Muzeul Art Nouveau Oradea: Casa Darvas – La Roche

Muzeul Art Nouveau Oradea

ADOR orașul Oradea. Mi se pare, în prezent, unul dintre cele mai frumoase și mai spectaculoase din România. Da, are legătură 100% cu faptul că centrul istoric este reabilitat sau în plin proces de reabilitare. Pentru că în Oradea stilul predominant al clădirilor este Secession, iar acest stil este superb. Cu toate acestea, habar nu aș fi avut că muzeul Art Nouveau Oradea există dacă nu o urmăream pe Andreea Balaban. Și iată doar unul dintre beneficiile de care ai parte atunci când alegi cu cap influencerii pe care îi urmărești.

După ce am aflat despre existența muzeului am știut că trebuie să îl vizitez cu prima ocazie. Nu mă așteptam deloc ca aceasta să se ivească atât de repede în 2021, dar nici nu m-a întristat situația. Din contră. Așa că într-o frumoasă duminică de ianuarie, în care călătoream spre Timișoara după o scurtă escapadă în Apuseni, am oprit pe malul Crișului și am pornit pe o străduță aflată în construcție, spre Muzeul Art Nouveau Oradea.

Nu m-a deranjat șantierul, nici să descopăr că intrarea se făcea de pe o străduță paralelă. M-am bucurat să văd semne, indicații clare, chiar și hartă care să mă îndrume. M-am bucurat și mai mult să descopăr noua intrare, pe Strada Libertății, marcată clar, cu steaguri și pompă, pregătită să întâmpine oaspeți.

Intrările Muzeului Art Nouveau Oradea

Unde se găsește Muzeul Art Nouveau Oradea?

Muzeul Art Nouveau Oradea se găsește în interiorul Casei Darvas – La Roche, ”o adevărată bijuterie arhitectonică în stil Secession”, după cum spune ghidul pe care îl primești la intrare. Și nu minte deloc. Casa este splendidă. O feerie în nuanțe bej calde și detalii de un verde ce scoate totul din monotonie în timp ce evidențiază părțile cele mai spectaculoase. Sincer vă spun, cred că ar fi un vis să locuiești aici. Un vis pe care mi-ar plăcea la nebunie să îl trăiesc. Mă și văd matroneasă (da, eu sunt matroneasă, adică o combinație de matroană cu baroneasă dacă vreți și vrea mami :)))), bându-mi cafeaua sau ceaiul pe terasa casei Darvas-La Roche, în timp ce studiez oamenii care trec pe malul Crișului.

Poate nu m-am născut în epoca potrivită…

Pământul către Andra, ”ne întoarcem la subiect?”

Bun! Deci casa Darvas – La Roche post restaurare este splendidă. Aceasta a fost finalizată în 2020 și eu cred că oamenii au făcut o treabă bună. Timpul va decide acest aspect.

Istoric vorbind, Casa Darvas – La Roche a fost construită cândva prin 1910 și este declarată monument istoric. Ea a fost creată de Laszlo și Jozsef Vago și este una dintre construcțiile reprezentative pentru oraș. A fost considerată avangardistă chiar și la timpul ei datorită compoziției spațiale, a purismului volumetriei și a rafinamentului decorației (da, asta spune tot broșura, dar mi-a plăcut și am zis să vă informez și pe voi cum stă treaba 😉 Cu plăcere :D).

detalii din Muzeul Art Nouveau Oradea

Experiența noastră

După o foaaaaaarte lungă introducere, sper că sunteți pregătiți de bombardament :D. Clădirea mi-a plăcut maxim! Ceea ce sigur nu a fost evident până acum :)))). Dar interiorul mi-a plăcut și mai mult (dacă așa ceva e posibil). Muzeul Art Nouveau Oradea este, oficial, unul dintre cele mai frumoase muzee de la noi din țară. Mai mult, mi-a redeschis apetitul pentru experiența muzeală, dar pentru genul acesta de experiență muzeală. Pentru clădiri frumoase, cu interior și mai frumos. Pentru expoziții care să mă lase cu gura căscată și tânjind să iau piesele expuse acasă. Pentru broșuri pe care să le păstrez cu sfințenie și să le las moștenire nepoților pe care nu îi am încă :))). Înțelegeți oare cât de mult m-a impresionat acest muzeu?

Mai bine vă mai spun.

Holul de intrare e splendid. Are frumos dulapuri unde să îți lași hainele și o mașinărie care îți înfoliază talpa pantofilor pentru a păstra în stare cât mai bună covoarele din interior. Zona de suveniruri și bilete este un stand cochet, iar pe un perete există o hartă interactivă super faină pe care momente de epocă (și nu numai) prind ușor viață. Plus o zonă de așteptare ce pare cel mai cool living ever. Aș fi luat tot holul acasă :))))). Bine… v-am spus deja că m-aș fi mutat aici, dar asta e altă poveste.

