Știi ce poate face AIESEC pentru tine?

AIESEC

În momentul în care Ariadna m-a contactat pentru a-mi propune să colaborez cu AIESEC Timișoara prima mea reacție a fost una de surpriză și amuzament. În facultate nu am avut absolut nici un fel de deschidere spre organizațiile studențești și uite cum, la mai bine de un deceniu după ce am terminat studiile oficiale, această portiță se redeschide în fața mea. Ferm convinsă că am atras colaborarea prin toate regretele pentru atitudinea mea din studenție, am decis să văd cum anume aș putea eu, momentan full time mom, să ajut mințile tinere de azi. Totul în speranța că, la un moment dat, karma pozitivă se va răsfrânge asupra copiilor mei.

Totuși, să începem cu începutul!

Câteva cuvinte despre AIESEC și activitatea lor

AIESEC Timișoara este o organizație studențească ce activează pe lângă Universitatea de Vest din Timișoara. Aceasta era definiția pe care eu o luasem la cunoștință și o ignorasem cu desăvârșire în tinerețe. Ceea ce nu știam, de fapt, este că AIESEC nu e doar o organizație studențească. Ei se ocupă cu formarea liderilor, oferindu-le tinerilor posibilitatea să își dezvolte abilitățile și să își descopere pasiunile prin programe de voluntariat care se desfășoară în general în străinătate.

Cum reușește acest lucru? Printr-un sistem foarte bine pus la punct ce a debutat în anul 1948, atunci când a fost înființată organizația la nivel global. Da, adică după Al Doilea Război Mondial, perioadă în care omenirea căuta cu disperare schimbarea. Deloc surprinzător, AIESEC Timișoara împlinește astăzi 20 de ani. Un calcul matematic simplu demonstrează faptul că după căderea comunismului și la noi a început să apară această dorință de emancipare și de transformare a tinerilor în liderii viitorului.

aiesec workshop

De ce ar trebui să te alături unei astfel de organizații studențești?

Ok, poate îți spui, dar eu nu am nevoie de așa ceva. Merg la școală ca să învăț și să devin un lider, deci de ce m-aș mai băga și în chestii din astea când aș putea să dorm sau să merg la SPONTAN? Întrebările tale sunt perfect legitime și pot să îți răspund cu o poveste:

A fost odată ca niciodată o fată care toată viața a învățat.

A învățat bine ca să ia note mari, ca să termine școala, să își găsească un job bun, să facă bani și să trăiască fericită până la adânci bătrâneți. A învățat bine în clasele primare (premiul I cu coroniță), apoi în gimnaziu (la fel) și în liceu. A găsit o facultate care i s-a părut potrivită și a învățat și aici. A luat licența și a făcut un master pentru că trebuia. Facultatea ei era de doar 3 ani ceea ce nu era destul de facultate la vremea respectivă. Iar la finalul masterului, cu un dosar mare plin de diplome în brațe, s-a trezit că habar nu are pe ce planetă trăiește și că cele mai utile dintre abilitățile ei nu le-a dobândit, de fapt, la școală.

Sfârșit

Bine, am fost eu dramatică. Să spun că nu m-a ajutat școala ar fi o minciună. Există deprinderi și posibilități pe care doar școala ți le poate oferi (azi chiar mai multe decât în perioada în care eram eu studentă), însă există și foarte multe lucruri pe care le poți descoperi doar prin experiență proprie. Atunci când îți testezi limitele. Atunci când te pui în situații dificile. Atunci când faci lucruri care nu par ușoare.

Una dintre cele mai frumoase amintiri ale mele din facultate este excursia la Bruxelles pe care am organizat-o la finalul anului 3 (aproximativ). Spun am organizat-o pentru că efectiv eu am fost cea care s-a ocupat în proporție de 90% de tot. Și a fost groaznic de greu. Și am plâns (așa fac eu față stresului) și am avut o micuță cădere nervoasă. Dar a fost absolut genial și întotdeauna voi fi mândră de faptul că am străbătut Europa și nu am dormit în nici o parcare (deși am fost aproape la un moment dat :)))). Și întotdeauna voi regreta că aceea a fost singura mea experiență de gen din facultate, că nu am plecat în nici un program de schimb, în nici un program de voluntariat, în nici un Work & Travel.

Tu, în schimb, s-ar putea să mai ai încă posibilitatea de a face acest lucru. Sau măcar să încurajezi genul acesta de inițiative în cazul cuiva apropiat. Pentru că nimic nu te ajută mai mult să crești decât călătoriile, iar prin programul său Global Volunteer, AIESEC îți oferă posibilitatea să călătorești oriunde pe glob și să devii parte din schimbarea de care planeta noastră are atât de multă nevoie.

AIESEC heading for the future

Heading for the Future

Voluntariatul nu sună optim, dar ai avea totuși nevoie de puțin ajutor pentru a-ți face o idee obiectivă și realistă asupra pieței muncii la ora actuală? AIESEC te poate ajuta cu asta. Anul acesta o face prin intermediul Heading for the Future, un proiect destinat tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani. Aflat în plină desfășurare, Heading for the Future a fost gândit pentru a împrietenii tinerii cu comunitatea locală de business. Mai precis, cu angajatorii și profesioniștii din domeniile cele mai căutate la ora actuală.

La prima ediție, care este în plină desfășurare încă de la începutul lui noiembrie, s-au înscris peste 200 de persoane, iar la unul dintre workshopuri (care are loc pe 25 noiembrie) povestesc chiar eu. Încă nu îți pot spune cum a fost experiența pentru că eu scriu aceste rânduri în noaptea de vineri dinainte de eveniment, dar trebuie să recunosc că sunt super entuziasmată și emoționată în același timp.

Dacă ești interesat de ultimul workshop Heading for the future ce va avea loc luni, 27 noiembrie, de la ora 19, încă te mai poți înscrie aici. Dacă nu ești încă interesat, poate ceea ce spun participanții te va convinge mai repede decât poveștile mele de până acum:

“Evenimentul Heading for the Future este o inițiativă faină! Îmi place că noi, ca studenți, avem oportunitatea să ne antrenăm abilitățile pentru cariera pe care ne-o dorim și ajungem să cunoaștem mai multe domenii.”

“Îmi place la Heading for the Future că am ocazia să cunosc mai mulți oamenii, fiind în anul 1 la facultate. E fain că am șansa să descopăr mai multe domenii și să-mi fac prieteni.”

“Ce îmi place cel mai mult la Heading for the Future e că am ocazia să interacționez cu reprezentanți ai companiilor din Timișoara”

În concluzie…

… nu lăsa pe mâine ceea ce poți face azi. Deciziile pe care le iei la 20 de ani sunt mai importante decât par la prima vedere. Și da, știu, acum crezi că ai tot timpul din lume, însă este extrem de important ce faci cu el. AIESEC este genul de organizație care te poate ajuta să faci diferența pentru alți oameni începând de acum. Să fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume.

Untold 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.