Târgul de Crăciun Oradea

targul de Crăciun oradea

Da, știu. De ce? De ce am mers la Oradea dacă nici măcar nu era pe listă? :))) Ei bine… e complicat. Știți deja că Oradea a ajuns unul dintre orașele mele favorite. Ever! M-aș muta acolo. Dar nu l-am pus pe lista cu târguri de Crăciun pentru că aveam noi un film cu Belgradul și eram conștienți că doar weekendul ce tocmai a trecut aveam timp de târg de Crăciun și road trip. Și am fi mers la Belgrad, doar că… am văzut atât de multe poze faine de la Oradea, încât nu ne-am putut abține.

Bine am făcut!

târgul de Crăciun Oradea

Sunny Oradea

Am plecat din Timișoara pe cea mai urâtă vreme cu putință. Era o ceață de o puteai tăia cu cuțitul. Mă și vedeam ajungând la Oradea și neputând să văd NIMIC, nici măcar târgul de Crăciun. Doar că, pe măsură ce drumul se întindea în fața noastră, ceața s-a ridicat și soarele a început să strălucească. Atât de tare încât atunci când am ajuns în Oradea deja eram super happy că mi-am luat ochelarii de soare cu mine.

Am avut maxim de noroc și am găsit loc de parcare fix lângă roata mare din Târgul de Crăciun. Culmea, chiar dacă am văzut o grămadă de poze, habar nu aveam că au o roată mare. Și vă dați seama că primul meu gând a fost… trebuie să urcăm în ea. Dar era abia ora prânzului și ce rost are o roată mare dacă nu te poți bucura și de luminițele de Crăciun? Așa că am trecut la turul târgului, minunându-mă la designul căsuțelor, dar și la ceea ce ofereau.

Turul târgului de Crăciun

Spre deosebire de târgul de Crăciun din Timișoara, căsuțele din Oradea păreau scoase dintr-o poveste. Pe mine mă duceau cu gândul la Alice in Wonderland și sunt destul de sigură că oricine le-a gândit nu era un simplu funcționar de la primărie. Sau poate era și avea imaginație la nivelul lui Tim Burton :D.

Ideea este că fiecare căsuță avea ceva specific pe ea. Adică erau căsuțe mai simple, unde se vindeau diverse. Toate căsuțele cu cești pe ele aveau chestii de băut. Cât despre mâncare, ea era în van-uri poziționate astfel încât să nu strice feng shui-ul.

Și la Oradea erau luminițe dispuse sub formă de cort, însă ele porneau dintr-un brad mare ce se afla în mijlocul pieței. Iar în jurul bradului nu erau kilometri întregi de piață goală, ci căsuțe. Mi-a plăcut foarte mult acest artificiu, mai ales comparativ cu Timișoara. Dar voi încerca să nu duc discuția în această direcție :D.

În afară de băuturi și mâncăruri tradiționale, adică mezeluri și brânzeturi, ca și în cazul târgului de Paști și la Târgul de Crăciun Oradea au fost prezenți mai mulți artizani locali și nu numai. Erau și unele prostioare, dar extrem de puține. Majoritatea produselor ce se vindeau aici erau handmade și arătau superb. Mi-au plăcut la nebunie niște brâuri cusute de mână, cu ceva mărgele, dar nu s-au încadrat nici cum în buget :))). 200 de lei era un preț corect pentru ele, nu am ce să zic, însă nu un preț pe care eu l-aș fi putut plăti în luna cadourilor :))). Lots of friends, lots of presents to buy. Ce pot să zic?

O scurtă plimbare prin Centrul Istoric al orașului

Știți ce este ciudat? Am fost în Oradea de o grămadă de ori. Și înainte și după ce au început renovările. Cu toate acestea, niciodată nu am mers mai departe de Nymphea sau de Piața Unirii. Pentru mine, acolo era centrul și atât era renovat.

târgul de crăciun oradea

Din fericire, de data aceasta am avut parte de un ghid localnic, în persoana mătușii mele. Ea locuiește în Oradea de foarte mult timp, dar numai acum am ajuns să ne și vedem la vizita noastră și m-am bucurat tare mult pentru că ne-a dus să ne arate și alte părți ale orașului. Și uite așa am descoperit celelalte palate din Oradea, clădiri superbe construite în stil Secession de arhitecți maghiari și care sunt de o frumusețe aparte. Am aflat și care este secretul primarului pentru succesul în renovarea clădirilor istorice. Și nu am putut să nu mă întreb de ce așa ceva nu ar putea fi făcut și în alte orașe.

