Socată

Ştiu, ştiu, socul a cam trecut, dar se poate face şi cu petale de trandafiri roşii suc de genul acesta, deci vreau să vă spun reţeta oricum pentru că e cel mai bun suc de pe planetă :D.

Deci, necesarul:

4,5 L apă (aproximativ)

6 flori mari de soc (sau 2 pumni de petale de trandafiri roşii care miros. Trandafirii din florărie nu sunt buni pentru suc.)

1 lămâie

1 plic sare de lămâie

600-700 g zahăr

1 lingură oţet

Prepararea:

1. Într-un bidon de 5 litri (poate fi şi mai mare bidonul, trebuie doar să măriţi şi restul cantităţilor) se pune apa. NU umpleţi bidonul pentru că nu vor mai avea loc celelalte ingrediente.

2. Florile de soc se pun fără coadă (care va da un gust amar sucului) în bidon.

3. Se adaugă zahărul, cantitatea fiind stabilită în funcţie de cât de dulce vreţi să fie sucul.

4. Urmează sarea de lămâie şi oţetul.

5. Se dă pe răzătoare coaja de la o lămâie şi se adaugă în bidon împreună cu sucul de la aceasta. Sub nici o formă NU puneţi partea albă de la lămâie pentru că amărăşte sucul.

6. Pentru culoare, se poate adăuga zahăr ars, dar nu este absolut necesar.

7. Sucul se lasă între 18 şi 24 de ore, de preferat la soare :D.

Acesta este sucul meu natural preferat. E super uşor de făcut, sănătos şi îţi iese de la început în cantităţi mari.

Eu în ultimele 2 săptămâni abia am mai pus gura pe apă sau alte sucuri :D. Singurul meu regret e că supravieţuieşte socul mai mult :(.

Voi aţi încercat vreodată socata?

8 thoughts on “Socată

  1. Andra says:

    Cristina, despre trandafirii aceia este vorba. Sa fie cat mai parfumati si sunt perfecti :P. Nici macar nu trebuie sa fie un rosu foarte intens.

  2. Oana says:

    Am vazut la soc la Praga, muream de ciuda ca nu pot culege. Asta e, sper sa am ocazia alta data, anul asta am baut cateva pahare ca a facut mama.

  3. Vienela says:

    Am incercat si eu sa fac acum cativa ani, dupa o reteta luata de pe net. Nu stiu ce s-a intamplat, dar nu a iesit asa cum imi aminteam eu din copilarie ca trebuie sa fie socata. 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.