Prăjitură grecească

Mami primeşte o grămadă de mailul mai puţin utile, dar uneori mai nimereşte şi în căsuţa ei ceva foarte tare. Aşa s-a întâmplat şi cu această prăjitură grecească, de care m-am îndrăgostit de la prima citire. Şi cum nu e deloc greu de făcut, în weekend m-am pus pe treabă împreună cu Alina. Singura poză care am făcut-o nu e foarte relevantă, dar gustul este absolut extraordinar. Sper să vă placă ce urmează să citiţi:

Ingrediente necesare:

 • 1 pahar de ulei
 • 1 pahar de zahăr
 • 1 pachet foi de plăcintă (400 g)
 • 200 ml iaurt
 • 1 plic praf de copt
 • 1 plic zahpr vanilat
 • 4 ouă
 • 1 lămâie
 • 1 fiolă esenţă de rom
 • sirop de zahăr ars (6-7 linguri de zahăr şi 3 căni de apă)
Mod de preparare:
1. Se dezgheaţă foile de plăcintă şi se fărâmiţează.
2. Se bat ouăle, împreună cu zahărul. Se adaugă uleiul, iaurtul, zahărul vanilat şi pragul de cop stins cu zeama de la lămâie. Acest lucru se poate face cu mixerul, la viteză mică.
3. În compoziţia astfel obţinută se adaugă zdrenţele foilor de plăcintă şi se omogenizează. (cel mai bine e să folosiţi o lingură)
4. După încorporarea foilor de plăcintă, amestecul se pune într-un vas termo-rezistent. (nu contează dacă e rotund sau pătrat şi nici nu trebuie uns cu nimic în prealabil)
5. Prăjitura se pune la cuptor pentru aproximativ 35+40 de minute, la foc potrivit (180 grade), până se rumeneşte.
6. În timp ce se coace prăjitura, se prepară siropul de zahăr ars: se ard la foc mic 6,7 linguri de zahăr. Când începe să se caramelizeze (aveţi mare grijă să nu îl ardeţi), se adaugă 3 pahare mari de apă. Fierbeţi până când s-a topit tot caramelul şi siropul începe să scadă.
7. După ce s-a copt prăjitura, se scoate din cuptor şi se toarnă peste ea siropul, cât încă e caldă. El trebuie turnat încet, ca să se poată absorbi.
8. După ce s-a răcit, prăjitura poate fi tăiată.
Poftă bună!
Nu am reuşit să fac cele mai bune poze pentru că am fost mai preocupată să mănânc prăjitura, dar vă pot spune că are un gust destul de asemănător cu tortul de zahăr ars. Sper să încercaţi reţeta şi să îmi spuneţi şi mie cum vi s-a părut.

2 thoughts on “Prăjitură grecească

 1. adizzy says:

  cred ca o sa o incerc de 8 martie 😉 foi de placinta as in dinalea de strudel nu dinalea de foietaj care se umfla si is pufi? ..just checking 🙂

 2. vienela says:

  Uau!!! Ce bine arata! Si nu pare a fi prea greu de facut, din cate imi dau seama la o prima citire, in fuga. O voi incerca si eu sambata, desi nu ma astept sa iasa la fel de aspectuoasa. :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

În 10 ani de blogging am învățat 10 lecții prețioase care sigur te vor inspira.
Descoperă-le în primul meu ebook!
Descarcă gratuit ebook-ul
"Pierdută în blogosferă"