The danish way to live well
Am primit aceasta carticica de la Linda, care traieste deja de ceva timp in Danemarca si s-a adaptat foarte bine. Citind cartea am inteles ca ea si danezii au cate ceva in comun, deci nu cred ca mai vine in Romania. Totusi, unul dintre motivele pentru care mi-am dorit sa citesc The little book of hygge a fost coperta. Arata prea cute! Si s-a dovedit ca si interiorul este la fel.
The happiest country in the world
In caz ca nu stiati pana acum, aflati ca Danemarca a fost numita de mai multe ori cea mai fericita tara din lume. Intre nivelul de trai ridicat, salariile bune si sistemul bullet proof de asigurari sociale, danezii par sa nu duca lipsa de nimic. Insa, dupa studii considerabile, cercetatorii de la The Happiness Research Institute din Copenhaga au descoperit ca mai exista ceva ce ii face pe danezi mai fericiti decat pe ceilalti locuitori ai planetei.
The hygge factor
Hygge se citeste hooga si reprezinta acea stare de bine pe care o ai acasa, cu familia, in ziua de Craciun. Sau acasa, in fata semineului (daca il ai), cu o ciocolata calda alaturi, o carte buna si, neaparat, cateva lumanari care sa arda pe undeva prin casa. Lumina lor este extra hygge. Sau senzatia pe care o ai cand asculti povesti in jurul focului, cu o cana de vin fiert in mana.
Adica hygge este o stare de extra bine pe care o ai atunci cand esti alaturi de persoane dragi, intr-un cadru comfortabil. Si daca cea mai mare parte a cetatenilor planetei sunt fie prea saraci, fie prea ocupati pentru asa ceva, danezii au reusit sa gaseasca formula secreta de a pune relatiile interpersonale pe primul loc.
De ce?
Pentru ca s-a demonstrat stiintific ca dupa ce sunt indeplinite nevoile de baza ale oricarui om (mancare, adapost, siguranta), fericirea nu mai tine de cati bani ai, ci de tipul de relatii pe care le dezvolti. Fericirea sta in oamenii din jurul tau, deci este de datoria ta sa ai grija cu cine iti petreci timpul si cum.
1 an de hygge
Pentru ca mi-au placut atat de mult ideile expuse in carte am decis sa fac un experiment si, vreme de un an, sa fac lucrurile hygge pe care cartea mi le recomanda. Astfel, incepand cu septembrie 2017, vreme de 12 luni, programul meu lunar va include urmatoarele:
Septembrie – la cules de ciuperci
Octombrie – castane
Noiembrie – confruntarea supelor
Decembrie – Glogg si pancake puffs
Ianuarie – movie night
Februarie – excursie la ski
Martie – luna tematica
Aprilie – urcat pe munte si bucatarit la focul de tabara
Mai – weekend la cabana
Iunie – sirop de soc si solstitiul de vara
Iulie – picnic de vara
August – Perseidele
Stiu, nu puteam sa fiu mai criptica nici daca ma straduiam :))). Dar o sa va explic imediat.
La cules de ciuperci in Retezat
Si daca tot am zis ca ma apuc de hygge, Universul a scos toate ciupercile din lume in calea noastra duminica, in Retezat. Acesta a fost si unul dintre motivele pentru care ne-am miscat putin mai greoi pe prima parte a traseului de urcare. Dar erau atat de multi hribi incat nu ne-am putut abtine. Mai ales ca sunt ciupercile noastre preferate.
Ce-mi place mult la culesul de ciuperci si ce-l face hygge daca il practici impreuna cu cei dragi, este micuta competitie ce se creeaza. Toata lumea vrea sa gaseasca cele mai multe ciuperci. Bineinteles ca trebuie sa le si cunosti. Nu vrei sub nici o forma sa ajunga ”palaria sarpelui” in punga ta. Dar in rest, este super tare sa alergi de colo-colo dupa ele.
Recomandarea mea, daca decideti sa porniti intr-o astfel de expeditie, este sa aveti cu voi pe cineva cunoscator al ciupercilor comestibile. Cu ciupercile nu e de joaca. Si sa alegeti o zi in care umezeala este la ea acasa. In zonele montane veti gasi hribi, galbiori, vinicioare si bureti iuti, in timp ce in zonele de campie exista ciuperci care seamana foarte bine cu cele Champignon, doar ca nu le injecteaza nimeni cu nimic.
Ceea ce a crescut factorul hygge in expeditia noastra a fost faptul ca am gasit cel mai mare hrib ever. Palaria avea un diametru de vreo 30 cm, poate chiar putin mai mare. In viata mea nu am gasit o ciuperca mai mare, nici macar una otravitoare.
Back to Copenhagen
Desi Copenhaga este unul dintre cele mai scumpe orase in care am fost, iar lucrul acesta nu mi-a facut deosebita placere, The little book of hygge mi-a amintit cat de frumos este orasul. Intr-un fel, mi se pare ca 1 an de hygge il va aduce putin mai aproape de mine si, cumva, o va aduce si pe Linda. Astea sunt sentimentalisme, stiu, dar ce pot face daca sunt o sentimentala?
Va voi tine la curent cu tot ce este hygge in viata mea pe parcursul urmatorului an si, cine stie, poate va inspir sa fiti si voi ceva mai fericiti.