Hamlet reloaded la Teatrul National Timisoara

Hamlet

Recunosc, singura piesa scrisa de Shakespeare citita de mine este Romeo si Julieta. Motivul cred ca este destul de evident. Deci de ce am mers la Hamlet? In primul rand, pentru ca mi-a fost recomandata piesa si, in al doilea, pentru ca este o varianta moderna, pe muzica celor de la Subcarpati si cu MC Bean in rolul fantomei. Iar eu ii ador pe cei de la Subcarpati inca de la prima editie Untold, cand i-am vazut pe scena cea mare din Cluj.

Hamlet

Photo credits

Atmosfera

A fost prima data cand am intrat in holul cel mare al Operei Nationale din Timisoara si m-am regasit direct in atmosfera piesei pe care urma sa o vad. Pe ecranele amplasate strategic se derulau imagini cu MC Bean. Muzica celor de la Subcarpati se insinua pe fundal. In zona garderobei erau actori din piesa, in custi, MC Bean se invartea de colo-colo, precum un spirit fara liniste, iar fumul facea totul sa para de 1000 de ori mai dramatic.

Mai mult, in momentul in care am intrat in sala, Matei Chioariu isi intra in rol: instabilul Hamlet. Il mai vazusem si in Frati si aveam asteptari mari de la el, dar s-a ridicat la nivelul lor fara nici o problema. Deci, in doi timpi si trei miscari am ajuns in Danemarca si ceva era foarte putred :D.

Povestea

Daca ati citit piesa, puteti trece direct la urmatorul capitol. In caz contrar, iata ce se intampla: Hamlet isi jeleste tatal, ucis miseleste de unchiul sau pentru a se putea casatorii cu mama sa. Da, Shakespeare scria si scenarii de telenovela :D. Cand afla cum si-a gasit sfarsitul tatal sau, Hamlet, bantuit de fantoma acestuia, decide sa se razbune. 

 

Video credits: Teatrul National Timisoara

Impresii

Cred ca aceasta a fost cea mai scurta descriere ever :))). Hamlet: fratricit, semi-incest, nebunie, moarte. Hai ca am putut si mai scurt :))).

Piesa mi-a placut foarte mult din 4 motive extrem de obiective:

  1. muzica a fost geniala si cand spun asta vorbesc foarte serios. Bineinteles, geniala pentru mine pentru ca a fost semnata de cei de la Subcarpati. Dar sunt sigura ca si ceilalti oameni au apreciat-o pentru ca a avut un vibe foarte dark si se potrivea perfect in context.
  2. Mc Bean a jucat remarcabil si nu spun asta din complezenta. Toata tinuta lui, parul lung, barba, modul cum parca plutea de colo-colo, l-au facut cea mai convingatoare fantoma. Pe mine m-a bagat rau in sperieti. Dar intr-o maniera pozitiva :))). Si oricum si ceilalti actori au jucat foarte bine. Chiar cred ca a fost una dintre cele mai reusite piese pe care le-am vazut si nu pot sa nu ma intreb cum reusesc oamenii acestia sa se scindeze in atatea personaje. Mi se pare fascinant.
  3. costumele au fost jos palaria, extrem de diferite de viziunea de curte regala pe care o aveam eu in cap, dar super potrivite. Si faptul ca aveau un aer asa avangardist a scos cumva si piesa din lada bunicii, ca a spun asa, aducand-o in secolul XXI.
  4. replicire readaptate si aduse in era noastra mi-au placut la nebunie. Cand a fost facuta prima referinta la tehnologia moderna am crezut ca glumesc actorii, dar apoi mi-am dat seama ca nu doar costumele primisera un upgrade, ci si textul. Si chiar daca, pe alocuri, suna foarte tras de par, senzatia generala a fost foarte buna.

Nu pot spune ca mi-a placut in mod special finalul tragic, insa oamenii erau mult mai negativisti cand a fost scrisa aceasta carte.

M-am gandit sa citesc si piesa originala, dar inca nu sunt sigura de aceasta posibilitate. Adica… exista sansa sa nu o inteleg pentru ca e Shakespeare :))). Exista sansa sa imi placa foarte mult. Si exista sansa sa o detest. Si cel mai groaza mi-e de prima varianta :D.

Pana hotarasc eu ce si cum, va invit la teatru. Recomandarile mele pentru urmatoarea perioada sunt M-am hotarat sa devin prost, De ce iubim femeileO scrisoare pierduta si FratiLe-am vazut pe toate si mi-au placut la nebunie. Daca vreti sa vedeti altceva, gasiti aici programul complet. Eu inca nu am decis care va fi urmatoarea piesa la care voi merge, dar sigur voi scrie despre ea pe blog, deci veti afla in cel mai scurt timp daca dati un subscribe.

Pana atunci, vizionare potrivita la orice alegeti si…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.