Muzeul Art Nouveau Oradea

Expozițiile temporare

La parter existau 3 expoziții temporare ce mi-au plăcut la nebunie. Una dintre ele era dedicată parfumurilor, alta modei, iar a treia bijuteriilor din perioada Belle Epoque (adică sfârșitul secolului al XIX-lea, începutul secolului al XX-lea) și nu numai. E greu pentru mine să exprim în cuvinte ce lucruri frumoase am văzut acolo. În perioada aceea tot ce se făcea era produs cu o atenție maximă la detalii. Totul era atât de atent lucrat, totul era decorat, totul era o bijuterie: sticluțele de parfum, periile de păr, oglinzile, tot. Dar mai bine vă arăt, nu?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🎀 Andra Costa 🎀 (@bloguluandra)

Dacă ați urmărit clipul cu atenție și vă pasionează cât de cât istoria, sigur ați văzut în clip referințe la Regina Maria, poate și parfumul Regelui Mihai. Acest lucru se întâmplă deoarece, în ciuda faptului că majoritatea românilor ignoră acest fapt, regina Maria este o figură dominantă în istoria începutului de secol XX. Mai mult decât atât, cred că pot spune fără nici un fel de problemă că este omul fără de care statul român nu ar fi ieșit la fel de bine din Conferința de la Paris. Marea ei problemă a fost că era femeie, dar despre asta discutăm cu altă ocazie :D. Poate după ce citesc toată bibliografia lu mami dedicată Reginei Maria :D. Sau poate într-un interviu cu ea, de ce nu (cu mami, nu cu Regina :D)?

În afară de camerele ce găzduiesc expozițiile temporare, la parter se mai află și un vestibul unde l-aș fi văzut așezat pe Caragiale în timp ce scria Vizită, dar și pe Ionel făcându-și de lucru cu borcanul de dulceață. Evident că l-am pus pe Flavius să îmi facă poze acolo. Decorul era absolut perfect, după cum veți vedea imediat. Lumina era perfectă. Fundalul absolut splendid. Problema este că teoretic nu aveam voie să ne așezăm pe nimic de acolo. Dar cum nu existau semne, noi ne-am așezat evident.

Și atunci de unde știu că nu aveam voie? Aveți puțintică răbdare, stimabililor…

mici detalii din Muzeul Art Nouveau Oradea

Expoziția permanentă

Pe o scară de lemn masiv (cel puțin așa pare) se urcă la etajul Muzeului Art Nouveau Oradea. Aici este găzduită expoziția permanentă care constă în piese de mobilier în stil Art Nouveau care decorează casa exact cum a fost gândită ea, probabil, atunci când a fost construită. Cu un hol mare și spațios, o sufragerie generoasă dotată cu un pian, un dormitor al cărui unic defect era că avea un pat cam micuț, dar dacă ne îngrămădeam puțin încăpeam împreună cu Flavius în el :D, un salon al doamnelor și unul al domnilor (evident), o cameră a servitoarei și o mică, dar extra cute bucătărie cu un dulap pe care, ați ghicit, l-aș fi luat acasă :)))) și cu sera. Oh, sera! Cred că acesta a fost locul meu favorit din toată Casa Darvas – La Roche.

Sera este o încăpere gigantică, super luminoasă, ce dă într-un balcon care ocupă practic tot frontonul casei înspre Criș. Sera este locul în care, dacă aș fi locuit aici, aș fi stat și aș fi citit. Aș fi băut ceai sau cafea (nu cred că era latte macchiato atunci, deci probabil ceai). Aș fi pictat. Aș fi visat. Practic acolo aș fi trăit, printre plante pe care, până să mă mut la casa mea, le omoram cu nonșalanță :D. Sera era perfectă. Deci TREBUIA să îmi fac o poză la o măsuță mică din seră, fix la geam, în lumina perfectă, binecuvântată, de ianuarie.

sera Muzeului Art Nouveau a fost zona mea favorita

Ați ghicit. Aici s-a produs dezastrul. Când m-a văzut tipa care trebuia să supravegheze pe acolo era să facă apoplexie. A venit repede și mi-a spus că tot mobilierul este restaurat. Că este foarte fragil (și eu am fundul mare practic :))))) nu a zis asta, chill). Că NU avem voie să ne așezăm PE NIMIC! Acum că stau să mă gândesc, poate de-asta și era complet interzis accesul în dormitor :)))).

Pe terasă nu am ieșit, din păcate, dar e timp. Sigur voi reveni. În schimb, în camera copiilor, care era tot la etaj, am asistat la un spectacol foarte fain de digital mapping. Nu m-a atras inițial, dar după ce l-am văzut mi-a plăcut maxim și vi-l recomand. Nu cred că a durat mai mult de 10 minute, dar a fost o minunată incursiune în lumea poveștilor și a copilăriei. A fost SUPERB.

Dormitor art nouveau si detalii de mobilier plus pălării

Suveniruri

Cred că ne-a luat… o oră?… poate puțin mai mult să vizităm Muzeul Art Nouveau Oradea, însă în mod clar vreau să revin. Principalul motiv este că expozițiile de la parter sunt temporare și sunt EXTREM de curioasă ce le va înlocui. În plus, chiar vreau să fac ceva poze cute pe balconul casei Darvas – La Roche. Iar Oradea este de fiecare dată o încântare, deci de ce nu.

La plecare am făcut un popas la standul de suveniruri de unde am luat 3 chestii mega cute: un magnet, un semn de carte și o linguriță. Toate trei sunt în stilul casei. Nu sunt chicioase nici nimic de genul. Și nici nu au costat mult, cum nu a costat nici intrarea. 10 lei pentru a vedea acest obiectiv turistic este mult prea puțin, deci bucurați-vă de ofertă cât ține. Noi sigur o vom face :D.

Da, știu, iar m-am lungit, dar nu m-am putut abține. Dacă ați fost aici sigur mă înțelegeți. Și dacă nu ați fost, dar ați citit până aici, tot mă înțelegeți :))). Pentru mai multă inspirație în materie de călătorii, aruncați o privire pe blog pentru că aveți de unde alege.

Untold 2018

P.S. Vitraliile erau de vis și m-am trecut în cartea de onoare :D.

P.P.S. Vă sfătuiesc să urmăriți Muzeul Art Nouveau Oradea pe Instagram @casadarvaslaroche și pe Facebook: Casa Darvas-La Roche

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.