„Egiptul antic” revine la Muzeul Banatului dupa 35 de ani

Egiptul antic

Muzeul Banatului din Timisoara este al doilea cel mai batran muzeu din Romania. Si, cu toate ca momentan trece printr-o perioada mai dificila datorata lucrarilor la Castelul Huniade, sediul Muzeului in ultimii ani, spiritul sau nu a parasit niciodata Timisoara. Mai mult, arheologii angajati ai muzeului lucreaza cu spor in mai multe situri din judet pentru a face noi descoperiri si a reintregi istoria Banatului. Iar, intre timp, Bastionul Theresia gazduieste expozitii temporare, precum cea cu tema Egiptul antic, pe care doritorii o pot vizita pana la finalul lunii iunie.

Egiptul antic

Un scurt istoric

In 1888, Ormos Zsigmond, un mare om de cultura si pasionat de istorie, a pus bazele Muzeului de Istorie din Timisoara, donandu-si casa si colectia proprie pentru beneficiul publicului. Pe vremea aceea timisorenii erau fascinati de istorie, cei mai pasionati dintre ei fiind membrii in Societatea de Istorie si Arheologie infiintata inca din 1872. Acestia erau persoane instarite, care calatoreau frecvent si si-au pus pasiunea in folosul public. Astfel, muzeul au ajuns sa aiba peste 200.000 de obiecte de patrimoniu din toate epocile. De la vestigii din grecia antica, la artefacte indiene si africane, precum si multe obiecte apartinand civilizatiilor care au populat teritoriul Romaniei de-a lungul veacurilor.

Din pacate, inovatiile tehnologice au dus la o indepartare a timisorenilor fata de Muzeul Banatului. Daca la aparitia muzeului vizitarea lui era o chestiune la ordinea zilei, iar colectiile erau schimbate periodic, in prezent acesta a trecut intr-un con de umbra. Lipsa de interes a aparut in principal datorita lucrarilor interminabile la Castelul Huniade, insa un alt factor foarte important este si usurinta cu care calatorim in ziua de azi.

Este mersul la muzeu de domeniul trecutului?

Nicolae Iorga spunea ca un popor care nu isi cunoaste istoria este ca un copil care nu isi cunoaste parintii. Pentru noi, romanii, nu este nimic mai adevarat, cu atat mai mult cu cat geneza poporului nostru este din ce in ce mai invaluita in controverse. In aceste conditii, consider ca este foarte important ca parintii sa isi invete copiii inca de la varste fragede sa caute adevarul acolo unde exista dovezi. Si nimic nu este mai graitor decat un artefact veritabil – o istorie palpabila. Pentru ca oricat ai citi in carti si oricate povesti ai asculta, exista momente cand realitatea bate imaginatia. Si pentru ca nu suntem doar romani, ci apartinem umanitatii, este important sa nu ne limitam cautarile istorice la tara noastra. Drept urmare, ar fi un beneficiu pentru fiecare dintre noi daca Muzeul Banatului ar scoate mai multe colectii de la pastrare.

Egiptul antic

Egiptul antic in Timisoara

Acest lucru s-a si intamplat in luna februarie cand, dupa aproximativ 35 de ani, din patrimoniul muzeului au fost scoase artefacte din Egiputl antic. Colectia contine o serie foarte inedita de pandantive si talismane, un picior mumificat, bucati dintr-un sarcofag si un pui de crocodil mumificat, piese de ceramica, un cap de statuie si altele. Toate obiectele sunt insotite de note explicative extrem de detaliate, iar vizitatorii primesc informatii si din partea arheologilor care te ghideaza in fascinanta lume egipteana.

Eu am vizitat expozitia impreuna cu elevii mamei mele si cred ca entuziasmul lor a contribuit la maniera pozitiva in care am perceput-o. Desi nu este o expozitie extraordinar de mare, mi se pare o lectie utila pentru toti pasionatii de istorie.

Muzeul Banatului – planuri de viitor

Pana in 2021, cand Timisoara este Capitala Culturala Europeana, mai mult ca sigur lucrarile la Castelul Huniade se vor finaliza, iar Muzeul isi va relua locul de drept in inima orasului. Pana atunci, insa, muzeografii si arheologii incearca sa creeze o imagine completa a patrimoniului acestuia cu ajutorul expozitiilor temporare organizate la mansarda Bastionului. In plus, se realizeaza o serie de cercetari arheologice in Timisoara si in judetul Timis.

Personal, astept cu nerabdare luna iunie, care va aduce o noua expozitie temporara la Bastionul Theresia. Tot ce stiu aceasta este ca poarta titlul Tezaurul Muzeului Banatului, deci ma astept la ceva aur sau orice alt metal pretios :D. Intre timp, raman la curent cu noutatile urmarind pagina de facebook a muzeului. Si voi avea grija sa fiti si voi informati, deci nu uitati sa dati subscribe blogului.

Pupici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.