Autor: Meik Wiking
Editura: Penguin
Pot sa spun ca plecarea Lindei in Danemarca a fost de foarte bun augur pentru mine. Pentru ca tot ceea ce a invatat ea acolo, mi-a impartasit. Iar faptul ca am vizitat tara de 2 ori, m-a ajutat sa asimilez putin din cultura lor. Dar nu as fi realizat acest lucru daca nu citeam The Little Book of Hygge: The Danish way to live well. Si daca aceasta carte mi-a placut atat de mult, cum sa ratez continuarea? Pentru ca voiam sa aflu care sunt cei mai fericiti oameni de pe pamant, in afara de danezi, iar The little book of Lykke exact asta cauta sa descopere.
Povestea
In The little book of Lykke, Meik Wiking continua calatoria in care pornit in prima sa carte, doar ca o extinde la nivel global. Si pentru ca el considera ca totul poate fi masurat stiintific, inclusiv fericirea, reuseste sa stabileasca cele trei criterii dupa care acest lucru se poate face si incepe sa le urmareasca in mai multe tari. Rezultatele sale sunt extrem de interesante si o lectie pentru toti cei ce vor sa le inteleaga.
10 Lectii invatate din The little book of Lykke
Nu cred ca trebuie sa mentionez ca mi-a placut foarte mult cartea. A fost una dintre cele mai instructive, mai amuzante si mai bine scrise carti stiintifice din cate am citit eu. Meik Wiking are, pur si simplu, fler. Plus un stil atat de deschis si de relaxat de a prezenta problemele complicate, incat nu ai cum sa nu te indragostesti iremediabil. Chiar sper sa mai scrie inca vreo 3 carti, sa le completeze cu grafica la fel de buna si sa ne imbucure in continuare.
Dar sa nu ne mai lungim. Iata, mai bine, sa va spun ce am invatat eu din aceasta carte:
- Sa studiezi fericirea nu este treaba usoara. Trebuie sa urmaresti grupuri mari de oameni, pe perioade lungi de timp, fara sa pari un stalker nebun. Apoi incerci sa iti dai seama care sunt factorii ce le influenteaza starea generala de fericire.
- Danezii au o legatura foarte stransa cu stramosii lor vikingi. De aici se trage pasiunea pentru foc, ce in trecut se manifesta prin incendiere, iar acum a fost redusa la lumanari si focuri de tabara.
- Poate suna a cliseu, dar cartea subliniaza faptul ca fericirea nu sta in banii pe care ii avem in banca sau masina care e parcata in fata casei. Daca nevoile de baza ale unui om sunt indeplinite, fericirea lui depinde exclusiv de relatiile pe care le are cu cei din jur, de sentimentul ca apartine unei comunitati.
- In Franta oamenii nu primesc doar recomandari de dieta, cand vine vorba de mancare, ci sunt sfatuiti si sa manance cat mai mult impreuna cu alti oameni.
- Orasele ar trebui sa aspire sa fie mai prietenoase pentru pietoni si biciclisti. Un oras bogat nu ar trebui sa se masoare in numarul de masini care ii circula strazile, ci in numarul de persoane care prefera sa foloseasca sistemul de transport in comun, sa mearga cu bicicleta sau pe jos.
- Mersul pe jos este foarte benefic pentru sanatate chiar daca ne ia mai mult ca si timp (desi asta e discutabil avand in vedere cat stam in trafic la orele de varf). Si poate fi un prilej de a socializa cu alte persoane.
- Familiile ar trebui sa fie mai strans unite, pentru a pastra sentimentul de apartenenta a generatiilor mai batrane si a creste copiii intr-un mediu ce promoveaza relatiile interumane.
- Este mai bine sa regretam un lucru pe care l-am facut, decat sa traim mereu cu intrebarea Ce ar fi fost daca?
- Joburile nu ar trebui sa fie privite ca simple surse de venit, ci in principal ca sursa de satisfactie. Avand in vedere cat de mult timp petrecem aici, este esential pentru fericirea noastra sa facem ceva ce ne place sau macar ceva ce ne stimuleaza.
- Copiii nu ar trebui sa fie crescuti intr-o atmosfera de competitivitate, ci intr-una de colaborare si comunitate.
Concluzii
The little book of Lykke este un studiu extrem de interesant. Singura mea problema cu ea este ca sunt destul de sigura ca foarte putini oameni vor urma sfaturile pe care le ofera. Stiu, sunt rea, sceptica si toate cele, dar ce sa fac daca increderea mea in lume nu este tocmai sus? Desi, pe de cealalta parte, in carte sunt o gramada de exemple pozitive. Adica multi oameni care au inceput deja tot felul de proiecte de schimbat lumea. Deci exista o oarecare speranta. Asa ca mai bine as lasa scepticismul de-o parte si m-as apuca sa fac si eu ceva sa schimb lumea. Deja am inceput sa merg pe jos, sunt pe drumul cel bun.
Va recomand din suflet sa cititi The little book of Lykke pentru ca ofera o perspectiva extrem de interesanta asupra vietii.