Harta zilelor: cartea cu numărul 4 din seria ”Miss Peregrine”

harta zilelor miss peregrine

Autor: Ransom Riggs

Editura: Young Art

Seria Miss Peregrine este una dintre favoritele mele ever. Harta zilelor este cartea cu numărul 4 din serie și am citit-o cu exact același entuziasm cu care am citit prima carte din serie, iar ea a fost exact la fel de satisfăcătoare. Este o serie genială de la un capăt la altul. Îmi place povestea. Îmi place la nebunie cum este editată fiecare carte. Și mă bucur că este specificat faptul că este 16+ pentru că, în mod clar, este o carte mult prea violentă pentru copii. Dar la 16 ani ești ok, o poți citi.

Povestea

Harta zilelor continuă povestea de unde a rămas în Biblioteca sufletelor (culmea, singura carte din serie despre care nu am scris pe blog :)))). Îl găsim pe Jacob în America, frumos împachetat pentru a fi trimis la balamuc. Doar că toată treaba ia o turnură complet neașteptată când Miss Peregrine și copiii deosebiți își fac apariția și salvează ziua. Din păcate, viața în prezent nu este ușoară pentru persoane care au fost închise într-o buclă creată cu un secol în urmă (aproape). Mai mult, atunci când începi să dezgropi trecutul se poate să te trezești foarte ușor într-o situație ce te depășește. Și chiar dacă hotărârea își spune cuvântul, Jacob riscă să distrugă pentru totdeauna echilibrul precar în care trăiește. 

Comentarii

Buuuun, acum să trecem la comentariile mele, nu? Doar de-asta sunteți aici :))).

Aveam emoții atunci când am început să citesc Harta zilelor pentru că îmi plăcuse atât de mult seria Miss Peregrine și eram atât de împăcată cu ideea că este gata încât în capul meu era… aoleu… să nu o strice! Ei bine, nici vorbă. Ransom Riggs reușește nu doar să nu o strice, ci să ducă toată povestea la următorul nivel.

Dacă primele 3 cărți din serie se desfășoară în vremuri de mult apuse, Harta zilelor aterizează cu surle și trâmbițe în prezent și în America. Obișnuiții continuă să existe, doar că ei nu mai sunt guvernați de regulile stricte ale ymbrinelor, ci trăiesc într-un fel de Vest Sălbatic în care fiecare clan își face legea. A fost extrem de interesant să descopăr aceste noi reguli și așa un twist într-o poveste care nu credeam că mai are cum să mă surprindă. Ei bine, s-a îmtâmplat.

Ce mi-a plăcut iarăși foarte mult a fost felul în care au evoluat personajele. Deși au aproape un secol ca și vârstă, ei continuă să fie niște copii, iar în Harta zilelor se transformă în adolescenți. Fac aceleași tâmpenii pe care adolescenții le fac, iar acum acțiunile lor au consecințe, iar în această carte Miss Peregrine nu mi-a mai părut infailibilă.

Să spun că nu m-a enervat Jacob și atitudinea lui ar fi mult, însă în mod clar povestea nu avea cum să evolueze dacă el nu o lua pe arătură. Iar acum evident că sunt super curioasă cum și când se va termina povestea pentru că anul acesta a apărut o nouă carte în serie, The Conference of The BirdsEa probabil nu va fi tradusă până în 2022, dar e bine că există.

În rest, despre Harta zilelor și serie în general numai de bine. Cărțile sunt superbe dacă vrei să le faci cadou (le poți comanda de aici), iar imaginile din interior sunt un super boost pentru imaginație.

Încă nu te-am convins că trebuie să acorzi o șansă acestei serii? Hai să îți arăt clipul care m-a convins să citesc prima carte:

După prima carte a fost făcut și un film, însă el nu a fost clar ce trebuie. Diferențele dintre carte și film sunt de la cer la pământ și singurul lucru plăcut la el a fost Eva Green în rolul lui Miss Peregrine. Se potrivește la fix, iar dacă vrei să citești recenzia pe îndelete o găsești aici.

Cam asta ar fi despre Harta zilelor. Îți recomand cu tot dragul întreaga serie. Iar dacă ai citit oricare dintre cărțile Miss Peregrine (recenzia pentru Orașul pustiu o găsești aici) hai să povestim în comentarii. Dacă nu ai citit această serie, spune-mi care este seria ta fantasy favorită. Poate putem povesti despre ea.

Untold 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.