Ce anume? Ei bine, primăria nu a mai așteptat ca locatarii să renoveze clădirile. Dacă se afla în posesia unei porțiuni oricât de mici din proprietate, a început, pe banii ei, să renoveze. Iar locatarii au contribuit, eșalonat, cu partea lor. Simplu și eficient, nu?

Ei bine, da! Extrem de eficient. Și cu rezultate spectaculoase pentru că toate clădirile renovate arătau într-un mare fel. Am făcut o grămaaaadă de poze. Și singurul motiv pentru care nu am supra solicitat retelele de socializare este că am vrut să mai și vorbesc live cu lumea :)))).

Roata mare

După plimbare și o masă copioasă, plus o pauză pentru programat vlogmasul cu numărul 8, am revenit în Piața Unirii pentru că voiam neapărat să ne dăm în roata mare. Deja aveam filmul acesta de câțiva ani buni, încă de la Untold, dar nu am reușit să îl îndeplinesc și am zis că ăsta e momentul. Cu luminițele și patinoarul și bradul, nu avea cum să nu arate genial piața!

Aveam ceva emoții, recunosc. Ultima oară când am urcat într-o roată mare cred că eram la Prater și mi-a fost mai groază decât în rollercostere :))). Dar am zis că nu are ce să mi se întâmple. Nici nu era chiaaaar atât de înaltă… nu?

Flavius a fost un magic și a stat la coadă la bilete, dar rândul s-a mișcat chiar mai repede decât ne așteptam și uite așa, fără să mai am prea mult timp să cuget, deja eram în cabinuță, urcând spre cerul orașului.

Senzația, acolo sus, a fost magică. Panorama chiar era superbă. Deci dacă ajungeți în oraș este o experiență pe care trebuie să o încercați. Căsuțele sunt destul de închise și nu simți frigul și vântul chiar într-un ultim hal :))). Ele îți permit să faci și poze faine, după cum ați văzut sau veți vedea, iar la capitolul stabilitate… se bălăngăne ca naiba, deci fără mișcări bruște :)))).

Târgul de Crăciun Oradea – un must al sezonului

Cam asta ar fi povestea. Alte argumente nu mai am, doar multe poze. Duminica a fost minunată. Am mâncat cea mai bună plăcintă cu brânză dulce și stafide din istoria plăcinelor cu brânză și stafide. Ba chiar am contemplat posibilitatea de a ne reloca… la un moment dat :))). Mai mult, mi-e tot mai clar că trebuie să venim în Oradea pentru un weekend întreg pentru că sunt o grămadă de chestii de făcut și de văzut, iar numai așa pe sărite nu se mai poate. Deci… deschidem lista pentru 2020? Așa cred :))).

Voi ce târguri de Crăciun ați văzut până acum? Și unde plănuiți (deja) să mergeți în 2020? Aștept răspunsurile voastre în comentarii.

Untold 2018

2 thoughts on “Târgul de Crăciun Oradea

  1. Luana M says:

    M-ai facut curioasa cu Targul de la Belgrad. De cel de la Oradea am mai auzit, se pare ca il concureaza serios pe cel de la Sibiu. Din pacate anul acesta nu am ajuns (pana acum) nici la Timisoara, iar ceea ce avem noi la Resita nu se poate numi targ. O sa caut informatii sa vad care mai sunt deschise si dupa Craciun. Sarbatori frumoase iti doresc!

    • Andra Costa says:

      Hey! Ma bucur ca te-am facut curioasa. La Belgrad s-ar putea sa fie deschis si dupa Craciunul nostru pentru ca ei functioneaza dupa calendarul vechi. Despre târgul de Crăciun din Timișoara nu vreau să vorbesc, dar cel de la Oradea este foarte fain! Genial chiar!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.