4 stele pe goodreads. Nu știu de ce i-am dat doar 4 stele pentru că această carte m-a ajutat să iau o decizie foarte importantă pentru 2020. Stay tunned!
 25. Zgomotul timpului de Julian Barnes – 3 stele pe goodreads. Doamne… cartea asta este atâââât de rusească. Și nu e vorba că am eu o problemă cu rușii. Absolut nici una. Dar stilul lor de scris mi se pare pur și simplu depresiv, iar cartea asta, deși scrisă de un englez, a fost exact la fel.
 26. Eu și Moș Crăciun de Matt Haig – 5 stele pe goodreads. Minunată povestea, perfectă pentru perioada Crăciunului. Nu spun mai multe pentru că vreau să fac o chestie specială în ceea ce o privește. Dar dacă vreți să o oferiți cadou de sărbători, nu stați pe gânduri. Merită!

Buuuun! Nu e chiar cel mai lung articol din lume, deci suntem bine.

Acestea sunt cărțile pe care le-am citit complet până în momentul de față. Cartea pe care abia am început-o este Biblia pierdută de Igor Bergler. Am citit doar prologul, deci încă nu am cum să vă spun nimic despre ea doar că este destul de groasă.

Tot la capitolul cărți începute mai am Dumnezeul lucrurilor mărunte și What They Don’t Teach You at Harvard Business School. Prima am început să o citesc într-o librărie și mi-a plăcut. Probabil o voi achiziționa în 2020. A doua o am de la Linda și a fost ok până în momentul în care m-am blocat. Dar nu renunț. Sigur o voi relua în 2020. Și cam atât.

Raftul pentru 2020 a început să prindă contur. Am pus pe el toate cărțile pe care le-am cumpărat în 2019 și aș vrea să le citesc în această ordine. A mai rămas pe el și Magia ordinii, carte de care am nevoie, dar pe care nu m-am încumetat să o deschid. Și va fi completat cu multe dintre cărțile în engleză ale Lindei pentru că trebuie să le citesc și pe ele cât de curând.

Poate voi include povestea raftului pentru 2020 în vlogmas, săptămâna viitoare. Depinde cum am timp și dacă v-ar interesa. Aștept părerea voastră în comentarii. Și sunt curioasă voi ce ați citit în 2019. Care a fost cartea voastră preferată?

Untold 2018

 

One thought on “2019 cititor

 1. ianca says:

  Ce fain, Andra, felicitari pentru challenge-ul overachieved! 😀 Eu inca nu ma apuc de recenz-uit pana in 30 decembrie, atunci fac de obicei retrospectiva in an. Mai am cateva carti pe care vreau sa le finalizez pana atunci, asa ca nu pot spune care a fost preferata mea… inca 😛

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.