ITCongress 2017

IT Congress

Saptamana aceasta am fost la cel mai mare eveniment organizat in Timisoara si nu as putea sa fiu mai mandra. ITCongress este unul dintre cele mai mari evenimente de acest gen din tara, cu putin peste 1400 de participanti. Iar faptul ca este organizat de catre eta2u, o companie cu o traditie de 25 de ani in industria IT, demonstreaza ca firmele pot influenta intr-o maniera definitorie viata culturala a oricarui oras.

ITCongress

Internet of Things (IoT)

Am sosit cu emotii in incinta complexului Senator, convinsa fiind ca nu voi gasi loc de parcare. Dar in momentul in care un domn foarte simpatic m-a ajutat imediat sa imi las masina, am stiut ca ziua va decurge minunat.

Am asistat cuminte la discursurile de deschidere ale ITCongress si mi-a fost atrasa imediat atentia conceptul de Internet of Things, despre care atat domnul Stelian, de la eta2u, cat si invitatii sai vorbeau cu insufletire. Ulterior am aflat ca eta2u face mai mult decat sa vanda laptopuri. In ultimii ani au investit considerabil in tehnologii care sa imbunatateasca viata oamenilor.

De exemplu, chiar in acest moment, o retea de senzori numita LoRa Tim monitorizeaza calitatea aerului din Timisoara. Iar acesta este doar una dintre posibilele aplicatii ale acestei tehnologii. In conditii optime, un astfel de sistem ar putea ajuta la implementarea unor sisteme de monitorizare a traficului, la crearea de parcari inteligente sau chiar la dezvoltarea unui sistem mult mai performant de monitorizare a consumului de apa si a problemelor ce ar putea aparea in aceasta retea. Bineinteles ca LoRa si sistemele asemanatoare au mult mai multe posibile functii, dar nimeni nu isi dezvaluie toti asii din maneca. Totusi, ascultandu-i pe acesti oameni vorbind cu atat de multa pasiune despre concepte ce urmeaza sa schimbe lumea nu am putut sa nu ma simt extrem de norocoasa ca am ajuns sa iau parte la astfel de discutii.

ITCongress

ITCongress Expo highlights

Internet of Things nu mai este un concept abstract. Iar cand auziti de IoT sa stiti ca se vorbeste despre ceva ce ne influenteaza pe toti. Pentru ca evolutia tehnologica inseamna putin mai mult decat faptul ca putem sta toata ziua pe Facebook de pe smartphone. Iar dupa ziua mea la ITCongress am ajuns la concluzia ca noi traim in filmele acelea cu viitorul ultratehnologic pe care le vedeam in copilarie.

De ce spun acest lucru?

Pentru ca anul acesta Xerox lanseaza pe piata un copiator ce poate scoate 100 de pagini pe minut. Asta printre alte peste 20 de produse, rezultand cea mai mare schimbare de flota realizata vreodata de catre o companie de gen. Si credeti-ma, vorbim aici despre copiatoare cu un sistem de operare ce pare scos de pe naveta spatiala. Adica ma uitam la el si ma intrebam unde este butonul Copy :)))).

Mai mult, cei de la Epson au facut urmatorul pas in domeniul tablei inteligente. Anul acesta au lansat un proiector care tine locul acesteia complet. Cel mai performant din gama proiecteaza de la doar 45 de cm distanta si permite conectarea la mai multe device-uri mobile simultan. Mai mult, conectandu-l la o tableta poti sa scrii, iar imaginea sa se vada in timp real. Oricum era de domeniul SF. Cred ca nu as fi fost mai surprinsa decat daca imi aratau o holograma :D.

Evident ca am vazut o gramada de laptopuri care mai de care mai dragute. Mi-a placut la nebunie un Dell care era complet rabatabil :))). Adica il faceai tableta daca voiai. Si la Asus era unul de genu, mai dragut pentru ca era roz :)). Si un micutel perfect pentru o bloggerita care doreste sa isi faca treaba si in deplasare :D, tot de la Asus, la care mi-a cam ramas gandul.

Bineinteles ca zona expozitionala avea mult mai multe de oferit. Erau o gramada de firme de calculatoare, unele despre care nici nu am auzit, dar care aveau niste standuri uriase si reprezentanti vorbeau despre securitatea pe Internet cum vorbim noi despre haine. Mi-a mai placut mult si o imprimanta 3D. Mai auzisem despre ea, mai am si acasa ceva realizat in acest mod, dar acum am avut si ocazia de a vedea efectiv cum lucreaza si e super tare. Sper sa se faca in curand si masini asa pentru ca ar fi prea tare :))).

ITCongress

Photo credits

Concluzii

Participarea la cea de-a 9-a editie a ITCongress a reprezentat o mare victorie pentru mine si sper sa fiu o deschizatoare de drumuri, iar in anii ce vor urma tot mai multi bloggeri timisoreni sa aiba ocazia sa descopere astfel inovatiile tehnologice.

Mai mult, trebuie sa mentionez din nou cat este de tare faptul ca eta2u investeste in sisteme precum LoRa Tim. Dupa cum am mai spus, consider ca toate companiile au datoria de a se implica in dezvoltarea comunitatilor din care fac parte, in special cele care activeaza in domeniul tehnologiei. Iar eforturile celor de la eta sunt mai mult decat laudabile. Sper doar sa aiba parte si de sustinere din partea autoritatilor locale. Pentru ca oricat de inovative ar fi programele pe care le dezvolta, nu au cum sa fie implementate fara ajutor de la primarie.

Felicitari eta2u pentru acest eveniment! Sper sa nu va opriti aici si sa dezvaluiti timisorenilor mai mult din lucrurile minunate pe care le faceti. Timisoara are nevoie, mai mult ca niciodata, de astfel de evenimente si de modele de urmat.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.